Lielākā interese par ERAF finansējumu ražošanas telpu attīstīšanai – Rīgas plānošanas reģionā

Centrālā finanšu un līgumu aģentūra (CFLA) atklātā projektu iesniegumu atlasē par Eiropas Reģionālās attīstības fonda (ERAF) atbalstu ražošanas telpu un infrastruktūras izveidei vai rekonstrukcijai ir saņēmusi 77 projektu iesniegumus, un kopējais pieprasītais ERAF finansējums par gandrīz 19 miljoniem eiro pārsniedz programmā pieejamo. Sīvākā konkurence par ERAF finansējuma piesaisti ir Rīgas plānošanas reģionā, savukārt Latgales reģionam pieejamais finansējums ir lielāks par komersantu paredzētajām investīcijām ražošanas telpu attīstībai.

Projektus ERAF finansējuma piesaistei CFLA pieņēma līdz 3.augustam. Pēc projektu iesniegšanas termiņa beigām, lai pārliecinātos par faktiskajiem īstenošanas apstākļiem, CFLA ir veikusi sākotnējās pārbaudes visās paredzētajās projektu īstenošanas vietās, un pašreiz ir uzsākta projektu iesniegumu vērtēšana.

Lielākā konkurence par ERAF finansējuma piesaisti projektu īstenošanā ir Rīgas plānošanas reģionā, kur projektu iesniegumos pieprasītais ERAF finansējums četrkārt pārsniedz reģionam pieejamo apjomu. Arī Kurzemes plānošanas reģionā projektu iesniedzēji bijuši aktīvi – pieprasītais ERAF finansējums ir divkārt lielāks par reģionam paredzēto, Zemgales plānošanas reģionā pieprasītais ERAF finansējums 1,4 reizes pārsniedz reģionam paredzēto atbalsta apjomu. Vidzemē iesniegtajos projektos kopējais ERAF finansējums ir aptuveni līdzīgs pieejamajam apjomam, savukārt Latgales plānošanas reģionā projektu iesniedzēju aktivitāte ir viszemākā – pieejamais ERAF finansējums pat trīskārt pārsniedz pieprasīto līdzfinansējumu projektu īstenošanai.

Taču visi projekti vēl tiek vērtēti, un nosacītā finansējuma pietiekamība kādā no reģioniem nenodrošina šiem projektiem priekšrocības, kā arī nenozīmē, ka tie visi varēs saņemt ERAF atbalstu. Vērtēšanā projekti tiek vērtēti pēc atbilstības programmas nosacījumiem un kritērijiem. Sākotnēji savstarpēji tiek salīdzināti un vērtēti projekti viena plānošanas reģiona ietvaros, taču, ja netiek izmantots viss plānošanas reģioniem pieejamais finansējums, par atlikušo daļu var atbalstīt nākamo projekta iesniegumu ar augstāko punktu skaitu neatkarīgi no tā īstenošanas vietas. Maksimālais projektu vērtēšanas termiņš – līdz 3. novembrim, kad katrs projekta iesniedzējs tiks informēts par to, vai projekts ir saņēmis apstiprinājumu.

Saskaņā ar programmas nosacījumiem iesniedzēji var uzsākt projekta īstenošanu ar dienu, kad CFLA ir iesniegts iesniegums par projekta īstenošanu, kā arī iepirkumi var būt izsludināti pirms projekta iesniegšanas, vienlaikus rēķinoties, ka projekts var neizturēt konkurenci un tādējādi arī nesaņemt atbalstu šīs ERAF programmas ietvaros.

Programma paredzēta ražošanas ēku būvniecībai, pārbūvei vai atjaunošanai visā Latvijas teritorijā, izņemot Rīgu. Kopējais pieejamais ERAF finansējums ir 23,3 miljoni eiro, vienam plānošanas reģionam paredzēti 4 667 819 eiro, bet vienam projektam maksimālais ERAF finansējuma apmērs – 1 166 000 eiro. Uz atbalstu pieteikties varēja komersanti vai nodibinājumi, kas nodarbojas ar nekustamā īpašuma attīstīšanu un iznomāšanu ražošanas vajadzībām, apstrādes rūpniecības mazie un vidējie komersanti, kas būvē ražošanas telpas savām vajadzībām, kā arī ostu pārvaldes. Programmas mērķa grupa – sīkie (mikro), mazie un vidējie komersanti, kas veic saimniecisko darbību apstrādes rūpniecības nozarēs.

ERAF atbalsts projektu īstenošanai paredzēts plānošanas dokumenta – Darbības programmas “Izaugsme un nodarbinātība” 3.1.1. specifiskā atbalsta mērķa “Sekmēt MVK izveidi un attīstību, īpaši apstrādes rūpniecībā un RIS3 prioritārajās nozarēs” 3.1.1.5. pasākuma “Atbalsts ieguldījumiem ražošanas telpu un infrastruktūras izveidei vai rekonstrukcijai” ietvaros.

Informācija par visām CFLA izsludinātajām atlasēm pieejama CFLA mājaslapā: cfla.gov.lv/lv/es-fondi-2014-2020/izsludinatas-atlases.