Gada balva medicīnā 2016: Gada farmaceits – Lilija Cirse no Daugavpils un Gada zobārsts – Svetlana Puka no Balviem.

10. februārī, svinīgā ceremonijā kultūras pilī „Ziemeļblāzma” Latvijas Ārstu biedrība pasniedza „Gada balvu medicīnā 2016”. Šogad balvu par mūža ieguldījumu medicīnā saņēma patoloģe Maiga Skudra un neirologs profesors Juris Bērziņš.

Lai godinātu medicīnas speciālistus un teiktu paldies par ieguldīto darbu Latvijas iedzīvotāju veselības veicināšanā, Latvijas Ārstu biedrība ik gadu februārī pasniedz „Gada balvu medicīnā”. Šis pasākums ieguvis popularitāti kā mediķu, tā arī pacientu vidū un kļuvis par Latvijas medicīnas nozares lielāko tradicionālo notikumu.

Ikviens Latvijas iedzīvotājs laika posmā no pagājušā gada 30. novembra līdz šī gada 15. janvārim varēja nobalsot par savu labākā mediķa kandidātu nominācijās „Gada ārsts”, „Gada zobārsts”, „Gada farmaceits”, „Gada funkcionālais speciālists”, „Gada māsa”, „Gada vecmāte” un „Gada ārsta palīgs”. Šogad Latvijas Ārstu biedrības balsojumā kopā balsots vairāk nekā 6000 reižu. Tiesa gan, kā arī iepriekšējos gados, čaklākie balsotāji ir Latgales pusē, bet šogad balsotāju skaits pieaudzis arī Rīgā un Vidzemē.

Nominācijā „Gada ārsts” balsots par 632 ārstiem, bet kopumā sabiedrības balsojumā paldies teikts gandrīz 1600 dažādiem medicīnas speciālistiem.

„Gada balvas medicīnā 2016”saņēma:

nominācijā „Gada ārsts” – Māris Apšvalks, Tuberkulozes un plaušu slimību centrs, Stopiņu novads
Torakālajam ķirurgam Mārim Apšvalkam interese par medicīnu radusies bērnībā, kad bēniņos atradis žurnālus „Veselība”. Kaut arī savā nozarē Māris Apšvalks darbojas jau vairākus desmitus gadu, viņš joprojām katrai operācjai gatavojas atkal kā no jauna un nenogurstoši apgūst arvien jaunas zināšanas. Balsojumā saņemtajās vēstulēs daudzkārt teikts paldies Mārim Apšvalkam par dzīvības glābšanu un atgriešanu dzīvē.

nominācijā „Gada zobārsts” – Svetlana Puka, ārsta prakse zobārstniecībā, Balvi
Balvēnieši novērtējuši zobārstes Svetlanas Pukas profesionalitāti un īpašo attieksmi. Viņas pacienti pārsvarā ir bērni un jaunās māmiņas. Bet, tā kā Latgalē trūkst speciālistu, tad reizi nedēļā Svetlana Puka dodas uz Rugājiem, lai rūpētos par pacientiem arī tur.

nominācijā „Gada farmaceits”- Lilija Cirse, Mēness aptieka, Daugavpils
Lilija Cirse ir farmaceita asistente, un Daugavpils ir viņas mājas kopš bērnības, kad viņa domāja – farmaceiti ir mazliet līdzīgi burvjiem. Tagad, kad amats sen jau apgūts, viņa atzīst, ka farmaceits ir kā ātrā palīdzība, turklāt zāļu šodien ir ļoti daudz un visas tās jāpārzina. Lilija Cirse ir vienmēr zinoša un laipna komunikācijā ar pircēju, runājot gan latviešu, gan krievu, gan latgaliešu valodā.

nominācijā „Gada funkcionālais speciālists” – Liene Cipule, klīnika DiaMed, Rīga
Viens no lielākajiem izaicinājumiem fizioterapeites Lienes Cipules karjerā bija Rehabilitācijas nodaļas atvēršana Siguldas slimnīcā, kā arī veselības un fizioterapijas centra „Audemus” izveidošana. Liene Cipule vienlaikus strādā par fizioterapeiti, specializējas dažādos fizioterapijas veidos un ir arī klīnikas „DiaMed” direktore.

nominācijā „Gada māsa” – Melita Strazdiņa, Aizkraukles slimnīcas poliklīnika
Savu profesiju māsa Melita Strazdiņa izvēlējās bērnībā, kad pati vairākus gadus pavadīja sanatorijā. Karjeras sākumā strādājusi operāciju blokā, vēlāk par ambulatoro māsu. Pacienti un kolēģi atzīst, ka Melitai ir dziedējošie pirkstiņi, kas sadziedēs jebkuru brūci un palīdzēs katram slimniekam.

nominācijā „Gada vecmāte” – Iveta Reķe, Cēsu klīnika
Vecmātei Ivetai Reķei Cēsu klīnika ir vienīgā darba vieta. Pie viņas jaunās māmiņas brauc dzemdēt ne tikai no Cēsīm, bet arī no visas Latvijas. Pērn Iveta pasaulē palīdzējusi ierasties aptuveni 500 mazuļiem. Viņa ir kā mamma, kura uzklausa, izskaidro, palīdz un kurai var uzdot jebkuru jautājumu.

nominācijā „Gada ārsta palīgs” – Ineta Skučenkova, Vitas Norenbergas ģimenes ārsta prakse, Laidze
Ineta Skučenkova un medicīnas nozare ir nedalāmas vērtības. Sākotnēji viņa strādājusi neatliekamajā palīdzībā par feldšeri. Laikam ejot, I. Skučenkova apguvusi jurista profesiju un lieliski orientējas datorzinībās. Sistēmiskā domāšana viņai ļoti palīdz ikdienas darbā. Katram pacientam viņa velta tik daudz laika, cik nepieciešams.

