Dabas parkā “Daugavas loki” jauni infrastruktūras objekti

Noslēgumam tuvojas projekts “Kvalitatīvas tūrisma un dabas izziņas infrastruktūras tīkla veidošana antropogēnās slodzes mazināšanai dabas parkā „Daugavas loki” (5.4.1.1/17/A/018). Projekts tiek īstenots pasākuma “Antropogēno slodzi mazinošas infrastruktūras izbūve un rekonstrukcija Natura 2000 teritorijās” ietvaros ar Eiropas Reģionālās attīstības fonda atbalstu. Projekta mērķis ir mazināt antropogēnās slodzes, tostarp tūrisma un vides piesārņojuma ietekmi uz dabas parka “Daugavas loki” īpaši aizsargājamiem biotopiem, veidojot kvalitatīvas infrastruktūras tīkla pamatus ūdens tūrisma un veselības veicināšanas aktivitātēm un sekmējot UNESCO nacionālā mantojuma sarakstā iekļauto vērtību saglabāšanu.
Daugavpils novada domes Attīstības pārvaldes Plānošanas nodaļas vadītāja un projekta vadītāja Olga Lukaševiča norāda, ka Daugava ir  kaprīza upe, ar savām ūdens svārstībām, savdabīgiem krastiem un vērtīgiem biotopiem, tāpēc upes krastā līdz šim bija ļoti grūti atrast ērtu vietu, kur varētu atpūsties un pietauvot savu ūdens transportlīdzekli. Atbilstošas infrastruktūras trūkuma dēļ, laivotāji izbradāja vērtīgos biotopus un veicināja stāvu nogāžu erozijas veidošanos. Saskaņā ar Daugavpils un Krāslavas novada TIC datiem, 2016.gadā dabas parku ir apmeklējuši vairāk kā 59 000 tūristu. Tāpēc radās doma, ka ar šī projekta palīdzību tiks izveidoti divi pieturas punkti – viens atradīsies pie Dinaburgas (Naujenes) pilskalna un otrs pie Slutišķu – Markovas dabas un kultūrvēstures izziņas kompleksa.
Pateicoties projektam, ir labiekārtota jauna krasta zona, kur būs iespējams ērti nolaist vai izvilkt laivu vai plostu, ērti izkāpt krastā un atpūties. Tāpat teritorija papildināta ar jauniem infrastruktūras objektiem  – nojumi ar galdu un soliem, tualeti, iekārtotu laivu nolaišanas/ izvilkšanas vietu, piestātnēm – pontoniem, kā arī skatu platformu kuģa formā un koka rotaļu kuģi. Konstrukcijas ir pieejamas arī cilvēkiem ar funkcionāliem traucējumiem. Jāatzīmē, ka konstrukcijas izprojektētas pēc jauniešu ieteikumiem projektā „Jauniešu vietējā patriotisma rosināšana saskarsmē ar dabu aizsargājamās dabas teritorijās Augšdaugava, Latvijā un Augštaitijā, Lietuvā” ( „Youth for Nature”) . Būvdarbus veica SIA BauForm un SIA Labie koki.
Kopējās projekta izmaksas sastādīja 100 738 eiro, no kurām 85% sedza ERAF, 4,5% valsts budžeta dotācija un 10,5% ir pašvaldības finansējums.
Olga Lukaševiča norāda, ka projekts noslēgsies martā, īsi pirms tūrisma sezonas atsākšanas. Projektā vēl tiks izveidota veselības taciņa un ar lietderīgu informāciju papildināti informatīvie stendi.