VARAM ministrs Rugājos tiekas ar Latgales pašvaldību vadītājiem

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs K. Gerhards 16.decembrī darba vizītē devās uz Rugājiem, kur piedalījās Latgales plānošanas reģiona Attīstības padomes sēdē.


Tiekoties ar Latgales pašvaldību vadītājiem, lai pārrunātu sadarbības teritoriju izveidi, kas nepieciešama, lai nodrošinātu pilnvērtīgāku pakalpojumu sniegšanu iedzīvotājiem, uzņēmējdarbības veicināšanu un tautsaimniecības attīstību.
Reģionālā attīstība Latvijā notiek ļoti nevienmērīgi, jo 80% valsts iedzīvotāji dzīvo 37 pašvaldībās, kurās iedzīvotāju skaits ir virs 10 000, taču 39 pašvaldībās, kas aptver 5% no iedzīvotāju skaita, katrā no tām dzīvo mazāk par 4000 iedzīvotājiem. Līdz ar to pašvaldību iespējas sniegt iedzīvotājiem pilnvērtīgus pakalpojumus, bet uzņēmējiem – atbilstošu infrastruktūru uzņēmējdarbības veicināšanai, ir ļoti dažādas. Tas ir viens no iemesliem, kādēļ uzņēmēji arvien biežāk izvēlas savus projektus īstenot ārpus Latvijas, savukārt darbavietu trūkums ir iemesls iedzīvotāju migrācijai uz ārvalstīm. Vēl viens no iemesliem, kādēļ nepieciešama sadarbības teritoriju izveide – Latvijā pastāv ap 30 dažādi valsts pārvaldes reģionālie iedalījumi.

Turpinot darbu pie pašvaldību sadarbības teritoriju izveidošanas, kā to paredz valdības rīcības plāns, Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija ir uzsākusi diskusijas ar pašvaldībām un sociālajiem partneriem par sadarbības teritoriju izveidošanas principiem.

Konsultācijas ar pašvaldībām, lai noskaidrotu un izvērtētu to viedokli, un veiktu nepieciešamos labojumus sadarbības teritoriju projektam, jāveic līdz šā gada beigām.

2017.gada pavasarī plānots sagatavot priekšlikumu sadarbības teritoriju modelim.