Daugavpils novadā godināti konkursa „Saimnieks 2017” laureāti

Konkursā “SAIMNIEKS 2017” godināja labākos Daugavpils novada ZEMNIEKUS un UZŅĒMĒJUS

13.oktobrī Daugavpils novada kultūras centrā “Vārpa” tiks apbalvoti konkursa „Saimnieks 2017” laureāti. Laureātiem tiks pasniegtas Pateicības un balvas. Daugavpils novada domes un SIA „LLKC” Daugavpils biroja rīkotais konkurss “Saimnieks 2017” tika rīkots ar mērķi noteikt labāko ieguldījumu Daugavpils novada lauku attīstībā un lauksaimniecībā.

Kā savā uzrunā norādīja Janīna Jalinska, ka šī vasara ir bijis pārbaudījums visiem saimniekiem – neatkarīgi no tā, vai darbības joma ir saistīta ar lopkopību vai augkopību, bioloģisko vai tradicionālo lauksaimniecību. Taču saimnieki apliecina prasmi saimniekot, spītējot visām dabas kaprīzēm.

Konkursā tika vērtētas labākās lauku saimniecības, bioloģiskās lauku saimniecības, mājražošanas uzņēmumi, čaklākās un stiprākās ģimenes lauku sētās, kā arī  jaunie veiksmīgie zemnieki.

Godalgu nominācijā “Mājražotājs” saņēma SIA “H&H” (īp. Inga Čazova). Viesu mājā “Rudzupuķes” Sventes pagastā tiek piedāvāti gan viesu izmitināšanas pakalpojumi, gan turpat uz vietas esošās maiznīcas produkcija –  bezrauga maize un cepumi. Papildus pircēju iecienītajiem maizes veidiem šajā sezonā klāsts papildināts ar jaunām piedevām – maizi ar medu un maizi ar speķi.  “Rudzupuķēs” top un tiek pārdoti arī pusfabrikāti.

Šogad viesu māja iestājusies biedrībā “Latgales kulinārā mantojuma centrs”, kļūstot par vienīgo oficiālo šāda veida tīkla uzņēmumu novadā.  LEADER projekta ietvaros arī atjaunota un nosiltināta ēkas fasāde, uzstādīti vārti, saules kolektori un reklāmkarogs.

Nominācijā “Bioloģiskā saimniecība” balva tika pasniegta P/S “Saulesstari” īpašniekam Pāvelam Smirnovam. Bioloģiskajā saimniecībā Sventes pagastā tiek turēti pāris sivēni un 10 slaucamās govis, kuru piens tiek nodots AS “Preiļu siers”. Saimniecības 26 hektāros tiek audzēti graudaugi un kartupeļi, kā arī aprūpēts 5 hektāru plašs mežs.

Nominācijā “Ģimene lauku sētā” uzvaru guva Z/S “Āres” un tās īpašniece Vanda Utāne. Demenes pagasta zemnieku saimniecības “Āres” pagalms pārsteidz ar sakoptību, oriģināliem dārza ainavas elementiem un krāšņām ūdensrozēm dīķī. Saimniecībā tiem turētas sešas govis, no kuru piena saimniece Vanda Utāne izgatavo bezpiedevu, ķimeņu un saldos sierus, kā arī gardas plātsmaizes. Vanda Utāne aktīvi piedalās visos pagasta pārvaldes rīkotajos pasākumos un ir ikgadēja Daugavpils novada dienu gadatirgus dalībniece. Utānu ģimenes tradīcija ir dzimtas saieti, kas katru gadu pulcē vismaz 50 radiniekus.

Nominācijā “Gada lauku saimniecība – lopkopība” godalga nonāca SIA “Info Agra” īpašumā. Pirms diviem gadiem Aleksejs Mihejevs Tabores pagastā uzsāka nodarboties ar aitkopību. Šobrīd viņa ganāmpulkā ir 100 Latvijas melngalvju šķirnes aitu. Sprogaines ganās 50 hektāru zemes platībā, savukārt nakti pārlaiž kādreizējā labības noliktavā, kura ir pielāgota ar mūsdienīgu barošanas sistēmu, aprīkota ar jaunu apgaismojumu un videonovērošanu. Uzņēmējs aktīvi iesaistās LAD projektos, jo nākotnes plānos ir pieckāršot ganāmpulka apjomu un pievērsties arī gaļas liellopu audzēšanai.

Nominācijā “Gada lauku saimniecība – augkopībā” par labāko tika atzīta Z/S “Ziediņi” (īp. Janīna Kursīte).Zemnieku saimniecībā  “Ziediņi” Višķu pagastā , dažu hektāru platībā, profesionālās augļkopes Janīnas Kursītes vadībā, tiek audzēti augļu koki un krūmāji, kā arī stādi, kurus labprāt pērk un atpazīst gan Latgales iedzīvotāji, gan pircēji ārpus reģiona robežām. Janīna Kursīte ir ikgadēja Daugavpils novada dienu gadatirgus un Zemnieku vakara tirdziņa dalībniece, kā arī labprāt iesaistās Jauniešu vasaras nodarbinātības programmā. Višķu saimniecības īpašniece aktīvi nodarbojas ar labdarību, apzaļumojot baznīcu teritorijas.

Savukārt nominācijā “Jaunais veiksmīgais zemnieks” balva tika pasniegta Mārtiņam Malnačam no Vaboles pagasta, kurš pērn pārņēma vecāku saimniecību “Ievas”, turpinot attīstīt graudkopību,  apstrādājot 110 hektārus zemes. Lielāko daļu aizņem ziemas un vasaras kvieši, mieži, kā arī griķi un lauku pupas. Jauno lauksaimnieku atbalsta programmas ietvaros saimniecība iegādājās noderīgu tehniku – sējmašīnu un traktoru. Mārtiņš neliedz padomu vienaudžiem, nodrošinot prakses vietu Malnavas koledžas audzēkņiem.

Pateicības par piedalīšanos konkursā saņēma SIA “Recens” (īp. Jevģenijs Kartašovs), Pjotrs Aļošins , Z/S “Ozoli” (īp. Edgars Labonarskis) un Z/S “Priežumalas” (īp. Andris Jonāns). Veicināšanas balvu saņēma p/s “Indiņi” (īp. Rita Artiševska), kuri Kalkūnes pagasta nodarbojas ar dažādu putnu un trušu audzēšanu.

Informācija no www: daugavpilsnovads.lv