4.maijs – Svētku koncerts GORĀ un Baltā galdauta svētki

4.maijā pulksten 19:00 Latgales vēstniecībā GORS notiks Saeimas rīkotais un Latvijas Republikas Neatkarības atjaunošanas dienai un Latgales kongresa simtgadei veltītais svētku koncerts, kuru atklās Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece. Koncerta skatītāju vidū būs visu Latgales pašvaldību pārstāvji – skolotāji, sabiedriskie un kultūras darbinieki, uzņēmēji, ārsti, garīgie līderi, kā arī valsts amatpersonas, diplomāti un Latvijas valsts simtgades patrons prezidents Raimonds Vējonis. Koncerts būs skatāms tiešraidē Latvijas Televīzijā un klausāms Latvijas Radio programmā “Klasika”, kā arī ikviens rēzeknietis un pilsētas viesis aicināts skatīties koncertu uz lielā ekrāna, kas būs izvietots pilsētas Festivāla parkā. Pēc koncerta Rēzeknes iedzīvotāji un viesi tiek aicināti uz Baltā galdauta svētkiem Festivāla parkā pie koncertzāles.

Diriģenta Māra Sirmā vadībā uzstāsies Valsts Akadēmiskais koris „Latvija”, Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris un ērģelniece Iveta Apkalna. Koncertā skanēs Pētera Vaska, Jāņa Aišpura opusi, bet pirmatskaņojumu piedzīvos komponista Riharda Dubras oratorija „Marija”. Koncerta programmu veidojuši Latgales vēstniecības GORS un Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris sadarbībā ar koncerta diriģentu Māri Sirmo. Koncerta centrā būs Riharda Dubras jaundarbs – oratorija “Marija”. Diāna Zirniņa, Latgales vēstniecības GORS vadītāja: “Gaidot Latvijas simtgadi un Latgales kongresa simtgades svinības, ideja par īpašu jaundarbu, kas varētu izskanēt 2017. gada pavasarī, Latgales vēstniecībai GORS radās vairāk nekā pirms diviem gadiem. Jaundarba radīšanai tika uzrunāts komponists Rihards Dubra, kurš līdz šim jau aizkustinoši spējis savīt Latgalei tradicionālo dziedāšanu un arī garīgos dziedājumus. Ticam, ka jaundarbs “Marija” būs skaista un aizkustinoša dāvana Latgalei un Latvijai to īpašajos svētkos.”

Komponists Rihards Dubra atzīmē, ka oratorijas teksts veidots no katoļu lūgšanu grāmatiņas dziesmu tekstiem, kas veltīti Dievmātei, kuras tēls, viņaprāt, nesaraujami saistīts ar Latgali un arī visu Latviju – Māras zemi. Oratorijas atskaņojumā kopā ar kori „Latvija” un LNSO piedalīsies ērģelniece Iveta Apkalna un JVLMA etnomuzikoloģijas klases meitenes, kas apguvušas tradicionālo jeb tautas dziedāšanas mākslu.

“Vienmēr domās un sirdī svinu Latvijas valsts dzimšanas dienu, lai kur arī tobrīd atrastos. Esmu pagodināta 4. maijā muzicēt manā dzimtajā pilsetā Rēzeknē. Šeit, būdama 14 gadu jauna pusaudze, satraukti sekoju notikumiem galvaspilsētā un līksmoju, sagaidot Latvijas Republikas neatkarības atjaunošanas ziņojumu medijos. Es pat atceros, kā todien smaržoja gaiss… 1917. gada Latgales kongress neapšaubāmi ir vēsturiski nozīmīgs un neatsverams notikums, kas nebūtu iespējams bez pašaizliedzīgu ļaužu ticības, gara spēka, drosmes un uzdrīkstēšanās. Novēlu mums visiem saglābāt un noturēt šīs cēlās īpašības, lai būtu par iedvesmu nākamajām paaudzēm, jo tikai kopībā ir patiesais spēks!” stāsta ērģelniece Iveta Apkalna.

Pulksten 20.30 ikvienu rēzeknieti un visus pilsētas viesus gaidīs Baltā galdauta svētkos Festivāla parkā. Svētku vakaru kuplinās mūziķi, stāsti un dziesmas. Muzicēs etnoroka grupa “Laimas Muzykanti” (Daugavpils), kapela “Dziga” (vad. Dace Baltkāje, Rēzekne), folkloras draugu kopa “Vīteri” (vad. Sandra Stare, Einārs Lipskis, Rēzekne), folkloras kopa “Upīte” (vad. Andris Slišāns, Viļakas novads).

Latvijas valsts simtgades svinību atklāšana gaidāma 2017. gada 4. maijā, Latvijas otrajā dzimšanas dienā. Papildus plašai norišu programmai saistībā ar Latgales kongresa simtgadi Latvijā un citviet pasaulē, turpinot Latvijas valsts simtgades biroja aizsākto tradīciju, tiks svinēti Baltā galdauta svētki. Tāpat pierobežas pašvaldībās norisināsies plaša tautas akcija „Apskauj Latviju”, kuras laikā ap visu Latvijas robežu tiks iestādīti 100 ozoli, kas veidos simbolisku Latvijas garīguma sardzi.

Atklājot Latvijas valsts simtgadi, ar daudzveidīgu pasākumu programmu tiks akcentēta Latgales nozīmība Latvijas valsts izveidošanā, kā arī izceltas Latgales vērtības – valodu, kultūru u.c. 2. maijā reģiona skolās notiks novadmācībasstundas kopā ar sabiedrībā zināmiem cilvēkiem, savukārt 3. maijā Latgales kultūrvēstures muzejā tiks atklāta īpaša Latgales kongresa simtgadei veltītā izstāde, taču galvenie Latgales simtgades kongresa svinību notikumi gaidāmi Rēzeknē 5. un 6.maijā un Daugavpilī 6.maijā.

 Pilna programma pieejama: lv100.lv/jaunumi/latgales-kongresa-simtgades-programma/

 

Patiesā cieņā,

Inga Vasiļjeva,

Latgales simtgades kongress,

29276111