Rēzeknes SEZ paplašinās investoru piesaistes iespējas

Lai veicinātu reģiona attīstību, mazinātu bezdarba līmeni un piesaistītu jaunas investīcijas, pirms astoņpadsmit gadiem Rēzeknes pilsētas un novada teritorijā tika izveidota Rēzeknes speciālā ekonomiskā zona. Šobrīd RSEZ teritorijā komercdarbības statuss piešķirts 18 uzņēmumiem, kuriem tiek piedāvātas īpašuma nodokļu un uzņēmuma ienākuma nodokļu atlaides.

Interesi izrāda arī citi potenciālie investori, kuri vēlas savu biznesu uzsākt tieši šajā speciālās zonas teritorijā.

Komercsabiedrībās kopā nodarbināti vairāk nekā 770 strādājošie. Lielākie darba devēji ir finiera saplākšņu ražotne „Verems” un metālapstrādes uzņēmums SIA „LEAX Rēzekne”. Aizvadītajā gadā metālapstrādes uzņēmumā tika izveidots jauns metāla rūdīšanas cehs, kura izbūvē ieguldīti 1,4 milj. eiro.

„Pašreiz „LEAX Rēzekne” strādā 135 cilvēki,” stāsta SIA „LEAX Rēzekne” tehniskais direktors Gints Jačuks, „uzņēmumam tas ir attīstības laiks, esam ieviesuši jaunus procesus un strādājam arī ar jauniem klientiem. Veiksmīgi strādā arī jaunais cehs. Tas vēl nav vēl pilnībā palaists, bet jau uz šo brīdi mēs redzam, ka apgrozījuma pieaugums gada griezumā varētu būt apmēram 600 tūkstoši eiro. Tā šīs gads būs pilnas jaudas apguves gads un mēs jau paredzam arī tālāku šīs tehnoloģijas attīstību.”

RSEZ teritorijā attīstās ne vien jau esošie uzņēmumi, bet pamazām to skaits kļūst lielāks. Šajā Eiropas struktūrfondu plānošanas periodā paplašinās arī pašvaldību iespējas veicināt uzņēmējdarbību, kas savukārt paplašinās investoru piesaistes iespējas pilsētai un reģionam. Par to stāsta pašvaldību kopīgās iestādes „RSEZ pārvalde” pārvaldniece Sandra Ežmale: „Šobrīd diezgan droši varam runāt par to, ka notiek nopietnas sarunas ar diviem potenciālajiem investoriem, un vēl ar 2-3 notiek intensīva informācijas apmaiņa, kas varētu realizēties konkrētā rezultātā. Pašvaldībām būs pieejams arī Eiropas Savienības atbalsts, kas ir tieši mērķēts uz to, lai attīstītu industriālās teritorijas un veicināt uzņēmējdarbības attīstību. ES, valsts, pašvaldības finansējums var tikt ieguldīts piebraucamo ceļu sakārtošanā, gāzesvada, elektroenerģijas, ūdensapgādes, notekūdeņu, kanalizācijas tīklu sakārtošanai un attīstībai. Tāpat atsevišķos gadījumos ir iespējams uz pašvaldībai piederošās zemes rekonstruēt ēkas un būvēt ražošanas ēkas.”