„Mežu dienu” pirmsākumi Latgalē

Aizvadītajā nedēļā noslēdzās a/s „Latvijas Valsts meži” rīkotā pasākuma „Meža dienas” aktivitātes, kas norisinājās teju 2 mēnešu garumā. Šajā laikā, visā Latvijā tika rīkotas izglītojošas lekcijas, talkas, praktiskās nodarbības, mežu stādīšana un citas aktivitātes, kurās iesaistīties bija aicināts ikviens interesents. Lai arī nu „Meža dienas” aptver visu Latviju, tomēr jāatzīst, ka to pirmsākumi meklējami tieši Latgalē. Tāpēc radio raidījums „Pi myusim Latgolā” devās uz Varakļāniem, kur kopā ar vietējo aktīvistu Viktoru Brišku raidījuma veidotāji meklēja pirmajās „Meža dienās” stādītos kokus un centās vairāk iepazīt šo videi draudzīgo tradīciju.

Meža dienu aizsākumi meklējami teju pirms 100 gadiem. Pirmo reizi tās tika rīkotas 1928. gada 12. maijā, kad notika topošās Varakļānu pilsētas bulvāra ierīkošana. Kopš tā laika Meža dienas tiek rīkotas katru gadu. 1929. gadā Mežkopju savienība nolēma 1930. gada Meža dienas rīkot visā Latvijā. Tad 54 virsmežniecībās 200 vietās visā Latvijā notika mežu sēšana, stādīšana, kopšana. Tāpat tika rīkotas izglītojošas nodarbības un ekskursijas, sabiedrisko ēku, ceļu un lauku māju apstādīšana. Meža dienas guva tik lielu atsaucību, ka tajās piedalījās aptuveni 20 tūkstoši cilvēku.

Katru pavasari a/s „Latvijas Valsts meži” aicina skolas un dabas draugus piedalīties ikgadējās Meža dienās visā Latvijā – stādīt mežus, uzstādīt putnu būrīšus un sakopt dabu no atkritumiem, daudzviet tas jau kļuvis par izteiktu tradīciju.

Vietējais Varakļānu aktīvists Viktors Briška stāsta par kādu vecu, bet vēsturisku koku Varakļānos, kas Kosmonautu ielā iestādīts pirmajās Meža dienās: „Tā kļava ir no tiem laikiem. Tur viss bija nostādīts ar ošiem, bet tas kara laikā iznīcināja. Šī kļava palika, tā praktiski ir skaistākā kļava Varakļānos. Arī visa šī iela, vēl te ir dažas liepas, arī tika stādīta.”

Varakļānietis Viktors Briška arī kavējas atmiņās par Pils ielas greznību, kurā agrāk bija iestādīti pīlādži, kas ziemā ielu krāsojuši sarkan-balt-sarkanu: „Vajadzētu mums aizbraukt pa šo ielu līdz galam. Agrāk tur viss bija kā ala. Un pa malām pavasaros viss sāka ziedēt zaļš un pēc tam dzeltens, pēc tam, kad atvērās ogas – atkal zaļš un sarkans. Agrāk to sauca par „Pīlādžu ceļu”, bet 1940. gadā tie izsala.”

Padomju gados Meža dienas bijušas pasīvas, tomēr Varakļānos tās visos laikos saistījušās tieši ar koku stādīšanu. Izrādīdams Varakļānu ielu apstādījumus, Viktors Briška pastāstīja, ka Ulmaņa laikos Meža dienās, Varakļānos katru gadu tika stādīti koki, ne tikai gar ielām, bet arī ap skolām, slimnīcu un citām sabiedriskajām ēkām. Arī laikā, kad valsts prezidents bija Valdis Zatlers, vesela iela Varakļānos tika apstādīta ar liepiņām.

Arī visa tagadējā Rīgas iela Varakļānos apstādīta tieši pirmajās Meža dienās. Turpat netālu uzkalniņā, kur agrāk bijusi vecā slimnīca, arī saglabājušies Meža dienās stādītie koki. Viktors Briška arī atceras, kā savos skolas gados piedalījies Meža dienās. Tomēr, tas bijis Dekšārēs nevis Varakļānos. Tāpat aktīvais varakļānietis piebilst, ka Meža dienas tika rīkotas arī vācu laikos.

Meža dienām ir senas tradīcijas, un tās a/s „Latvijas Valsts meži” rīko ar mērķi veicināt cilvēku izpratnes veidošanos par mežu un meža nozari, stāsta a/s „Latvijas Valsts meži” Ziemeļlatgales mežsaimniecības reģiona vadītājs Viktors Reblis: „Šī tradīcija nav sākusies Ziemeļlatgales mežniecībā, bet teritorijā gan. Trīsdesmitajos gados šo tradīciju pirmais iedibinājis Varakļānu mežzinis, un pirms vairākiem gadiem, mēs svinējām 80 gadu jubileju meža dienām, Varakļānu pilī. Mēs stādījām mežu. Bija vairāk kā 400 talcinieku no visas Latvijas, tajā skaitā Valdis Zalters ar sievu. Ļotie liels pasākums, ļoti svinīgs pasākums, kur tika iestādīts vairāk kā 10 hektāru meža.”

Viktors Reblis norāda, ka pamatā šie pasākumi tendēti uz jaunatni un tās izglītošanu. Un vairāk uzsvars tiek likts uz mežu sakopšanu.

Visu sarunu ar Viktoru Brišku un Viktoru Rebli klausies sekojot zemāk norādītajām saitēm:
www.pimyusimlatgola.lv/pi-myusim/12-05-2016-meza-dienas/
latgale.lv/lv/files/download?id=3437
www.lakuga.lv/2016/05/13/klausis-raidejumus-pi-myusim-latgola-39/

Sarunas video fragmentu skaties:
www.youtube.com/watch?v=1Q9-SrN2Nu0

Informāciju sagatavoja:
Producentu grupa “Lietišķā Latgale”

E-pasts: lietiskalatgale@inbox.lv;
pimyusimlatgola@gmail.com
www.draugiem.lv/pimyusimlatgola
www.facebook.com/LietiskaLatgale
www.pimyusimlatgola.lv