Aicina pieteikties Rēzeknes biznesa inkubatora pakalpojumu saņemšanai

Saskaņā ar datu bāzes „Lursoft” 2014. gada datiem, jaundibināto uzņēmumu izdzīvošanas (trīs gadi) līmeņa kopējais rādītājs Latvijā ir 56 procenti, savukārt biznesa inkubatoru atbalstu saņēmušo komersantu vidū – 90 procenti.


Vai pazīstat tādu zīmolu kā „Маdara Cosmetics”, biobiezeni bērniem „Rūdolfs” vai arī, iespējams, kaut ko zināt par organiskās kokvilnas bērnu apģērbu ražotni „EcoEmi” Rēzeknē, uzņēmumu „MS-IDI”, kas izstrādā individuālu datorprogrammēšanas risinājumu biznesa un privātajam sektoram? Tie ir tikai daži piemēri, kas liecina, ka biznesa ideju var pārvērst par stabilu uzņēmumu, sākumposmā izmantojot biznesa inkubatoru pakalpojumus.

Iepriekšējā plānošanas periodā (2009.–2015. gadā) ar Latgales Aparātbūves tehnoloģiskā centra (privātais operators, kas ieguvis tiesības sniegt biznesa inkubatora pakalpojumus konkursa kārtībā) starpniecību Rēzeknē un Balvos tika „izaudzēts” 181 jauns uzņēmums, – tas ir diezgan ievērojams rādītājs mūsu valstij.

Jaunajā plānošanas periodā noteikti jau citi mērķi, līdz ar to arī biznesa inkubatoru darbības modelī ieviestas izmaiņas. Stāsta Rēzeknes biznesa inkubatora vadītāja Skaidrīte Baltace: „Kas ir biznesa inkubators? Tas ir viens no jaunizveidotu, konkurēt- un eksportspējīgu uzņēmumu atbalsta veidiem. Iepriekšējā plānošanas periodā, t.i., līdz 2015. gadam, biznesa inkubatoru pakalpojumus sniedza privātie operatori, kopš šī gada rudens šo funkciju pārņēma Latvijas Investīciju un attīstības aģentūra (LIAA). Pēc jaunā modeļa sāk strādāt 15 biznesa inkubatori, astoņi no tiem – nacionālās nozīmes centros, seši – reģionālās nozīmes inkubatori, kā arī Rīgā – radošo industriju inkubators. Darbības termiņš – līdz 2023. gadam. Jauns inkubatoru tīkls izveidots tā, lai to pakalpojumi būtu pieejami uzņēmējiem visā Latvijā 100 kilometru rādiusā. Rēzeknes biznesa inkubatora atbildības zonā ietilpst 11 Ziemeļaustrumu Latgales pašvaldības.”

Kā vēl vienu inkubatoru jaunā darbības modeļa priekšrocību var minēt visu ieinteresēto pušu, proti, pašvaldību, plānošanas reģiona, augstskolu, uzņēmēju u. c. iesaisti. Runājot par mūsu pilsētu, LIAA noslēdz sadarbības līgumus ar Rēzeknes pilsētas domi un Rēzeknes Tehnoloģiju akadēmiju (RTA). Sadarbībā ar RTA paredzēts komercializēt veiksmīgas zinātniskas idejas, kas radušās studentiem mācību procesā.

Apstiprināts biznesa inkubatora konsultatīvās komisijas sastāvs: pilsētas domes priekšsēdētāja vietnieks attīstības investīciju jautājumos Aleksejs Stecs, Rēzeknes reģionālā centra „ALTUM” vadītāja Vita Pučka, RSEZ vadītāja Sandra Ežmale, RTA Inženieru fakultātes dekāne Ērika Teirumnieka, Latgales plānošanas reģiona Latgales uzņēmējdarbības centra komercdarbības konsultants Valdis Mitenbergs, SIA „Zeize” valdes priekšsēdētājs Andris Filipenoks, SIA „Alba-Ltd.” valdes priekšsēdētājs Igors Lucijanovs. Komisijas mērķis ir atlasīt dzīvotspējīgas biznesa idejas un rekomendēt tās tālākai attīstīšanai inkubatorā, kā arī sekot tam, cik veiks­mīgi tiek īstenoti uzņēmējam noteiktie mērķi.

S. Baltace: „Katrā atsevišķā gadījumā no biznesa inkubatoru programmā pieejamajiem atbalsta veidiem tiks izvēlēti tādi, kuri atbilst uzņēmēja vajadzībām un palīdz sa­sniegt konkrētus rezultātus.”

Kas jāsaprot
ar jēdzienu „atbalsta veidi”?

