Saeima atbalsta Latgales SEZ izveidošanu

Ceturtdien, 2016.gada 19.maijā, Saeima galīgajā lasījumā atbalstīja Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) izstrādāto likumprojektu „Latgales speciālās ekonomiskās zonas likums”, ar kuru ir paredzēts izveidot jaunu speciālo ekonomisko zonu (SEZ) Latgales reģionā. Par Latgales SEZ izveidošanu šodien nobalsoja 89 deputāti.

Latgales SEZ izveidošanas mērķis ir veicināt Latgales reģiona attīstību, piesaistot ieguldījumus ražošanas un infrastruktūras attīstībai un jaunu darbavietu radīšanai.

“Ar Latgales SEZ izveidi tiek radīts papildu instruments, lai Latgale attīstītos līdzvērtīgi citiem Latvijas reģioniem, jo ikviena reģiona attīstība ir cieši saistīta ar uzņēmējdarbības vides attīstību Latvijā,” uzsver vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Kaspars Gerhards.

Likumprojekts nosaka, ka SEZ darbība ilgs līdz 2035. gada 31. decembrim un tās kopējā teritorija nepārsniegs 5% no Latgales reģiona platības.

Likumprojektā nav noteikta katras Latgales plānošanas reģionā ietilpstošās pašvaldības maksimālā teritorijas platība, kurai var tikt piešķirts SEZ statuss. Lai teritoriju platību noteikšanas process būtu elastīgs un spētu pielāgoties uzņēmējdarbības vides pieprasījumam, priekšlikumus par katrai Latgales plānošanas reģionā ietilpstošajai pašvaldībai nosakāmo teritorijas platību, kurai var tikt piešķirts SEZ statuss, sniegs Latgales plānošanas reģiona attīstības padome.

Balstoties uz Latgales plānošanas reģiona attīstības padomes lēmumu, VARAM izskatīšanai valdībā virzīs Ministru kabineta noteikumu projektu, ar kuru tiks apstiprināta Latgales SEZ teritoriju platība.

Likumprojekts paredz, ka par konkrētu SEZ teritoriju un to robežām lems Latgales SEZ pārvalde, teritoriju robežas apstiprinot ar vispārīgo administratīvo aktu. Attiecīgi arī Latgales SEZ teritoriju robežu noteikšanas un aktualizēšanas kārtību noteiks Ministru kabinets.

Vienlaikus tiek noteikts arī Latgales SEZ pārvaldības modelis, kā arī Latgales plānošanas reģiona attīstības padomes loma zonas pārvaldībā.

Apstiprinot šo likumprojektu, uzņēmumiem, kuri veiks ieguldījumus attiecīgajā Latgales SEZ teritorijā, būs iespēja pretendēt uz tiešo nodokļu atvieglojumiem, proti, uzņēmuma ienākuma nodokļa un nekustamā īpašuma nodokļa atlaidēm (līdz 80%).