Daugavpils iekļuvusi konkursa “Ģimenei draudzīga pašvaldība” finālā

Zināmas konkursa “Ģimenei draudzīga pašvaldība” deviņas finālistes – pašvaldības, kas tika noteiktas vērtējot pašvaldību iesniegto informāciju un iedzīvotāju oktobrī sniegto vērtējumu vietnē www.vietagimenei.lv.

 Konkursa finālistes (pašvaldības nosauktas alfabēta secībā):

  • republikas nozīmes pilsētu grupā: Daugavpils, Jelgavas un Ventspils pilsētu pašvaldības;
  • reģionālas nozīmes attīstības centru grupā: Gulbenes, Siguldas un Tukuma novadu pašvaldības;
  • novadu pašvaldību grupā: Babītes, Olaines un Ozolnieku novadu pašvaldības.

Lai noteiktu pašvaldības, kas nodrošina lielāko atbalstu, daudzveidīgākos un pieejamākos pakalpojumus ģimenēm ar bērniem par 2016.gadu, Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM) šogad pirmo reizi rīko konkursu „Ģimenei draudzīga pašvaldība”. Konkursā šogad piedalījās 55 pašvaldības, kas tiek vērtētas trīs pašvaldību grupās – republikas nozīmes pilsētas, reģionālas nozīmes attīstības centri un novadu pašvaldības. Informāciju par sniegtajiem pakalpojumiem pašvaldības iesniedza vasaras sākumā, oktobrī norisinājās iedzīvotāju balsojums, bet novembra otrajā pusē konkursa žūrija apmeklēs deviņas pašvaldības – konkursa finālistes (trīs katrā grupā), kas tika izvēlētas balstoties gan uz iesniegtajiem datiem, gan iedzīvotāju balsojumu.

Vērtējot pašvaldības tika izmantoti detalizēti vērtēšanas kritēriji. Visi izmantotie rādītāji definēti tā, lai dotu iespēju salīdzināt pašvaldības neskatoties uz to iedzīvotāju skaitu vai pašvaldības budžeta apmēru. Piemēram, tika aprēķināts pašvaldības sniegtais materiālais atbalsts ģimenēm, ņemot vērā tā īpatsvaru pašvaldības budžetā, pašvaldības izdevumu izglītībai īpatsvaru pašvaldības budžetā, izdevumu ģimenes pasākumiem īpatsvaru pašvaldības budžetā, jaundzimušo skaitu pašvaldībā. Tāpēc, piemēram, atsevišķos gadījumos, tās pašvaldības, kas varbūt absolūtos skaitļos sniedz lielāku atbalstu ģimenēm, ne vienmēr ieņem augstu vietu, jo to sniegtajam atbalstam ģimenēm pašvaldības budžetā nav liels īpatsvars. Plašāka informācija par vērtēšanas kritērijiem konkursa nolikumā.

Konkursa uzvarētājas tiks paziņotas decembra sākumā, svinīga pasākuma laikā. Pasākumā tiks nosaukta gada ģimenei draudzīgākā pašvaldība, uzvarētājas katrā pašvaldību grupā, kā arī īpašās nominācijas, piemēram, par ieguldījumiem infrastruktūrā, par materiālo atbalstu, par lielāko jaundzimušo pieaugumu, par lielāko atbalstu daudzbērnu ģimenēm. Papildus VARAM balvām, kāda no tām četrām pašvaldībām, kas tiks atzītas par ģimenei draudzīgākajām, un kuras iedzīvotāju – balsotāju īpatsvars bija lielākais pret kopējo pašvaldības iedzīvotāju skaitu, iegūs jaunu rotaļu laukumu, ko dāvinās SIA “Jūrmalas Mežaparki”. Pašvaldībai būs tikai jāpiemeklē bērniem drošu un piemērotu vidi rotaļu laukuma ierīkošanai. Tāpat tiks pasniegtas konkursa atbalstītāju mobilo sakaru operatora  laimīgām ģimenēm Amigo, SIA “Rimi Latvia”, SIA “ZAAO” balvas.

Konkursa vērtēšanas komisijas sastāvā ir VARAM, Labklājības ministrijas, Izglītības un zinātnes ministrijas, Kultūras ministrijas, Latvijas Pašvaldību savienības, SIA “Mammām un tētiem”, SIA “Lietišķās kreativitātes grupa” (“Māmiņu klubs”), biedrības “Babyroom”, biedrības “Nākotnes fonds sadarbības platformas “Demogrāfisko lietu centrs” (Pārresoru koordinācijas centrs) pārstāvji.

 Vietnē www.vietagimenei.lv atrodama informācija par pašvaldību sniegto atbalstu ģimenēm – ne tikai pabalstiem, sabiedrisko transportu skolēniem, ēdināšanu skolās, bet arī interešu izglītību, rotaļu laukumiem, pasākumiem ģimenēm pašvaldībās, ēku pieejamību un citām pašvaldību iniciatīvām ģimeņu atbalstam. Vietne sniedz iespējas ērti salīdzināt dažādu pašvaldību sniegtos pakalpojumus, atrast pasākumu brīvdienu izklaidei visai ģimenei kā arī atrast tuvāko rotaļu vai sporta laukumu. Šobrīd, vietnē ir pieejama informācija tikai par tām 97 pašvaldībām, kas ir iesniegušas datus, tomēr informācija tiek regulāri papildināta.

Konkursa norisi atbalsta: Konkursa lieldraugs – SIA “Jūrmalas Mežaparki”, mobilo sakaru operators  laimīgām ģimenēm Amigo, SIA “Rimi Latvia”, SIA “ZAAO”, starptautiskā izstāde Baltic Beauty, “Māmiņu klubs”, Latvijas vecāku organizācija “Mammamuntetiem.lv”.

 

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas Sabiedrisko attiecību nodaļa

E-pasts: prese@varam.gov.lv