Ieguvumi uzņēmējiem un darba meklētājiem Latgales uzņēmējdarbības centra seminārā Balvos

 12.maijā Latgales plānošanas reģiona uzņēmējdarbības centrs, sadarbībā ar Nodarbinātības valsts aģentūras (NVA) Balvu filiāli un Ziemeļlatgales biznesa un tūrisma centru, rīkoja semināru uzņēmējiem, darba meklētājiem par  aktuāliem jautājumiem uzņēmējdarbībā.

Semināra mērķis bija sniegt klausītājiem informāciju par uzņēmējdarbības attīstīšanas iespējām, izmantojot dažādus pieejamos atbalsta instrumentus un motivēt kontaktu veidošanos starp darba devējiem un darba meklētājiem.

Lai nodrošinātu atbalstu uzņēmējdarbības attīstībai, Latgales plānošanas reģionā darbojas  Latgales uzņēmējdarbības centrs (LUC). Par atbalsta programmām uzņēmējiem un uzņēmējdarbības uzsācējiem, e-pakalpojumu iespējām, atbalstu jaunuzņēmumiem, būtiskākajiem nosacījumiem un pieteikšanos, seminārā informēja LUC komercdarbības konsultants Andris Kucins.

Informāciju par ESF projektu “Palielināt kvalificētu  profesionālās izglītības iestāžu audzēkņu skaitu pēc to  dalības darba vidē balstītās mācībās vai mācību praksē uzņēmumā”  sniedza Juris Vjakse, LDDK Latgales reģionālais koordinators. Projekta ietvaros, uzņēmējiem tiek piedāvātas iespējas savos uzņēmumos nodrošināt studentiem darba prakšu vietas, tādējādi veidojot sadarbību starp profesionālajām mācību iestādēm un uzņēmējiem. Teorija jāmāca izglītības iestādē, bet prakse jāgūst pie uzņēmēja. Ieguvēji ir gan uzņēmēji, gan studenti. Un tas ir labākais veids, kā sagatavot darba tirgum jaunos speciālistus.

Kā palīgs uzņēmējiem biznesa attīstībai var būt arī LURSOFT datu bāze. To izmantojot, ir iespēja izvērtēt sadarbības partnerus un konkurentus, kā arī veikt jaunu klientu atlasi. Šajā jautājumā padomus sniedza  Eva Aglinskaite, Lursoft klientu konsultante.

Par Nodarbinātības valsts aģentūras pakalpojumiem darba meklētājiem un darba devējiem, informēja  NVA Balvu filiāles vadītāja Sandra Kindzule.

Semināra laikā tika organizēta akcija “Satiec savu darba devēju”, kuras laikā bija iespēja darba devējiem tikties klātienē ar  darba meklētājiem, bet darba meklētājiem – atrast savu darba devēju, piedaloties darba devēju intervijās.

Akcijā piedalījās 7 uzņēmumi un  aptuveni 30 darba meklētāji. Darba devēji piedāvāja darba vietas šuvējiem, kokapstrādes operatoriem, pārdevējiem, palīgstrādniekiem, speciālistiem, kā arī vakances mežizstrādē Balvos un Balvu pagastā. Slēgt darba līgumus tika  uzaicināti  8  darba meklētāji.

Kā atzina NVA Balvu filiāles vadītāja Sandra Kindzule, organizējot akciju, bija bažas, vai būs atsaucība no darba devējiem, jo jaunas darba vietas Balvos atrast ir grūti. Izveidojušies stereotipi un nedrošība, bezdarbniekiem neļauj klauvēt pie uzņēmēja durvīm. Taču tiekoties ar uzņēmēju sarunā un izrunājot abas puses interesējošus jautājumus, rezultāts, kā redzam, ir. Šis ir ļoti labs veids,  kā satikties darba devējam ar nākamo darbinieku. Jāturpina aktivizēt uzņēmējus piedalīties šādos pasākumos.  Pirmais mēģinājums ir veiksmīgs.

Atzinīgi pasākumu novērtēja darba meklētāja Dace Melne no Sudarbes, sakot, ka ir ļoti svarīgi šādas tikšanās organizēt ar uzņēmējiem, jo īpaši bezdarbniekiem, kuri nedzīvo  Balvos. Pašam darba meklētājam ir grūti atrast uzņēmējus, kuriem ir vajadzīgi darbinieki.

SIA “Eko Fabrikas” valdes priekšsēdētājs Guntars Šults  atzina, ka šādas tikšanās ir laba iespēja atrast uzņēmumam jaunus darbiniekus un labprāt turpmāk izmantotu šādu iespēju, jo paplašinot ražošanu, arī darbinieku skaits pieaugs.

 

Ziņu sagatavoja Latgales plānošanas reģiona Latgales uzņēmējdarbības centra speciālisti