Bruņotie spēki aicina kandidātus ar profesionālo izglītību pieteikties dienestam artilērijas apakšvienībās

Nacionālie bruņotie spēki aicina pieteikties profesionālajā militārajā dienestā kandidātus, kuri savu militāro karjeru vēlas saistīt ar Latvijā spēcīgāko kaujas atbalsta ieroci – M109A5Oe haubicēm, no kurām pirmās bruņojumā nonāks jau šoruden.
Līdz ar šo 155mm pašgājējartilērijas sistēmu un citu artilērijas ieroču iegādi, kas nepieciešami netiešās uguns atbalsta spēju nodrošināšanai, bruņotie spēki sāk Sauszemes spēku mehanizētās kājnieku brigādes artilērijas apakšvienību personālsastāva komplektēšanu.
 Dienestam artilērijas apakšvienībās nepieciešami ne tikai haubiču apkalpes locekļi – komandieri, tēmētāji un lādētāji (šāvēji) – ar līdera dotībām, kā arī zināšanām sakaru, elektronikas un IT jomā, bet arī haubiču vadītāji un platformas mehāniķi, līdz ar to uz šiem amatiem priekšroka tiks dota kandidātiem ar traktortehnikas vadīšanas un transporta remonta iemaņām.
Savukārt par skaitļotājiem uguns vadības centra apkalpē varēs kļūt kandidāti ar labām sekmēm matemātikā. Kandidāti varēs kļūt arī par artilērijas izlūkiem, darbojoties pretinieka virszemes mērķu identificēšanā, kā arī par 120mm mīnmetēju apkalpes un to uguns vadības speciālistiem.
Pēc militārās pamatapmācības nākamo artilēristu apmācību specialitātēs un kolektīvo apmācību veiks instruktori, kuri jau kopš šā gada janvāra mācās Austrijas Bruņoto spēku 4. mehanizētās kājnieku brigādes 4. izlūku un artilērijas bataljonā. Augusta vidū, atgriežoties Latvijā, viņi sāks izstrādāt nepieciešamās apmācību programmas.
Artilērija ir viena no vairāk nekā 30 bruņoto spēku funkcionālajām jomām jeb darbības virzieniem, kas apvieno amatus tādās specialitātēs kā artilērijas vienību vadība, artilērijas uguns, artilērijas ieroču sistēmas un priekšējie uguns novērotāji.
Lai kļūtu par artilēristu, kandidātam jābūt Latvijas Republikas pilsonim ar vismaz pamatizglītību vecumā no 18 līdz 39 gadiem.

Kas jāzina, piesakoties profesionālajā dienestā?

Priekšroka dienestam artilērijas apakšvienībās tiks dota tiem kandidātiem, kuri ir beiguši arodskolas un citas profesionālās izglītības iestādes bruņotajiem spēkiem nepieciešamajās specialitātēs.

Kandidātiem būs jāveic veselības pārbaude, jākārto fiziskās sagatavotības pārbaude un psihodiagnostikas testi.
Bruņotie spēki atgādina, ka profesionālā dienesta kandidāts rekrutēšanas procesu var sākt ne tikai Rekrutēšanas un atlases centrā Rīgā, bet arī savai dzīvesvietai tuvākajā bruņoto spēku, tostarp, Zemessardzes, vienībā. Pieteikties dienestam var arī elektroniski, pieteikuma anketu aizpildot bruņoto spēku interneta vietnes www.mil.lv sadaļā “Rekrutēšana”.

Kā notiek kandidātu atlase profesionālajam dienestam?
Dienējot bruņotajos spēkos, karavīrs iegūst stabilitāti, turpmāku bezmaksas apmācību specialitātē, svešvalodās un citās dienestam nepieciešamās jomās, darbu komandā mācībās Latvijā un ārvalstīs, kā arī starptautisko operāciju rajonos, karjeras izaugsmi, konkurētspējīgu atalgojumu un plašas sociālās garantijas.
Jau ziņots, ka aprīlī tika parakstīts divpusējs līgums starp Latvijas Aizsardzības ministriju un Austrijas Aizsardzības un sporta ministriju par M109A5Oe tipa pašgājējhaubiču sistēmu, tajā skaitā arī uguns vadības un apmācības platformu iegādi. Plānots iegādāties 47 kaujas tehnikas vienības. Haubices, ko iegādāsies Latvija, no 2003. gada līdz 2007. gadam tika modernizētas un pēc tam iekonservētas.
Pašgājējartilērijas sistēmas M109A5Oe haubice, kas ir agrāko A2 un A3 tipa haubiču modernizētā versija ar 39 kalibra M185 stobru, šobrīd ir arī Austrijas Bruņoto spēku bruņojumā. Šīs haubices Austrija iegādājās no Lielbritānijas 90-to gadu vidū. Tās šāviena attālums ir 22 kilometri ar standarta jeb konvencionālo munīciju. Savukārt ar uzlabotas darbības munīciju šāviena distances attālums ir 30 kilometru. Austrijas 155mm pašgājējartilērijas sistēmai M109A5Oe ir instalēta pusautomātiskā lādēšanas iekārta, inerciālā navigācijas sistēma, elektrosistēma un artilērijas uguns vadības sistēma. Šīs modifikācijas haubice spēj atklāt uguni minūtes laikā no uguns uzdevuma saņemšanas, bet pēc uguns uzdevuma veikšanas 30 sekunžu laikā atstāt uguns pozīciju. Ar labi apmācītu haubices apkalpi ir iespējams izšaut līdz sešiem šāvieniem minūtē. Savu spēku aizsardzībai platforma ir aprīkota ar 12,7mm ložmetēju.

Kādi fiziskie normatīvi jākārto, piedaloties atlasē profesionālam dienestam?
Savukārt uguns vadības centrs M109A5Oe ir austriešu modifikācija M109 platformai ar saglabātu standarta korpusu un demontētu lielgabalu, tādējādi palielinot iekšējo telpu. Platforma aprīkota ar uguns vadībai paredzētām iekārtām. Savu spēku aizsardzībai platforma aprīkota ar 80mm dūmu granātu sistēmu un 12,7mm ložmetēju.
Autovadītāju apmācību platformas M109 ir domātas praktiskās braukšanas apmācību veikšanai.
Kaujas tehnikas iegāde ir nozīmīgs bruņoto spēku artilērijas papildinājums, kas ļaus uzlabot valsts aizsardzības spējas.

Esi viens no mums. Kļūsti karavīrs, kļūsti artilērists savas valsts armijā!

Neskaidrību gadījumā zvani mums uz numuru 67137137 vai raksti uz e-pasta adresi rekrutesana@mil.lv!