LPR organizē pieredzes apmaiņas braucienu uz Madonas novada pašvaldību

27.septembrī Latgales plānošanas reģions (LPR) organizēja pieredzes apmaiņas braucienu uz Madonas novadu. Tajā piedalījās pašvaldību speciālisti, kuri ikdienā atbild par uzņēmējdarbības atbalstu un veicināšanu savu pašvaldību teritorijās.

Pasākums notika mājīgajās Madonas Biznesa inkubatora telpās un tika atklāts ar Madonas novada domes priekšsēdētāja Agra Lungeviča uzrunu, kurš izteica gandarījumu par iespēju vienlaicīgi klātienē satikt tik daudzu pašvaldību pārstāvjus. Savā runā viņš uzvēra, ka  Madonas novads savulaik bijis viens no pirmajiem Latvijā, kur pašvaldība izveidojusi atsevišķu struktūrvienību, kas atbild par uzņēmējdarbības atbalsta jautājumiem – uzņēmējdarbības un tūrisma attīstības nodaļu. Semināra turpinājumā minētās nodaļas vadītājs Romāns Hačatrjans prezentēja savas nodaļas piecos darbības gados uzkrāto pieredzi un galvenās atziņas.

Kā galveno pašvaldības panākumu uzņēmējdarbības attīstības jomā noteikti jāpiemin uzņēmēju uzticības iegūšana, kas sākotnēji, nav bijis viegls uzdevums. Taču palīdzot atrisinot kādu problēmu vienam no uzņēmējam, par to ātri uzzinājuši arī citi uzņēmēji, tādejādi iedrošinot arī citus uzņēmējus uzdot jautājumus un stāstīt par sev aktuālajām lietām. Šobrīd pašvaldība var būt apmierināta par sava novada uzņēmēju atsaucību un atgriezeniskās saites sniegšanu. Novada pieredzējušākie uzņēmēji aktīvi iesaistās arī pašvaldības orgnizēto biznesa ideju konkursos, palīdzot izvērtēt jaunās biznesa idejas, kuras tiek iesniegtas, lai pretendētu uz pašvaldības granta saņemšanu. Maksimālais granta apjoms, ko var saņemt biznesa idejas autors ir 4000 EUR. Šāda atbalsta gadījumā nosacījums ir radīt vismaz vienu jaunu darbavietu, un pašvaldība veic finansējuma izlietojuma kontroli 3 gadu periodā.

Kā vienu no stratēģiskajiem virzieniem pašvaldība definējusi IT nozares attīstību. Sadarbībā ar IT uzņēmumu Accenture Latvija un Rēzeknes Tehnoloģiju akadēmiju jaunajiem censoņiem Madonā ir iespēja iegūt augstakās izglītības diplomu IT jomā, apgūstot nepilna laika studiju programmu 2,5 gadu laika periodā.

Īpaši pieminēšanas vērts ir pašvaldības panākums, spējot vienoties ar Maxima Latvija vadību par Madonas novada ražotāju stenda atvēršanu Maximas veikalā Madonā. Balstoties uz pārdošanas rezultātiem konkrētajā veikalā, tirgotājs ir jau piedāvājis diviem Madonas novada uzņēmējiem piegādāt savu produkciju Maximas ķēdes veikaliem visā Latvijā.

Latgales pašvaldību speciālistiem bija iespēja iepazīties ar konkrētu uzņēmēju veiksmes stāstiem, vairākus uzņēmumus apmeklējot klātienē – A/S “Lazdonas piensaimnieks”, SIA “Junge” un SIA “Madonas karamele”.

SIA “Madonas karamele” izaugusi no savulaik fiziskas personas iesniegtas biznesa idejas pašvaldības grantu konkursā. Šobrīd uzņēmuma apgrozījums tuvojas jau 100 000 EUR gadā, un tiek meklēti resursi darbības paplašināšanai, lai spētu piegādāt savu produkciju Maxima veikalu ķēdei visā Latvijā.

Savukārt SIA “Junge” izvēlējusies Madonas pilsētu kā vietu, kur būvēt savu jauno maizes un konditorejas izstrādājumu ražošanas rupnīcu. (Skat. pielikumā pasākuma dalībmieku kopbildi pie topošās ražotnes). Par labu Madonai lēmums tika pieņemts, jo pašvaldība, sadarbojoties ar AS “Sadales tīkli”, atbalstīja nepieciešamās elektrības infrastruktūras izbūvi.

Viens no pasākuma dalībniekiem Ludzas novada pašvaldības priekšsēdētāja vietnieks attīstības jautājumos Aivars Meikšāns pēc pasākuma apmeklēšanas saka: “ Paldies Latgales plānošanas reģionam par vertīgā pieredzes apmaiņas brauciena organizēšanu! Madonā gūtā pieredze noteikti palīdzēs, organizējot uzņēmējdarbības atbalsta pasākumus Ludzas novadā, gan aktīvāk strādājot jau ar esošajiem uzņēmējiem, gan nākotnē efektīvāk plānojot biznesa ideju konkursu norisi.”