Latgales uzņēmējdarbības centrs līdzdarbojas Latvijas profesionālās izglītības iestāžu biznesa plānu konkursa norisē Latgalē.

Lai sekmētu sadarbību starp profesionālās izglītības iestādēm un uzņēmējdarbības partneriem, kā arī, skolu audzēkņi iegūtu vērtīgu pieredzi biznesa plānu izstrādē, biznesa ideju prezentēšanā un sava viedokļa aizstāvēšanā, Valsts izglītības satura centrs (VISC) un Malnavas koledža sadarbībā ar Latvijas profesionālās izglītības iestādēm organizēja tradicionālo Latvijas profesionālo izglītības iestāžu biznesa plānu konkursu.

Biznesa plānu vērtēšanas komisija, kuras sastāvā darbojās Latgales plānošanas reģiona Latgales uzņēmējdarbības centrs (LUC) komercdarbības konsultants Valdis Mitenbergs, kā arī attīstības finanšu institūcija Altum un Junior Achievement -Young Enterprise Latvija pārestāvji, kopumā izvērtēja profesionālo izglītības iestāžu 24 audzēkņu biznesa plānus, kuri tika iesniegti no visas Latvijas. Latgales reģionu konkursā pārstāvēja profesionālās izglītības kompetences centra (PIKC) Daugavpils celtniecības tehnikums, PIKC Rēzeknes tehnikums un Malnavas koledža. Balstoties uz ekspertu vērtējumu, 2.kārtas finālam tika izvirzīti 15 biznesa plāni, kuriem vērtēšanas komisija piešķīra visaugstāko punktu skaitu. Konkursa finālā, kas notika 20. un 21. aprīlī Malnavas koledžā, iekļuva arī divi Latgales reģiona pārstāvji no Malnavas koledžas un PIKC “Rēzeknes tehnikums”.

Konkursa pirmajā dienā profesionālās izglītības iestāžu studentiem notika seminārs, kā arī pieredzes apmaiņas vizītes pie divām Kārsavas novada uzņēmējām – Vairas Šicānes un Ainas Barsukovas, bet otrajā dienā notika 15 labāko biznesa plānu izvērtēšana klātienē. Vērtēšanas komisijas locekļi vērtēja katra finālista prezentēšanas prasmes, prezentācijas saturu, kā arī audzēkņu zināšanas, atbildot uz ekspertu uzdotajiem jautājumiem.

Balstoties uz žūrijas ekspertu novērtējumu, pirmās trīs godpilnās vietas ieguva:

1) SIA “Sulu bode” – Lenora Visocka un Mairita Laurane no Malnavas koledžas;

2) SIA “Mobile Wash” – Jānis Vāvere no PIKC “Rīgas Valsts tehnikums”;

3) IK “Zīdkociņš” – Krista Celma no PIKC “Rīgas Valsts tehnikums”

Apsveicam 1.vietas ieguvējas Malnavas koledžas audzēknes Lenoru Visocku un Mairitu Laurani, kurām kopā ar VISC vajadzēs organizēt audzēkņu biznesa plānu konkursu arī nākamajā mācību gadā.

Finālā piedalījās audzēkņi no PIKC “Ogres tehnikums”, PIKC “Saldus tehnikums”, PIKC “Rīgas Stila un modes tehnikums”, PIKC “Liepājas Valsts tehnikums”, PIKC “Ventspils tehnikums”, PIKC “Rēzeknes tehnikums”, PIKC “Priekuļu tehnikums”, Rīgas Tirdzniecības profesionālās vidusskolas.

Malnavas koledžas direktors Juris Bozovičs pauda gandarījumu par jauniešu radošajām idejām un pozitīvo pasākuma gaisotni. Pirmās vietas iegūšana otro gadu pēc kārtas gan ir bijis negaidīts, bet patīkams pārsteigums. Direktors pauda pārliecību, ka daudzas no prezentētajām biznesa idejām tiks realizētas arī dzīvē, kā veiksmīgu piemēru minot iepriekšējā gada 1.vietas ieguvēju, arī Malnavas koledžas audzēkni, Arti Čoiču, kurš ir uzsācis savas biznesa idejas realizēšanu akvakultūru nozarē.

Konkurss tiek organizēts ar ESF projekta „Profesionālās izglītības iestāžu efektīva pārvaldība un personāla kompetences pilnveide” atbalstu. Konkursa mērķis ir popularizēt biznesa plānu izstrādāšanu un aktivizēt profesionālās izglītības iestāžu audzēkņu interesi par uzņēmējdarbības uzsākšanu.

Ziņu sagatavoja:

Latgales plānošanas reģiona Latgales uzņēmējdarbības centra

komercdarbības konsultants

Valdis Mitenbergs