Šovasar Latgales viesmīlību plāno izbaudīt daudzi zemgalieši

Šī gada aprīļa nogalē Jelgavā notika ikgadējās Uzņēmēju dienas Zemgalē, kas vienkopus pulcēja aktīvākos uzņēmējus no visas Latvijas, kas ieinteresēti sava produkta un pakalpojuma noieta veicināšanā Zemgalē. Šajā gadā dalību izstādē pieteica arī Latgales plānošanas reģions, lai tā Latgales uzņēmējdarbības centrs (LUC) izstādes dalībniekiem un apmeklētājiem sniegtu informāciju par biznesa attīstības priekšrocībām Latgales speciālajā ekonomiskajā zonā (LSEZ), kā arī ieskatu reģiona tūrisma piedāvājumā.

Pateicoties pašvaldību tūrisma informācijas centru atsaucībai, izstādes apmeklētājiem tika sniegta visaptveroša tūrisma informācija par Latgali: pasākumi, kultūrvēsturiskais mantojums, naktsmītnes, dabas mantojums u.c. Daudziem no Latgales stenda apmeklētājiem saņemtā informācija bija īpaši aktuāla, jo tie savu atvaļinājumu un brīvo laiku vēlas pavadīt Latgalē, darot to pirmo reizi.

Latgales pašvaldību tūrisma informācijas centru apkopotā informācija liecina, ka 2016.gadā kopējais tūristu skaits reģionā sastādīja teju 1.4 miljoni, no kuriem nakstmītnes izmantojuši 171 621 cilvēki. Veicot izpētes, ir secināts, ka 2016.gadā ieņēmumi no tūrisma nozares Latgalē sastādīja aptuveni 7 milj. EUR.

Latgales reģionā ir plašs tūrisma pakalpojumu piedāvājums, kura dažādība katru gadu palielinās. Piemēram, Ziemeļlatgalē šogad izveidoti vairāki jauni velomaršruti, Daugavpilī 12.maijā tiks atvērts aktīvās atpūtas parks “Tarzāns” un daudzi citi tūrisma produkti.

Piesaistot ES fondu finansējumu Latgales tūrismam, lielu ieguldījumu tā popularizēšanā un attīstībā dod Latgales plānošanas reģions un pašvaldības.

“Mēs, reģiona pašvaldības, tūrisma nozares attīstību redzam ne tikai ekonomiskā griezumā, bet arī Latgales unikālā kultūrvēsturiskā mantojuma saglabāšanā, pierobežas teritoriju izdzīvošanā un nodarbinātības veicināšanā, jo jebkuri ieņēmumi no tūrisma pakalpojumiem ģenerē arī citu jomu attīstību,” uzsver Latgales plānošanas reģiona Attīstības padomes priekšsēdētāja A. Gendele.

Tāpat, līdztekus tūrisma informācijai, izstādes apmeklētājiem bija iespēja saņemt informāciju par LSEZ darbību. Jau kopš šī gada sākuma uzņēmumi, kas plāno attīstīt savu saimniecisko darbību Latgales reģionā var pieteikties un saņemt LSEZ nodokļu atlaides. 2017.gada 1.ceturksnī padziļinātu interesi saņemt šo statusu ir izrādījuši vairāki desmiti uzņēmumu ne tikai no Latgales, bet arī citiem reģioniem un valstīm. Izstādes laikā Zemgales reģiona uzņēmējiem bija iespēja plašāk iepazīties ar LSEZ piedāvājumu biznesa attīstībai, saņemt atbildes uz interesējošiem jautājumiem.

Uzņēmēju dienas Zemgalē organizēja Latvijas lielākā uzņēmēju biedrība Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kamera sadarbībā ar Jelgavas pilsētu un Jelgavas Ražotāju un tirgotāju asociāciju. Izstādes dalībnieku skaits sasniedza 200, un to apmeklēja vairāk kā 10 000 apmeklētāju.

Latgales plānošanas reģions pateicas Ciblas novada pašvaldībai par tūrisma jomas profesionāļa – Ērika Pavlova, deleģēšanu dalībai izstādē.

 

Ziņu sagatavoja

Latgales plānošanas reģiona

Latgales uzņēmējdarbības centrs