Sākusies pieteikšanās Zaļās atslēgas ekosertifikācijas programmā

Līdz 14. decembrim viesnīcām, kempingiem un hosteļiem pēdējo reizi šajā gadā ir iespēja pieteikties Zaļās atslēgas ekosertifikācijas programmā, sertifikāta saņemšanai 2016. gadam. Zaļā Atslēga ir kļuvusi par pasaulē nozīmīgāko un ātrāk augušo ekosertifikācijas sistēmu tūrisma mītnēm.

Galvenie ieguvumi nakstmītnēm saņemot Zaļās Atslēgas ekosertifikātu ir ietaupījums resursu patēriņā, atkritumu apsaimniekošanas uzlabojumi, kā arī videi draudzīga uzņēmuma tēls – viena no stiprākajām mārketinga priekšrocībām.
Latvijas viesnīcu un restorānu asociācijas valdes loceklis Jānis Pinnis savā uzrunā 2015. gada Zaļās Atslēgas saņēmējiem uzsvēra, ka piedaloties programmā ne tikai tiek panākts izmaksu ietaupījums, bet arī tiek kopumā veicināta izaugsme un celts novērtējums tūrisma nozarei Latvijā.

2015. gadā sertificēto tūrisma mītņu skaits Zaļās Atslēgas programmā Latvijā sasniedza 12, bet kopumā programmā darbojas 2350 tūrisma mītnes 50 valstīs visā pasaulē. Programmas mērķis ir samazināt tūrisma negatīvo ietekmi uz apkārtējo vidu, izglītojot un informējot katras iestādes darbiniekus un klientus par vides ietekmēm, vairojot ilgtspējīgu metožu izmantošanu pārvaldē un tehnoloģijās, un vadot katru uzņēmumu ar atbildību pret vidi, tādējādi samazinot resursu un enerģijas patēriņu. Sertifikācija ietver kritērijus infrastruktūras, pārvaldes un komunikācijas jomās un palīdz samazināt negatīvo tūrisma ietekmi uz vidi, kā arī veicina vides pārvaldes sistēmu ieviešanu tūrisma sektorā.

Kopumā viesnīcām, lai iegūtu Zaļo Atslēgu, ir jāatbilst vairāk kā 110 kritērijiem divpadsmit kritēriju grupās. Dažas no iekļautajām kategorijām ir: ūdens, atkritumi, enerģija, personāla informētība, ķīmisko vielu izmantošana, pārtika un ēdināšana.

Šogad pirmo reizi, pilotstadijas kārtā, programmai var pieteikties arī restorāni.

Ekosertifikācijas programmu Latvijā īsteno nodibinājums Vides izglītības fonds, kas nodrošina visu FEE International programmu realizāciju Latvijā. Pieteikumus izvērtē ZA Nacionālā žūrija, kā sastāvā ir pārstāvji no Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas, Latvijas Viesnīcu un restorānu asociācijas, kā arī vides organizācijām.

Pieteikšanās, papildu informācija: Jānis Ulme, ZA nacionālais koordinators – janis.ulme@zemesdraugi.lv , tel.nr 22552423
Informāciju sagatavoja: Ieva Gedzuna, ieva.gedzuna@zemesdraugi.lv