Aizvadīta Muzeju nakts 2016

Pagājušo sestdien, 21. maijā Līvānos, Latgales mākslas un amatniecības centrā izzinošā un radošā atmosfērā tika aizvadīta Muzeju nakts 2016.


Nedēļas nogale izvērsās pavisam karsta. Lutināja ne tikai laika apstākļi, bet arī neskaitāmi Latvijas muzeji un kultūras iestādes, kas ņēma dalību Vislatvijas Muzeju nakts pasākumā.
Kā jau ierasts arī Latgales mākslas un amatniecības centrs saviem apmeklētājiem papildus ekspozīciju apskatei bija sarūpējis dažādas izzinošas un radošas aktivitātes par 2016. gada Muzeju nakts tēmu “Durvis”. Kur tik filozofiski apcerama tēma, tur arī fantāzijas lidojumam spārni plaši vaļā, tāpēc ikviens Latgales mākslas un amatniecības centra apmeklētājs varēja rast sev vistīkamāko nodarbi – skatīt, darīt, domāt.
Vakara centrālais pasākums, kas visas piecas uzstāšanās reizes pulcēja ap sevi ne tikai bērnus, bet arī pieaugušos bija Zinātkāres centrs “Zili brīnumi”, kas izklaidēja un ikvienam lika aizdomāties par to, ka ķīmija un fizika spēj būt gan nopietnas, gan arī ļoti aizraujošas nozares.
Muzeju nakts Latgales mākslas un amatniecības centrā nebūtu ne uz pusi tik atraktīva, ja tajā nepiedalītos visi tie radošie cilvēki, kas uz brīvprātības principa, spēkiem neizsīkstot līdz pat pēdējai darba laika minūtei aizrauj ikvienu interesentu. Vēsturiskajā amatniecības ekspozīcijā koka meistars, skolotājs Jānis Zvirbulis ļāva ikvienam iedziļināties, izvingrināt pirkstus un prātus liekot kopā paša veidotas koka spēles. Ar skolotājas Līgas Bernānes palīdzību tika apgleznotas 90 burciņas, kas kā gaismas lukturi iemirdzēsies par godu Līvānu pilsētas 90 gadu jubilejai pilsētas svētkos jūlijā. Turpat blakus, pateicoties vietējam uzņēmumam “MSM design” ikvienam bija iespēja ar dāvinātajām līmplēvēm aplīmēt koka durvis, kuras līdz pat jūlijam priecēs ikvienu Latgales mākslas un amatniecības centra apmeklētājus nelielā, Muzeju naktij’ veltītā izstādē. Blakus telpā ar skolotājas, keramiķes Eleonoras Pastares palīdzību visi aktīvi no māla locīja un veidoja māla atslēgas un slēdzenes. Un, ja keramikas darbnīcā atslēgas un slēdzenes tika veidotas no māla, tad pavisam īstas atslēgas nesa paši apmeklētāji, atsaucoties uz Latgales mākslas un amatniecības centra uzaicinājumu nest saimniecībā nevajadzīgas un nelietojamas atslēgas tematiskā soliņa izveidei par godu Līvānu pilsētas moto “Līvāni – atslēga Latgales vārtos!”. Atslēgu krāšanas akcija tiek turpināta arī pēc Muzeju nakts pasākuma.
Apmeklētāju interese un vēlme piedalīties Latgales mākslas un amatniecības centra organizētajās Muzeju nakts aktivitātēs ar katru gadu tikai pieaug, kas apliecina pasākuma lietderīgumu, savukārt organizatoriem liek neapstāties pie sasniegtā, bet rast arvien jaunus veidus kā pārsteigt savus uzticīgos un arī jaunos apmeklētājus.