Luisa Kerola „Alise Breinumu zemē” latgaliski!

13. septembrī Rēzeknes Augstskolas (RA) aktu zālē norisinājās pasaulslavenās Luisa Kerola grāmatas „Alise Breinumu zemē” latgaliešu valodā prezentācija.
2012. gadā RA profesori Ilgu Šuplinsku uzrunājis Abardīnas universitātes profesors Deriks Maklūrs, kurš piedāvāja iztulkot L. Kerola grāmatu latgaliešu valodā par godu tās iznākšanas 150 gadu jubilejai. Tā kā projekts bija brīvprātīgs, tad profesionālus tulkus bija piesaistīt grūti, tad šai avantūrai piekrita Latvijas Kultīras akadēmijas studente Evika Muizniece un RA tulku programmas absolvente Iveta Seņkāne. Tā arī aizsākās šīs grāmatas tapšana.
Atnākušajiem viesiem bija iespēja vērot epizodi no grāmatas nodaļas par „Trakū čaja dzeršonu”, kuru izspēlēja grāmatas redaktore I. Šuplinska, latgaliešu valodas konsultanti: rakstnieks Valentīns Lukaševičs, latgalistikas pētniece Sandra Ūdre, – un grāmats tulkotāja Evika Muizniece. Latgaliešu grāmatas versija ir unikāla ar to, ka pēc katras nodaļas tiek piedāvāta interaktīvā daļa, kurā atlasītas spēles, ko varētu spēlēt grāmatas lasītāji. Klātesošie varēja pabūt pieaugošā statusā un izspēlēt atsevišķas spēles arī prezentācijā.
Kā norādīja grāmatas redaktore, tad L. Kerola „Alise” bērnībā nebūt nebija viņas mīļākā grāmata, daudz vairāk viņu saistījuši Astrīdas Lindgrēnes darbīgie, vitālie varoņi. Savukārt tulkotāja norādīja, ka šī grāmata viņu bērnībā pat biedējusi, bet korektore S. Ūdre piekrita viedoklim, ka grāmata vairāk domāta pieaugušajiem.
Liels paldies jāsaka visiem, kas pielika roku grāmatas tapšanā, arī Izglītības, valodu un dizaina fakultātes bakalaura studiju programmas „Interjera dizains” 4. kursa studentēm un programmas direktorei Diānai Apelei, kuras vadībā studentes izstrādāja plakātu sēriju grāmatai. Pateicoties viņām, mums pretī uz grāmatas vāka raugās Česīras kaķa sarkastiskais smaids (autore Zelma Kačkāne).
Grāmatas veidošanas komanda sola piedāvāt prezentācijas pasākumu arī vairākām Latgales reģiona skolām, tāpēc, ja ir interese, rakstiet ilga13@inbox.lv. Skolu pārstāvji jau prezentācijas dienā saņēma L. Kerola „Alisi Breinumu zemē” un citus RA izdevumus kā augstskolas dāvinājumu.
Rēzeknes Augstskolas Sabiedrisko attiecību nodaļa