Aicinām balsot par Ludzas sinagogu.

Latvijas Arhitektūras gada balva ir ikgadējs nacionālais arhitektūras konkurss ar mērķi apzināt un popularizēt Latvijas arhitektūras labākos sniegumus un veicināt arhitektūras augstvērtīgu attīstību. Tas ir Latvijas arhitektūras gada lielākais notikums, atzīts par valstiski nozīmīgu pasākumu, un pati balva ir augstākais apbalvojums Latvijas arhitektūrā.

Katrs gads ir citāds, arī arhitektūrā. Pagājušā gadā konkursam tika pieteikti daudzi liela mēroga sabiedriski objekti. Ne katrs gads var, un tam arī nevajag, izcelties ar viegli pamanāmiem objektiem. Tomēr ir arī kāds nemainīgs lielums. Katrs konkursam iesniegtais darbs tiek vērtēts kā vienlīdz nozīmīgs, jo izšķirošais kritērijs, kas to padara lielu, ir laba arhitektūra.

Latgales plānošanas reģions aicina atbalstīt vienīgo, Latvijas arhitektu balvai 2017, Latgalē izvirzīto objektu Ludzas Lielo sinagogu, kas ir vecākā ZA Eiropas šāda tipa būve. Koka ēkas patiesā vērtība un nozīmīgums esot atklājies tikai pašu restaurācijas darbu laikā. Līdz tam necilās ķieģeļu ēkas ar akliem logiem vēsturi zināja vien daži vietējie. Uzdevums bija ēku glābt, mērķis- atgūt ebreju garīgās telpas sajūtu un godināt Ludzas geto upuru piemiņu. Process bija kontraversāls, jo ēkai tika radīta cita fasādes apdare, bet saglabāts 80 gadus vecs skārda jumts.

Balsot par Ludzas Lielo sinagogu var šeit : www.delfi.lv/latvijas-arhitekturas-gada-balva-2017/