VARAM aicina pašvaldības pievienoties Klimata aliansei un pretendēt uz “Klimata zvaigzne” balvu

Latvijas pašvaldības aicinātas kļūt par daļu no Klimata alianses (Climate Alliance) – pašvaldību un pilsētu asociācijas, kurā iesaistījušas jau 15 Eiropas valstis. Papildus, līdz 2016.gada 31.martam pašvaldības Klimata alianses ietvaros aicinātas pieteikties “Klimata zvaigzne” (Climate Star) balvai.

Klimata alianse ir pašvaldību un pilsētu asociācija, kas dibināta 1990.gadā un dažādos tautsaimniecības sektoros, īpaši enerģētikā un transportā, cenšas samazināt siltumnīcefekta gāzu emisijas. Klimata alianse palīdz veidot tīklus starp pašvaldībām, sniedz konsultācijas un rekomendācijas, palīdz koordinēt Eiropas Savienības projektus un kampaņas. Izmantojot Klimata aliansi, pieejami vairāki instrumenti ietekmes noteikšanai uz klimatu un klimata pārmaiņu mazināšanas pasākumu koordinēšanai.

Klimata alianse 2006.gadā tās dalībniekiem (pašvaldībām un pilsētām) ieteica katrus 5 gadus samazināt CO2 emisijas par 10% salīdzinājumā ar 1990.gadu un līdz 2030.gadam samazināt CO2 emisijas uz pusi salīdzinājumā ar 1990.gadu. Klimata alianse atbalsta atjaunojamo energoresursu izmantošanu, energoefektivitāti, ilgtspējīga un nemotorizētā transporta attīstību pilsētās, klimatam draudzīgas pilsētplānošanas veicināšanu, videi draudzīgu atkritumu apsaimniekošanu, lauksaimniecību, mežsaimniecību, tūrismu un zaļo publisko iepirkumu.

Klimata aliansē ietilpst aptuveni 1700 pašvaldības, pilsētas un apgabali. No Eiropas Klimata aliansē piedalās 15 valstis. Latvijas pašvaldības Klimata aliansē pagaidām vēl nav pārstāvētas, taču Klimata alianse ir atvērta jauniem biedriem!

Lai kļūtu par Klimata alianses biedru, attiecīgajai pašvaldībai vai pilsētai jāpiesakās Klimata aliansē, un pēc tam notiek lemšana par uzņemšanu. Visiem Klimata alianses biedriem atbilstoši to iedzīvotāju skaitam jāmaksā noteikta dalības maksa, taču Austrumeiropas pilsētām un pašvaldībām, tostarp Latvijai, noteikta samazināta (par 50 % mazāku) dalībmaksa.

Klimata alianse saviem biedriem organizē balvu “Klimata zvaigzne 2016”. Balvu jau 7. reizi piešķir pašvaldībām un citām publiskām iestādēm, kas īsteno vai īstenojušas projektus vai iniciatīvas tādās tēmās kā enerģija, mobilitāte, ilgtspējīga pārtika un zaļais iepirkums, klimata taisnīgums, pielāgošanās klimata pārmaiņām u.c.

Vairāk informācijas par Klimata aliansi: ieej.lv/iqrzO
Vairāk informācijas par balvu “Klimata zvaigzne 2016”: ieej.lv/PO32k

Papildus informācija par Klimata zvaigznes balvu
Projekti tiks iedalīti četrās kategorijās, atkarībā no iedzīvotāju skaita (
• ilgtspējība;
• iespējamība projekta rezultātu pārņemšanai;
• mediju ietekme;
• inovācija;
• sabiedrības iesaiste.