Katras nominācijas uzvarētājs saņēma galveno balvu – mākslinieka Armanda Jēkabsona veidotu statueti Dzīvības asnu, kurš simbolizē visvērtīgāko un dārgāko, – dzīvību un veselību, kā arī dāvanas no SIA „Orkla Confectionery & Snacks Latvija”, zīmola „Laima”, AS „Latvijas balzams” un uzņēmuma „Food Union”.

„Gada balva medicīnā” tika pasniegta arī nominācijā „Gada docētājs medicīnā”, kurā uzvarētāju nosaka medicīnas studentu balsojums un kurā visvairāk balsu ieguva Latvijas Universitātes Medicīnas fakultātes Internās medicīnas katedras profesors kardiologs Gustavs Latkovskis. Harizma, spēja skaidrot sarežģītas lietas saprotamā valodā, aizrautība un profesionalitāte – tās ir īpašības, ko topošie mediķi augstu vērtē savā pasniedzējā. Profesors mācīšanas procesā ar labiem rezultātiem integrē „pīrāga un pātagas” principu, bet vienlaikus ir arī vispusīgs speciālists kardioloģijas apakšnozarēs un zinātnieks, kas globālā līmenī pēta medicīnas ģenētikas un preventīvās kardioloģijas jautājumus.

Nominācijā „Gada cilvēks medicīnā” balva tika piešķirta Alūksnes slimnīcas valdes priekšsēdētājai internistei Marutai Kauliņai, bet par „Gada slimnīcas” titula saņēmēju kļuva Liepājas reģionālā slimnīca.

Alūksnes slimnīcas valdes priekšsēdētājas Marutas Kauliņas vārds pagājušajā gadā plaši izskanējis, jo viņai kopā ar alūksniešiem jau atkārtoti izdevās nosargāt savu slimnīcu, neļaujot to pārveidot par dienas stacionāru. Maruta Kauliņa par to jūtas gandarīta un atzīst, ka visu nevar izrēķināt ciparos, īpaši medicīnā, kur uz spēles likta cilvēka dzīvība.

Tradicionāli Latvijas Ārstu biedrība pasniedz arī „Gada balvu par mūža ieguldījumu medicīnā”. Šajā gadā godpilnais paldies tika teikts patoloģei Maigai Skudrai un neirologam profesoram Jurim Bērziņam. Šajās nominācijās uzvarētājus nosaka Latvijas Ārstu biedrības ekspertu vērtējums.

Patoloģe Maiga Skudra sākotnēji domājusi strādāt ginekoloģijā vai osteoloģijā. Par sekcijām nemaz negribējusi domāt, to laikā stāvējusi tuvāk durvīm. Tomēr M. Skudra izvēlējās patologanatomiju un nu jau 64 gadus strādā Paula Stradiņa klīniskajā universitātes slimnīcā, 30 no tiem viņa ir vadījusi Patologanatomijas nodaļu. Arī vēl tagad pāris reižu nedēļā viņa sēžas pie mikroskopa, lai pētītu ādas slimības.

Otrs „Gada balvas par mūža ieguldījumu medicīnā” saņēmējs ir profesors Juris Bērziņš – medicīnas zinātņu doktors, neirologs un algologs. Savas profesionālās gaitas Juris Bērziņš sāka 1952. gadā Rīgas 1. slimnīcā, bet no 1972. gada strādāja Paula Stradiņa slimnīcas Neiroloģijas nodaļā, kur bija arī nodaļas vadītājs. Profesors ir 16 grāmatu autors un līdzautors.

„Gada balvā medicīnā” šogad bija arī jaunums – veselības ministre Anda Čakša pasniedza trīs Ekselences balvas: Onkoloģisko pacientu biedrības “Dzīvības koks” valdes priekšsēdētājai Gunitai Berķei par ieguldījumu veselības veicināšanā, Rīgas Stradiņa universitātes rektoram profesoram Jānim Gardovskim par ieguldījumu izglītībā un zinātnē un Veselības ministrijas galvenajai speciālistei ginekoloģijā un dzemdniecībā profesorei Dacei Rezebergai par ieguldījumu mātes un bērna veselības aprūpes jautājumu veicināšanā.

Laikā, kad medicīnas nozarei katastrofāli trūkst finansējuma, speciālisti no valsts medicīnas iestādēm labāk izvēlas strādāt privātajā sektorā, bet jaunie ārsti pēc diploma saņemšanas meklē darbu ārvalstīs, ir svarīgi novērtēt un pateikt paldies tiem medicīnas nozares cilvēkiem, kas joprojām nepadodas un stāv cilvēka veselības sardzē. Viņi glābj un ārstē, palīdz nākt pasaulē dzīvībai un to saglabāt.