Atrast savu biznesa nišu darbojoties Balvos.

Latgales plānošanas reģiona Latgales uzņēmējdarbības centra speciālisti ikdienā tiekas ar daudziem darbīgiem cilvēkiem, kuri rod savu piepildījumu uzņēmējdarbībā. Un šoreiz tiekamies ar Arnitu Melbergu Balvu novadā, kura, pēc 20 gadu algota darba strādāšanas, pieņēma lēmumu uzsākt uzņēmējdarbību, un jau otro gadu darbojas kā pirtniece un mājražotāja.

Arnitu satiekam viņas pirts pagalmā, sienot vasaras saulgriežu zāļu pirts slotiņas, jo 21.jūnijā visas vāktās zālītes ir ar dziedinošu spēku. Ienākot pirts priekštelpā, pārņem pļavas zāļu aromāts un sajūta ir brīnišķīga.

Doma veidot savu uzņēmumu ir bijusi sena, bet tā kā pašai bijis algots darbs un vīram savs uzņēmums, ar galīgā lēmuma pieņemšanu nesteidzās. Tikai pateicoties ģimenes atbalstam, Arnitai bija iespējams uzsākt  darbību. Šeit lieti noderēja vīra finansiālais atbalsts. Sākums nebija viegls, jo dokumentu kārtošana nav Arnitas sirdslieta, bet bez tā neiztikt, bija jāsagādā visas atļaujas un jāsaprot, kādas prasības jāizpilda. Tikt ar visu to galā palīdzēja Latgales uzņēmējdarbības centra un Ziemeļlatgales biznesa centra organizētie semināri, kuros ir  iespēja gūt jaunāko informāciju un bezmaksas konsultācijas tepat uz vietas, Balvos. Jautāta, vai bija grūti izpildīt kaut vai PVD prasības, Arnita  saka, ka jāmācās un jāiesāk viss darīt pareizi un tad jau nekas tik ļoti neizpildāms nav. Viņa ir par to, ka arī mājražotājam jāievēro noteikumi, lai produkts tiešām būtu drošs patērētājam.

Ģimene sākumā uzbūvēja pirti savām vajadzībām, bet Arnitu urdīja doma apgūt, kā  ir pareizi iet pirtī, lai gūtu pēc iespējas labākas sajūtas un attīrītu savu ķermeni gan fiziski, gan garīgi. Apgūt pirtnieka prasmes, viņa devās uz „Pirtnieku skolu,” kur ieguva pirtnieka sertifikātu. Protams, ar to vien nepietiek, tādēļ tiek apmeklētas meistarklases, lai papildinātu zināšanas par augu iedarbību uz cilvēku pirtī un ārpus tās. Svarīgi ir nenodarīt pāri ne sev, ne pirts apmeklētājam. Arnita savas zināšanas un pieredzi nodod arī tālāk, organizējot meistardarbnīcas.

Apmeklētājiem pirts tika atvērta 2016. gadā, piedāvātas dažādas pirts procedūras, Līgavu, Mīlestības rituāli. Pirts rituālos tiek izmantoti tikai pašu gatavoti un vākti dabas līdzekļi, iesaistot  darbos ģimeni. Apmeklētāji ir pārsteigti par plašo piedāvājumu. Šeit ir iespēja atnākt un vienkārši nopērties vai pagulēt siena gultā un vērot debesis, ko mūsu dzīves straujajā ritējumā neizdodas izdarīt nemaz tik bieži. Tiek celtas gaismā seno latviešu tradīcijas un rituāli, kuros tika atgūts spēks. Arnitas darbības mērķis ir  parādīt, kā vēl var iet pirtī, ļaut cilvēkiem atgriezties pie dabas un novērtēt to, ko daba mums dod. Lai gan pirts atrodas pilsētas teritorijā, sajūtas ir kā klusā zemes nostūrī, jo tepat pa logu var redzēt meža dzīvniekus un stārķu barus.

Arnita piedāvā pašas gatavotus sīrupus , tējas, krēmus, priežu pumpuru konfektes, kas pēc izskata atgādina mazus čiekuriņus, bet ar spēcīgu garšu. Viņa neapstājas ne mirkli, bet katru dienu strādā pie tā, lai radītu jaunus produktus. Kā viens no jaunākajiem produktiem, ir egļu sveķu krēms. Viņa gatavo arī dažādus eļļas izvilkumus no augiem. Arnita cep arī maizi ar ķiplokiem un sēkliņām. Gatavo pirts slotas un skrubjus. Arnitas mājražojumus var iegādāties arī zaļajos tirdziņos Balvos. Arnitas produkcija tiek izpirkta ātri, kas liecina  par produkcijas kvalitāti.

Jautāta par to, kā viņu atrod apmeklētāji, Arnita stāsta , ka facebook ir atrodama „Arnitas labsajūtu darbnīca” ar informāciju par pieejamiem pakalpojumiem. Vislabākā reklāma ir „no mutes mutē” . Arnitai gandarījums ir dzirdēt labas atsauksmes no apmeklētājiem. Īpaši palicis atmiņā kāda vecāka pāra teiktais, ka viņi neatceras, kad pēdējo reizi ir tā vērojuši mākoņus, kā tagad guļot salmu gultā. Tas dod arī spēku neapstāties. Un plānots tiek attīstīties, kļūstot par tūrisma pakalpojumu sniedzēju. Top ārstniecības augu dārzs , vēl jādomā par nakšņošanas vietu izveidi, jo apmeklētāji to labprāt izmantotu, kā arī citas ieceres. Tā kā īpašums atrodas gan Balvu pilsētas, gan Balvu pagasta teritorijā, un ieguldījums  nepieciešams pilsētas   daļā, tad startēt projektos, kas paredzēti lauku teritoriju attīstībai, nav iespējams, atliek meklēt citus risinājumus.

Arnita, braucot dažādos pieredzes braucienos, ir guvusi atziņu, ka mēs par maz sevi  parādām, mums ir daudz labu lietu, bet kautrējamies ar to lepoties. Viņa mīl savu dzimto pusi un ik reizi , atgriežoties no tālāka vai ilgāka brauciena, viņu pārņem sajūta, ka Balvi ir viņas vieta, kas dod mieru un spēku. Palīdzot dažādos darbos mammai, arī vienpadsmitgadīgais dēls sevi nākotnē redz Balvos. Tā tiek nodotas  prasmes bērniem, tiek audzināta mīlestība pret dzimto pusi, vēlme palikt šeit un turpināt darboties ģimenes  uzņēmumā.

Arnita ir viena no daudziem uzņēmējiem, kas apliecina – Latgales reģions ir bagāts ar darbīgiem, radošiem, izdomas bagātiem cilvēkiem.  Lai veicas!

Latgales plānošanas reģiona Latgales uzņēmējdarbības centra speciālisti ikdienā uzņēmējus bez maksas konsultē visā reģiona teritorijā. Lai uzzinātu par iespējamo atbalstu uzņēmējdarbībai un sazinātos ar LUC darbiniekiem, ienāc te: lpr.gov.lv/lv/luc/