Daugavpils teātris noslēdz 2016./2017. gada sezonu

29.maijā notika Daugavpils teātra 2016./2017. gada sezonas noslēguma pasākums, kurā teātra kolektīvs ar gandarījumu atskatījās jau paveiktajā un ar entuziasmu apsprieda nākamās sezonas gaidāmos uzvedumus.

Daugavpils teātra 30.  sezonas laikā turpinājās ikgadēja tendence – Daugavpils teātra skatītāju skaits atkal ir pieaudzis, šoreiz par 11%.

Šīs sezonas laikā tika iestudētas 10 izrādes, tostarp divas izrādes bērniem Māra Korsieša režijā („Sarkangalvīte un pasaku mežs”, „Vilka Vilmāra nešpetnie Ziemassvētki”). Šosezon Daugavpils teātris pieskārās arī politiskajam teātrim, iestudējot J. Švarca lugu „Kailais karalis” (režisors O. Šapošņikovs, horeogrāfe I. Saveļjeva), kas kļuva par šīs sezonas apmeklētāko izrādi Lielajā zālē. Pirmo reizi Daugavpils teātrī darbojās režisors Dž. Dž. Džilindžers, kurš iestudēja lirisku komēdiju „Iemīlējās muļķis muļķītē”. Tā ātri iekaroja Latgales skatītāju sirdis, savukārt teātra kritiķe Silvija Radzobe šīs izrādes recenzijā (Satori.lv) raksta: „Iemīlējās muļķis muļķītē ir vienlīdz liels panākums kā Daugavpils teātrim, tā Džilindžeram, kurš radījis vienu no savām pēdējo gadu labākajām izrādēm – cilvēciski siltu un skumju.”

Šajā sezonā tika veiksmīgi turpināta sadarbība ar režisoriem Georgiju Surkovu („Pieci vakari”), Juri Joneli („Purva bridējs (-i)”), Ivaru Lūsi („Mīlestība līdz prāta zudumam”), Paulu Pļavnieci („Jubileja’98”). Savukārt izrādē „Dārgā Jeļena Sergejevna” (rež. I. Borovickis, V. Hramņikova) Daugavpils teātris deva iespēju izpausties jaunajiem aktieriem, kas pērn absolvējuši Daugavpils Dizaina un mākslas vidusskolas „Saules skola” programmu „Teātra māksla”.

Viens no nozīmīgākajiem Daugavpils teātra notikumiem šosezon bija Latgales kongresa simtgadei veltītā muzikālā iestudējuma „Nūgrymušõ pile” (rez. O. Šapošņikovs) pirmizrāde, kuru ar savu klātbūtni pagodināja Valsts prezidents Raimonds Vējonis, kultūras ministre Dace Melbārde, kā arī daudzi citi prominenti viesi. Iestudējuma tapšanā piedalījās vairāki ievērojami mākslinieki, tostarp komponists Kārlis Lācis, horeogrāfs Agris Daņiļevičs, video mākslinieks Artis Dzērve un daudzi citi.

Vairākums no šīm izrādēm jau tika atzīmētas teātra kritiķu vidū.  Žurnālā „Ir” teātra kritiķe un zinātniece Edīte Tišheizere raksta: „Dodoties uz Daugavpili kultūru sasmelties, noteikti ir vērts izpētīt ne tikai Rotko centrā paredzētās izstādes, bet arī to, kas skatāms teātrī. Tā vadītāja Oļega Šapošņikova vairāku gadu sūrais darbs nes vērtīgus augļus – teātris piedāvā interesantas izrādes, kas nozīmīgas visas Latvijas kontekstā, un jaunus, intriģējošus aktierus.”

Jāatzīmē, ka 2016./2017. gada sezonā Daugavpils teātra trupai pievienojās trīs jauni aktieri – Zanda Mankopa, Alberts Vecmanis, Vadims Bogdanovs, kā arī dejotājs Jevgeņijs Mihailovs.

Šajā pavasarī teātris turpināja savu ikgadējo tradīciju – Daugavpils teātra dienas Rīgā. Šoreiz skatītājiem piedāvāja sešas izrādes latviešu, krievu un latgaliešu valodās, kuras varēja noskatīties Dailes teātrī, Latvijas Nacionālajā teātrī un M. Čehova Rīgas Krievu teātrī. Šogad Daugavpils teātris bija viesizrādēs arī Valmierā, Jelgavā, Baltkrievijā, Lietuvā u.c.

Nākamajā sezonā Daugavpils teātris sola turpināt pārsteigt, eksperimentēt un pilnveidoties. Jau rudenī skatītājus gaida pārsteigums  – Daugavpils teātra pirmā deju izrāde bērniem „Čipolino” (horeogrāfe I. Saveļjeva). Sezonas pirmajā pusē darbu pie sava trešā iestudējuma Daugavpils teātrī uzsāks režisore no Polijas L. Sosnovska (iepriekš iestudējusi izrādes „Pie mums viss kārtībā”, „Hamlets”). Jāpiebilst, ka nākamajā sezonā izrādi Daugavpils teātrī iestudēs arī režisors no Krievijas.

Paldies mūsu skatītājiem par uzticību un uz tikšanos nākamajā sezonā!

Biļetes uz septembra izrādēm jau pārdošanā – Daugavpils teātra kasē (654 26520) un internetā www.bilesuparadize.lv!