Rēzeknes Augstskolā realizē unikālu Eiropas kopīgo maģistra studiju programmu „Stratēģiskā robežu pārvaldība”

Eiropas kopīgās maģistra studiju programmas „Stratēģiskā robežu pārvaldība” uzsākšana ir jauns pavērsiens Eiropas robežsargu izglītības un kopīgu studiju programmu izstrādes un īstenošanas jomā. Kopīgā studiju programma tika izstrādāta FRONTEX aģentūras vadībā un tā atspoguļo vienu no aģentūras galvenajiem uzdevumiem – atbalstīt robežsargu apmācības un profesionālo izglītību, nosakot kopējus apmācību standartus Eiropas līmenī un veidot augstos pamattiesību, ētikas, vadības un starptautiskās sadarbības standartos balstītu Eiropas robežsardzes kultūru. Darbs pie programmas saturiskās daļas sākās 2012.gadā un darba grupās strādāja pārstāvji no ES dalībvalstu augstskolām, eksperti robežsardzes izglītības un apmācības jomā, kā arī operatīvās darbības eksperti no vairāk kā 20 dalībvalstu un partnervalstu organizācijām. Kopīgās studiju programmas priekšrocības, ieguvumi un unikālā daba rodas no bagātas un plašas pieredzes, ar kuru dalījās vairāk nekā 80 akadēmiskās vides un robežsardzes jomas eksperti no: Austrijas, Beļģijas, Bulgārijas, Dānijas, Igaunijas, Somijas, Grieķijas, Vācijas, Ungārijas, Īrijas, Latvijas, Lietuvas, Maltas, Nīderlandes, Rumānijas, Spānijas, Slovākijas, Slovēnijas, Šveices, Lielbritānijas un DCAF, EASO, FRA, INTERPOL, OSCE, UNHCR, IOM organizācijām, to vidū bija arī pārstāvji no Rēzeknes Augstskolas, LR Valsts robežsardzes un Valsts robežsardzes koledžas.
FRONTEX aģentūras mērķa izglītojamie ir Eiropas tiesībaizsardzības iestāžu darbinieki, kuri īsteno robežsardzes funkciju visos līmeņos. Visiem programmas studentiem ir piedāvāta vienreizēja iespēja studēt multikulturālā vidē, gūt autentisku pieredzi, lai turpmāk varētu stratēģiski virzīt savas organizācijas un tās struktūrvienību darbu. Studiju ilgums ir 18 mēneši, kuru laikā maģistranti 6 Eiropas augstskolās: Rēzeknes Augstskolā (Latvijā), Igaunijas Drošības zinātņu akadēmijā (Sisekaitseakadeemia) (Igaunijā), Mikolas Romeris Universitātē (Mykolo Romerio Universitetas) (Lietuva), Nīderlandes Drošības akadēmijas Militāro zinātņu fakultātē (Nederlandse Defensie Academie Faculteit Militaire Wetenschappen, NLDA) (Nīderlandē), Valsts Tālmācības universitātē (Universidad Nacional de Educacion a Distancia, UNED) (Spānijā), Salamankas Universitātē (Universidad de Salamanca), (Spānijā) apgūs 10 studiju moduļus, kas saistīti ar pamattiesībām, risku un draudu menedžmentu, inovācijām un tehnoloģijām, kā arī izstrādās maģistra darbus. Absolvējot šo studiju programmu, tiks piešķirts maģistra grāds stratēģiskajā robežu pārvaldībā.
Šī gada septembrī Varšavā (Polijā) notika Eiropas kopīgā maģistra studiju programmas „Stratēģiskā robežu pārvaldība” oficiālā atklāšanas ceremonija un ievirzes sesija. Studijas šajā programmā uzsāka 27 maģistranti – Eiropas Savienības dalībvalstu un Šengenas asociēto valstu robežapsardzības institūciju pārstāvji. Uzņemto vidū ir arī viens pārstāvis no Latvijas – Valsts robežsardzes Galvenās pārvaldes Administratīvās pārvaldes Eiropas lietu un projektu nodaļas vadītājs majors Andrejs Rogozins. Oktobra beigās (26.-30.oktobris) maģistranti bija ieradušies Rēzeknes Augstskolā, kur apguva studiju moduli „Līderība un organizāciju attīstība robežu pārvaldībā”. Modulis ir vērsts uz līderības un organizācijas attīstības kompetenču veicināšanu, lai studējošie spētu ieviest pārmaiņu vadības procedūras. Tā uzdevums ir veicināt pamattiesību ievērošanu un attīstīt stratēģiskās plānošanas iemaņas, jo visām robežsardzes organizācijām jābūt atvērtām attiecībā uz kopējiem ES principiem, politikām, stratēģijām, standartiem, kā arī operatīvajiem jautājumiem, ar kuriem tās saskaras ikdienā.
Šī programma ir nozīmīga arī tāpēc, ka tas ir pirmais maģistra grāds stratēģiskajā robežu pārvaldībā, kas piedāvā iespēju sākt attīstīt pētniecisko kapacitāti šajā jomā, kā arī veidot vidi, kur robežsardzes vadītāji attīstīs savas zināšanas, prasmes un kompetences, kas ir vērsta uz stratēģisko robežu pārvaldību no Eiropas perspektīvas.
Kopīgās maģistra studiju programmas „Stratēģiskā robežu pārvaldība” izstrādi un īstenošanu atbalstīja LR Iekšlietu ministrija un Latvijas Valsts robežsardze, atzīstot to par prioritāru ne tika Latvijas, bet arī Eiropas drošībai nepieciešamu speciālistu sagatavošanā. Rēzeknes Augstskola pateicas LR Iekšlietu ministrijai, Valsts robežsardzei un Valsts robežsardzes koledžai par atbalstu programmas izstrādē un ieviešanā, LR Izglītības un zinātnes ministrijai par atbalstu programmas sagatavošanā un licencēšanā.

Viktorija Pokule studiju programmas direktore Latvijā,
Daina Znotiņa studiju programmas koordinatore Latvijā