RA bakalaura studiju programmas „Interjera dizains” un maģistra studiju programmas „Dizains” izstādes atklāšana GORĀ

4. oktobrī Latgales vēstniecībā GORS notika ekspozīcijas atklāšana, kurā apskatāmi Rēzeknes Augstskolas (RA) Izglītības, valodu un dizaina fakultātes vairāki pēdējo trīs gadu laikā tapušie profesionālā bakalaura studiju programmas „Interjera dizains” diplomandu darbi – interjera projektu vizualizācijas plaknē, gaismas ķermeņi, mēbeles, interjera elementi un aksesuāri utt. Ekspozīcijā skatāmi arī profesionālā maģistra studiju programmas „Dizains” apakšnozares moduļa „Interjera dizains” diplomprojekti. Izstāde aplūkojama līdz 7. decembrim.
Pasākumā apsveikuma vārdus teica gan Latgales vēstniecības GORS, gan RA pārstāvji. Rēzeknes Augstskolas rektors Edmunds Teirumnieks teica paldies par izstādi gan tiem, kuri to ir iekārtojuši, gan arī tiem, kuri ir izstrādājuši izstādē eksponētos darbus. „Mākslas virziens, līdz ar to arī dizains, ir tas, kas mūsu augstskolā ir ienācis diezgan nesen. Bet šajos gados ir dzirdēts daudz pozitīva, kas nav nevienai citai programmai bijis. Ar šīm starptautiskajām izstādēm, plenēriem Rēzeknes Augstskolas vārds izskan gan Latvijā, gan Lietuvā, gan Krievijā. Ar šo virzienu esam diezgan daudz sasnieguši un, pateicoties aktivitātēm, kas ir mūsu dizaineru veikums, ir tapis sadarbības līgums ar Latvijas Republikas Patentu valdi. Ir plānots, ka februārī taps pirmais lielākais pasākums kopā ar šo iestādi,” tā E. Teirumnieks.
Arī studiju prorektore Angelika Juško-Štekele atzinīgi vērtēja izstādē redzamo: „Jūs esat mūsu skaistuma, harmonijas un pielietojuma eksperti. Jūs varat ne tikai ieraudzīt skaistumu ikdienā, ne tikai parādīt to mums, bet pats svarīgākais, ka jūs protat to skaistumu arī radīt. Tāpēc par jūsu darbiem ir neviltota sajūsma, un ceram, ka arī turpmāk varēsim baudīt šo izcilo salikumu – dizains, māksla un arī pedagoģija, jo tas dod ļoti labus rezultātus.”
Savukārt studiju programmas „Vides dizains” direktors Vladislavs Paurs saka: „Tā kā man bija iespēja redzēt mūsu dizaina jomas attīstību no pašiem pirmsākumiem Rēzeknes Augstskolā, un es redzu, kā tas ceļš ir attīstījies, tad atliek secināt, ka izaugsme ir liela – pirmkārt, akadēmiskajā līmenī, otrkārt, profesionālajā līmenī. Priecājos par mūsu šī gada absolventiem, kuriem bija ļoti labi un kvalitatīvi sagatavoti darbi. Interjera dizains ir nākošā programma pēc arhitekta, kas ir diezgan sarežģīta un komplicēta, kurā ir jāpārzina daudzas jomas. Ceru, ka arī no nākošajiem kursiem sagaidīsim tādu pašu degsmi, darba mīlestību un arī labu rezultātu. Gribu novēlēt mūsu zinātnes virzienam arī turpmāku attīstību.”
Maģistra studiju programmas „Dizains” direktore Aina Strode atzīst, ka šādas izstādes notiek regulāri: „Esam gandarīti iepazīstināt arī sabiedrību un citus interesentus ar padarīto, jo ceram, ka tas ieinteresēs arī potenciālos studentus. Darbojamies ļoti sekmīgi un esam novērtēti arī Latvijas mērogā. Apmeklētājiem novēlētu ieskatīties paveiktajā un varbūt arī, ja rodas interese, mēs varam veidot sadarbību un realizēt viņu ieceres.”
Ilze Kukule ir viena no izstādes darbu autorēm, un pašlaik viņa studē RA maģistra līmenī grafiskajā dizainā. Studente projektēja arhitektu biroju, pielietojot interjerā grafiskā dizaina risinājumus. Jauniete atzīst, ka šādu darbu veidošana viņai nesagādā grūtības: „Man tas ļoti patīk un sagādā prieku, līdz ar to ir gandarījums par paveikto un prieks skatīties uz pārējo autoru darbiem”.
Izstādes kuratore, bakalaura studiju programmas „Interjera dizains” direktore Diāna Apele noslēgumā atzīst, ka dizains nav tikai estētisks fenomens – tas veido kvalitatīvu dzīves vidi cilvēku dzīvē, tam piemīt augsta pievienotā vērtība ražošanā. Dizaina loma sabiedrībā ir problēmu risināšana, dizains vispirms ir domāšanas sistēma, process, ko ierosina tā vai cita dzīves vajadzība. Tikai nebeidzamā sava darba mīlestībā un pacietībā, nepārtrauktā docētāju un studentu sadarbībā var rasties jaunas idejas jauniem uzdevumiem, lai iegūtu maksimālo rezultātu dizaina jomā.
Izstādes veidotāji iesaka ikvienam, kuri nāk uz kādu pasākumu GORĀ, ielūkoties un pievērst uzmanību šiem darbiem, jo tie parāda, cik daudzveidīga ir pasaule, cik plaši spēj redzēt dizaineri.

RA Sabiedrisko attiecību nodaļa