Jaunajā plānošanas periodā būs iespēja (pēc nepieciešamības) iziet pirmsinkubācijas periodu, kura gaitā uzņēmējs kopā ar biznesa inkubatora komandu varēs pārbaudīt savas biznesa idejas, saņemt konsultācijas, izstrādāt biznesa plānu utt. Katrs inkubators tiks aprīkots pēc „open office” jeb atvērtā tipa biroja principa, un komersantam tajā bez maksas būs pieejama koplietošanas telpa darbam un lai rīkotu tikšanās ar klientiem. Pirmsinkubācijas perioda maksimālais termiņš – seši mēneši. Tad, ja ideja ir jau pietiekami attīstīta, fiziskā persona vai jaunais komersants vai iesniegt pieteikumu citu inkubatora pakalpojumu izmantošanai. Jāpiebilst, ka inkubators uzņem ne tikai jaunos komersantus, bet arī uzņēmējus, kuri darbojas ne vairāk kā 3 gadus. Pieteikumā pretendentam plaši jāizklāsta problēmas, kas traucē viņam uzsākt vai attīstīt saimniecisko darbību, precīzi jāformulē savi mērķi, jāizskaidro, kādam nolūkam un kāds atbalsts viņam nepieciešams.

Pēc pieteikuma izskatīšanas biznesa ideja tiek iesniegta konsultatīvās komisijas vērtējumam. Ja komisija to apstiprina, ķēdes pēdējais posms ir LIAA, kas noslēdz ar pretendentu līgumu par atbalsta sniegšanu. Uzņēmējs var „uzturēties” biznesa inkubatorā līdz četriem gadiem.

Tāpat komersantam jāiziet īpašais uzņēmējdarbības mācību kurss (bez maksas). Viņam būs pieejams mentoru tīkls no Rēzeknes, Latvijas, nepieciešamības gadījumā pat ārzemēs.

Ar 50 procentu līdzfinansējumu (t. i., 50% – LIAA, 50% – komersants) būs pieejami apakšuzņēmumu pakalpojumi. Runa ir par grāmatvedības, mārketinga, dizaina, tehnoloģiskajiem, juridiskajiem u. c. pakalpojumiem.

Pēc nepieciešamības varēs arī saņemt atbalstu biroja vai ražošanas telpu nomas apmaksai (telpas var atrasties jebkur biznesa inkubatora teritorijā).

Tāpat biznesa inkubatoru programmā finansējums būs pieejams grantu veidā (50% – LIAA, 50% – komersants): līdz 5000 eiro iekārtu un aprīkojuma iegādei inkubācijas perioda otrajā gadā; līdz 10 000 eiro specifisku pakalpojumu saņemšanai, piemēram, prototipa izstrāde, licencēšana, patents utt., ja komersants ir reģistrēts Komercreģistrā vismaz vienu gadu. Grantus iespējams saņemt vienreiz inkubācijas procesā.

S. Baltace: „Pirmā darbības gada laikā inkubatorā varēs attīstīties vismaz 10 komersanti. Taču biznesa inkubatora pakalpojumi ir tikai viens no uzņēmējdarbības atbalsta veidiem. Piemēram, pēdējos gados pilsētas pašvaldība rīko mazo uzņēmumu atbalsta konkursu un piešķir līdzekļus biznesa projektu realizācijai. Ja komersants spēs veiksmīgi apvienot dažādus palīdzības veidus, tas ir tikai apsveicami.”

Tomēr jāsaka, ka biznesa inkubators nevarēs atbalstīt tādas nozares kā lauksaimniecības produkcijas primārā ražošana, zvejniecība, vairum- un mazumtirdzniecība, finanšu starpniecība, komercpakalpojumu sniegšana.

Visur ir savas nianses, tāpēc, ja jums ir laba ideja, vērsieties pēc ieteikumiem biznesa inkubatorā. S. Baltace: „Nebaidieties, ka kāds „nolaupīs” jūsu ideju un to īstenos, bez jūsu dalības tas nav iespējams. Nenomokiet sevi ar pārdomām „sanāks/nesanāks”, rīkojieties! Biznesa inkubators ir pirmā vieta, kur varat vērsties pēc pieredzējušu un zinošu cilvēku padoma. Labāk vienu reizi pajautāt un saņemt atbildi, nekā pastāvīgi šaubīties.”

***

Pretendentu pieteikumu pieņemšanu biznesa inkubatora pakalpojumu saņemšanai paredzēts uzsākt novembra beigās, tomēr biznesa ideju autori var pieteikties konsultācijām jau pašlaik, zvanot uz tālr. 62401095 (adrese: Rēzekne, Baznīcas iela 19).