Dzīvesveids – 25 gadi ar dejām un dziesmām

Aizvadītajā sestdienā savu 25 gadu pastāvēšanas jubileju Latgales vēstniecībā GORS Rēzeknē, ar plašu koncertprogrammu atzīmēja dejo kopa un kapela „Dziga”. Vēl pirms lielā jubilejas koncerta pie „Dzigas” viesojās raidījums „Pi myusim Latgolā”, lai noskaidrotu, kā lielākās mūsu tautas bagātības – taudasdziesmas un dejas 25 gadu garumā tiek izkoptas „Dzigā”.

„Dejot „Dzigā” tā vairs nav tikai dejošana, tas jau ir dzīvesveids. Tā ir vieta, kas mums laika gaitā tapusi par tādu enerģijas avotu, kur satiekas draugi, kur satiekas, lai dejotu, lai labi pavadītu laiku viens ar otru, lai kādu brīdi varbūt uzturētos priekos un bēdās.” stāsta deju kopas „Dziga” dalībniece Iveta Balčūne.

Deju kopu un kapelu „Dziga” 1991. gadā dibināja Inga un Ilmārs Dreļi. „Dzigu” var saukt arī par trešās atmodas bērniem. „Tajā laikā daudz kam bija atmoda, arī „Dzigai”,” piebilst Ilmārs Dreļs, „Situācija bija tāda, kad organizējām to „Dzigu”, no sākuma bija doma, kā visur Latvijā taisīt normālu tautas deju ansambli. Bet 1992. gadā bija starptautiskais folkloras deju festivāls „Sudmaliņas”, ko rīkoja Latvija, un tur bija prasība, lai būtu dzīvā muzicēšana. Tas viss bija tā kopā, zvaigznes bija sastājušās pareizajā vietā. Mēs paši braukājām pa ekspedīcijām, vācām folkloras materiālu. Man bija tāda doma, ka dejotājiem vajag būt kopā ar muzikantiem, un vēl bija tas festivāls, kas pastiprināja darbības realizēšanu. Un tā mēs sākām savu darbību – muzikanti blakus dejotājiem, bez ierakstiem. Tad viss aizgāja tik tālu, ka muzikanti sāka savu atsevišķu koncertdarbību, jo bija pieprasījums. Mēs koncertējām, braukājām apkārt, un līdz ar to mēs ierakstījām vairākus diskus. Pieci diski pašlaik jau ir ierakstīti kapelai „Dziga”. Pirmais vadītājs kapelai bija Normunds Liepiņš, pēc tam satikāmies ar Gunāru Igauni.”

Ja muzikanti paguvuši ierakstīt piecus diskus, tad grūtāk uzskaitīt cik pastalu dejotāji noplēsuši 25 gadu laikā un cik paaudzes nomainījušās „Dzigā”. „Ja mēs runājam par paaudzēm, tag 1991. gadā tie, kas mācījās augstskolā, studēja pa četriem gadiem tās paaudzes, bet daudzi studenti arī palika dzīvot Rēzeknē, apprecējās, laida pasaulē bērnus. Līdz ar to veidojās arī vidējā paaudze. Tad vidējā paaudzē mēģinājumos pa zāli skraidīja daudz bērnu, kas traucēja, tāpēc organizējās mums arī „Dziguči” – bērnu kolektīvs, ko vada Gunta Sidorova.”

Runājot par dejotāju attīstību un izaugsmi, Ilmārs Dreļs smej, ja nevar jau pārlekt savam augumam: „Mēs esam tādi, kādi esam bijuši. Galvenais mūsu moto ir dejot priekš sevis, lai citiem arī būtu prieks. Tas līmenis, kāds bijis toreiz, saglabājies arī līdz šai dienai.”

Skatoties un klausoties „Dzigas” jestros dančus ne viens vien koncertu apmeklētājs ir gatavs lekt līdzi, to pamanījuši gan deju kopas un kapelas vadītāji, gan dalībnieki.

Izrādās, ka dejošana ir veselīga nodarbe, kas palīdz saglabāt jaunību, atklāj Ilmārs Dreļs: „Dejotājs noveco tikai sejā, bet sirdī viņš vienalga paliek dejotājs. Polku var lekt trīsreiz lielākā augstumā, bet var arī nodejot skaisti, atbilstoši savam vecumam.”
Dejotāju „Dzigā” ir daudz, tomēr, kā jau katrā kolektīvā – trūkst puišu. Uzņemšana jauniešu kolektīvā parasti tiek rīkota ar mērķi pieaicināt jaunus puišus, bet vienmēr manāms paliek meiteņu pārsvars. Protams „Dzigā” ir sava neformāla atlase, bet neviens prom dzīts netiek, un visi gribētāji dabū izdejoties.

Arī Ilmārs Dreļs nenoliedz, ka „Dziga” 25 gadu laikā kļuvusi par dzīvesveidu. Ar dalībniekiem kopīgi laiks tiek pavadīts ne tikai mēģinājumos un koncertos, bet arī svētkos, talkās, laivu braucienos un citās aktivitātēs. Tāpat var apgalvot, ka „Dziga” dod stimulu un potenciālu jauniešiem attīstīties. To pierāda dalībnieki, kuri nu ir pazīstamas sejas visā Latgalē, kā Diāna Zirniņa, Edgars Blinovs, Sandra Stare un citi.

Lielākais gandarījums Ilmāram Dreļam un „Dzigai” nav neskaitāmie apbalvojumi, bet gan tas, ka daudzas dejas, kuru horeogrāfs ir Ilmārs, iekļautas Dziesmu un deju svētku repertuārā. „Dzigas” dejotāji ļoti labi jūtas arī izmēģinājuma trusīšu lomā, kad piedalās jaunu deju tapšanā.

Runājot par nākošajiem 25 gadiem, Ilmārs Dreļs atzīst, ka nekādu vīziju nav, jāturpina iesāktais, jaunas dejas noteikti būs, bet jau rudenī gaidāms jauns kapelas „Dziga” disks.

Visu 10. marta raidījumu „Pi myusim Latgolā” klausies sekojot zemāk norādītajām saitēm:
www.pimyusimlatgola.lv/pi-myusim/10-03-2016-dzigai-25/
latgale.lv/lv/files/download?id=3384
www.lakuga.lv/2016/03/11/klausis-raidejumus-pi-myusim-latgola-30/

Video fragmentu skaties:
www.youtube.com/watch?v=SzmeqirpOBY