Godinot Latgales kongresa simto gadskārtu, Preiļos prezentēta grāmata “Latgalietis XXI gadsimtā”

Sagaidot mūsu valsts simtgadi, šodien 3. maijā, Preiļos norisinājās pasākumi veltīti 1917. gada Latgales kongresa simtajai gadadienai. Visus pasākumus caurvija nesen izdotās fotogrāmatas “Latgalietis XXI gadsimtā” tēma, kas ir Latgales plānošanas reģiona attīstības padomes dāvana reģiona iedzīvotājiem.

Pulksten 11.00 Preiļu Romas katoļu draudzes baznīcā visi klātesošie pulcējās uz svētku dievkalpojumu , pēc kura ikviens tika aicināts piedalīties grāmatas prezentācijā viesu mājas “Pie Pliča” brīnišķīgajā dārzā. Pasākumu ar muzikāliem sveicien kuplināja Preiļu Valsts ģimnāzijas folkloras kopa “Rūtoj” un Preiļu novada Saunas pagasta folkloras kopa “Naktineica”.

Vēlāk notika fotokonkursa “Latgalietis XXI gadsimtā” izstādes apmeklējums un tikšanās ar darbu autoriem Preiļu novada kultūras centrā. Izstādes apmeklējuma laikā fotokonkursa uzvarētājiem tika pasniegtas Preiļu novada pašvaldības sarūpētās naudas balvas, visi konkursa dalībnieki saņēma Pateicības un suvenīrus. Pēc oficiālās daļas dalībnieki kavējās sarunās ar foto darbu autoriem un baudīja brīnišķīgu dienu Preiļos.

Foto izstādi Kultūras namā var apskatīt jau no 17. aprīļa, un tā darbosies līdz 15. maijam.

Par finansējumu grāmatas “Latgalietis XXI gadsimtā” izdošanai parūpējušies Latvijas Republikas 12. Saeimas deputāti Aldis Adamovičs un Anrijs Matīss. Līdzekļus fotokonkursa balvām un pasākumam piešķīrusi Preiļu novada pašvaldība.

Fotokonkursa organizēšanā un grāmatas tapšanā, godinot Latgales kongresa simtgadi, nozīmīgs ir idejas autora Igora Pliča personīgais ieguldījums. Igors Pličs atzīst, ka grāmata noteikti raisīs gan atmiņas, gan parādīs, kā cilvēki Latgalē dzīvo tagad, jo grāmatas mērķis ir parādīt mūsu Latvijas, šoreiz Latgales ļaudis.