Iesvētīta jaunuzceltā Kalupes kapliča

Kalupes pagastā ekspluatācijā nodota pirmā jaunuzceltā kapliča Daugavpils novada teritorijā kopš Latvijas neatkarības atgūšanas. Jaunā kapliča atrodas blakus Baltaču kapsētai, jo to ir paredzēts izmantot visu konfesiju piederīgajiem. Jaunā kapličas būvniecība izmaksāja 84 000 eiro, kas tika finansēti no pašvaldības budžeta līdzekļiem un ņemot aizņēmumu. Būvniecības darbus veica SIA “Borg”, savukārt projektu izstrādāja kalupieši – arhitekti Ģertrūde Rasnače un Aivars Melders.

Ceļš līdz jaunajai kapličas uzbūvēšanai ilga vairākus gadus. “Sākumā mēs izstrādājām elektrības pieslēguma projektu, nākamajā gadā tapa skiču projekts, tad tehniskais projekts un beidzot tika paņemts arī aizņēmums būvniecības darbiem. 16.augustā kapliča tika nodota ekspluatācijā,” pastāstīja Kalupes pagasta pārvaldes vadītāja Ināra Ūbele.

28.augustā, pēc svētdienas dievkalpojuma Kalupes baznīcā, kapliča tika arī svinīgi iesvētīta, klātesot triju konfesiju garīdzniekiem, pagasta pārvaldes, novada domes pārstāvjiem un vietējiem iedzīvotājiem. Ticīgos uzrunāja un sveica  Rēzeknes – Aglonas diecēzes bīskaps Jānis Bulis, Daugavpils vecticībnieku kopienas priekšsēdētājs, tēvs Aleksejs Žilko un Maskovskas Vissvētās Dievmātes patvēruma pareizticīgo baznīcas tēvs Dionīsijs Gorjunovs. Garīdznieki uzsvēra, ka, lai gan šī ēka saistās ar skumjām, tā var kalpot arī kā vieta, kur aizlūgt par saviem aizgājušajiem tuviniekiem. “Līdz šim aizgājējus izvadīja no mājām vai draudzes baznīcas, jo Kalupē kapelas nebija. Tagad šeit būs kapliča, kas ir ļoti labi. Liels paldies cilvēkiem, kuri par to rūpējās – pagasta pārvaldei un novada domes vadībai. Šeit ir gan logs krusta veidā, gan altārītis, kur iedegt sveces. Kapu svētkos lietus laikā te var ticīgie patverties un aizlūgt par saviem tuviniekiem,” tā Viņa Ekselence Jānis Bulis.

Arhitekte un projekta autore Ģertrūde Rasnače atzina, ka ir liels gandarījums par paveikto. Viņa neslēpj ka jaunībā šāda projekta uzticēšana būtu radījusi divējādas izjūtas, tomēr tagad viņa uz to raugās savādāk, jo dzīve un aiziešana vairs neliekas tik traģiska. “Plānojot šo projektu, es vadījos no tā, ka mums ir arhitektūras piemineklis Kalupes baznīca un vecā Baltaču kapsēta ar ļoti skaistiem ieejas vārtiem. Starp šiem diviem objektiem bija jāatrod kompromiss. Es negribēju neko pārlieku modernu vai vienkāršotu. Kapličai ir daudz sarežģītu detaļu pie kurām celtniekiem bija jāpiestrādā, bet rezultātā ir tapusi ēka ar trim krustiem – krusta formā ir kapličas ēka, krusta formā ir stikla logs un trešais krusts ir virs ieejas durvīm,” nianses atklāja Ģ.Rasnače. “Un vēl. Reti tā gadās arhitektiem, bet to es ievēroju tikai tad, kad šis projekts jau tika būvēts, ka, virzoties no Kalupes uz kapiem, visu laiku virs kapličas ir redzams kapu vārtu krusts. Tā ir skaista nejaušība.”

Kapličas ēkas vizuālo izskatu un noderīgumu novērtēja arī vietējie iedzīvotāji, īpaši vecāka gadagājuma cilvēki, kuri nekautrējās pajokot, ka tagad ir mierīgi, jo ir redzējuši, kā izskatās viņu pēdējā atvadu vieta.  “Ļoti patīk. Tā ir skumja ēka, bet ļoti vajadzīga, jo neviens no tā nespēs izvairīties. Sevišķi man patīk, ka kapliča ir vienotā ansamblī ar kapsētu un baznīcu,” darbu slavēja Līvija Rimša.

Pagasta pārvaldes vadītāja Ināra Ūbele pastāstīja, ka ar kapličas būvniecību saistās arī kāds neparasts stāsts.  “Kad mēs būvējām kapliču, mūsu novadniece Monika Valpētere, kurai jau apritēja 102 gadi un pēdējos gados dzīvoja Madonas novadā,  visu laiku skubināja, lai mēs ātrāk būvējam, jo viņa vēlējās tikt ievietota jaunajā kapličā. Trešdien, 16.augustā, mēs nodevām kapliču ekspluatācijā un 17.augustā kundze aizgāja mūžībā”.

Pagasta pārvaldes vadītāja norāda, ka ir patīkami, ka skaistajā ceremonijas zālē varēs godam izvadīt aizgājējus un novadniekus, kā arī ir gandarījums, ka pēc vairākiem gadiem izdevās piepildīt ieceri, par kuras nepieciešamību kalupieši lūdza jau vairākus gadus.

FOTOGALERIJA