Izsludina pieteikšanos koka konservācijas tehnoloģijas kursiem Norvēģijā

No 2018. gada 4. līdz 29. jūnijam jau 18. reizi Oslo, Norvēģijā notiks starptautiskie koka konservācijas tehnoloģijas kursi, kuru mērķauditorija ir koka konservācijas speciālisti un dalība kursos ir bezmaksas. Kursus organizē Starptautiskais kultūras vērtību saglabāšanas un restaurācijas pētniecības centrs (ICCROM) sadarbībā ar Norvēģijas Kultūras mantojuma direkciju un Norvēģijas Zinātņu un tehnoloģiju universitāti.

Kursu mērķis ir veicināt pētniecību un izpratni par koka saglabāšanas un konservācijas jautājumiem, ko dalībniekiem būtu iespējams izmantot savā profesionālajā darbībā attiecīgajā valstī.

Galvenie kursu uzdevumi ir:

·     sniegt pamatzināšanas par koku, tā apstrādi un izmantošanu;

·     sniegt teorētiskās un praktiskās zināšanas, kuras nepieciešamas, lai noteiktu nolietošanās iemeslu un piemērotāko koka konservācijas un restaurācijas metožu izvēli;

·     paplašināt dalībnieku izpratni par dažādiem koka saglabāšanas un konservācijas aspektiem un pieejām;

·     savest kopā speciālistus no dažādām pasaules valstīm un kultūrām, lai tie dalītos pieredzē par metodēm un pieejām, kuras iespējams izmantot koka konservācijā un kokmateriālu izmantošanā.

Kursu laikā tiks skatīts plašs starpdisciplināru tēmu loks, kas skar gan koka ēku, gan priekšmetu konservāciju, pievēršoties teorētiskiem un praktiskiem saglabāšanas aspektiem. Kursu laikā paredzēta arī interesantāko un nozīmīgāko Norvēģijas koka kultūras mantojuma vietu apskate.

Kursi notiks divās daļās: attālinātā apmācībā tiešsaistē (9. aprīlis – 11. maijs, 2018), kuras laikā dalībniekiem būs jāizpilda dažādi uzdevumi un jāsagatavo rakstiski uzdevumi; praktiskajās nodarbībās (4.–29. jūnijs, 2018), kuru laikā notiks lekcijas, praktiski saglabāšanas uzdevumi, lauka darbs, muzeju apmeklējumi un ekskursijas. Katram kursu dalībniekam būs jāsagatavo 20 minūšu gara prezentācija par savu pieredzi koka saglabāšanā un konservācijā.

Lai saņemtu sertifikātu par dalību, kursu beigās ir jākārto eksāmens, pie kura tiek pielaisti dalībnieki, kuri aktīvi iesaistījušies gan tiešsaistes apmācībās, gan apmeklējuši visas praktiskās nodarbības. Sekmīgas eksāmena nokārtošanas gadījumā tiek piešķirti 15 kredītpunkti.

Dalība kursos ir bezmaksas, tomēr dalībniekiem ir jāsedz ceļa un uzturēšanas izmaksas Norvēģijā. Kursu organizatori dalībniekiem nodrošina bezmaksas izmitināšanu. Izvērtējot dalībnieka materiālo stāvokli, organizatori var izskatīt iespēju piešķirt stipendiju daļējai izmaksu segšanai.

Lai pieteiktos kursiem, kandidātiem jābūt vismaz trīs gadu pieredzei koka saglabāšanā. Kursi notiks angļu valodā, tādēļ kandidātiem nepieciešams arī valodas zināšanas apstiprinošs sertifikāts. Vietu skaits kursos ir ierobežots, līdz 20 dalībniekiem.

Lai pieteiktos kursiem, līdz šī gada 30. septembrim uz e-pasta adresi – wood2018@iccrom.orgjānosūta aizpildīta pieteikuma anketa, CV (angļu valodā) un apraksts par pretendenta iesaisti projektā, kas saistīts ar koka konservāciju.

Papildu informācija par kursiem pieejama šeit.

Neskaidrību gadījumā aicinām sazināties ar Norvēģijas Kultūras mantojuma direkciju: anne.nyhamar@ra.no

Foto: O.Zuģickis