Rīgā atklāta fotogrāfiju izstāde “Latgales veltījums Latvijai”

“Uzsākot Latvijas 100.gadadienas svinības, Pēterbaznīcā atklājām izstādi “Latgales veltījums Latvijai”. Pateicoties Saeimas deputātam Anrijam Matīsam, Aldim Adamovičam ir tapusi grāmata Latgalietis 21.gadsimtā un šī izstāde. Paldies preilēnietim fotomāksliniekam Igoram Pličam un fotomāksliniekiem par vairāk nekā 200 autoru darbu apkopojumu, bīskapam Jānim Bulim par savu klātbūtni un svēto brīdi, Preiļu folkloras grupai Rūtoj par skanīgajām latgaliešu dziesmām, Preiļu novada domei par atbalstu, īpašs paldies Unai Jansonei par viesmīlīgajām mājām Pēterbaznīcā latgaliešu veltījumam Latvijai dzimšanas dienā, Sarmītei Teivānei un Oskaram Zuģickim par pasākuma vadīšanu, Latgales reģiona attīstības aģentūrai par organizāciju, kā arī mūsu dārgajiem viesiem un atbalstītājiem! Daudz baltu dieniņu Latvija!” Latgales plānošanas reģiona www.facebook.com/latgales.regions/ kontā notikumu komentē tā administrācijas vadītāja Iveta Maļina – Tabūne.

Izstādes atklāšanas pasākums sākās ar svinīgo svētbrīdi un organizatoru uzrunām. Turpinājumā pasākuma dalībniekus sagaidīja folkloras kolektīva “Rūtoj” no Preiļiem uzstāšanās, kā arī Latgales cienasta degustācija un sarunas brīvā atmosfērā.

Pēc Latgales fotogrāfu biedrības vadītāja Igora Pliča iniciatīvas izstādes tapšanas procesā ir piedalījušies vairāk nekā divi simti Latvijas fotogrāfu.

Ekspozīcijas mērķis ir atklāt Latgales reģiona novadu savdabību un bagātināt mūsu kopējo kultūrvēsturi. Izstādes apmeklētāji tiek iepazīstināti ar darbiem, kas par godu Latgales kongresa un Latvijas Valsts simtgadei tika apkopoti grāmatā “Latgalietis XXI gadsimtā”.

Savukārt otra izstādes daļa veltīta Latgales ainavai, un kopumā izstādes apmeklētāji varēs sajust gan reģionā dzīvojošo cilvēku sirsnību, gan priecāties par Latgales dabas skaistumu.

Fotogrāfiju izstāde “Latgales veltījums Latvijai” Sv. Pētera baznīcā būs apskatāma līdz 2017. gada 11. decembrim.

Pasākumu organizē Latgales plānošanas reģions, Latgales reģiona attīstības aģentūra, Rīgas pašvaldības kultūras iestāžu apvienība, Rīgas Sv. Pētera baznīcas pārvalde.