Krāšņi aizvadīti Kroma kolna svētki

Šī gada 22. augustā Kroma kolnā (Dagdas novada Andrupenes pagasta Priežu kalnā) krāšņi aizvadīti ikgadējie Kroma kolna svētki, kas pirmo reizi pulcēja dažādus vēstures rekonstruktoru un cīņu klubus, folkloras kopas, kā arī ar daudzus interesentus.

Svētki Kroma kolnā šogad notika jau ceturto reizi. Kā uzsvēra Kroma kolna bruolistes vadītājs Aleksandrs Lubāns „Iepriekš svētki tika svinēti šaurākā un ģimeniskākā lokā, taču katru gadu mūsu draugu un atbalstītāju loks ir tikai audzis. Dažādos pasākumos esam iepazinušies un sadraudzējušies ar domubiedriem no citiem līdzīgiem klubiem, biedrībām, institūcijām, kā arī ieguvuši lielu atbalstītāju pulku. Tāpēc nolēmām savās bruolistes mājās – Kroma kolnā – visus saaicināt, lai kopīgi nosvinētu mūsu svētkus”.

Pasākumā piedalījās pārstāvji no Lietuvas cīņu un rekonstrukcijas klubiem „Simkala”, „Semigallia” un „Ceklio Kuršai”, Daugavpils vēstures modelēšanas kluba „Robeža”, Ludzas Amatnieku centra, biedrības „Malny Wylky”, rekonstrukcijas un eksperimentālās arheoloģijas grupas „Senzeme”, kā arī folkloras kopa „Egle” no Viļakas un jaunieši no folkloras kopas „Sudobri”. Pasākumā piedalījās mājražotāji un amatnieki, kuru produkciju varēja nobaudīt ikviens pasākuma apmeklētājs. Kroma kolna svētkus atbalstīja arī Dagdas novada dome, tāpēc sveiciena runu svētkos teica Dagdas novada pašvaldības Izglītības, kultūras un sporta nodaļas vadītāja Marija Mickeviča.

Šogad svētki tika atklāti ar svinīgu Kroma kolna bruolistes gājienu un svētku ugunskura iekuršanu, kas tika aizdedzināts ar kramu un šķiļamdzelzi. Kā uzsvēra A. Lubāns „Dzīvā uguns jāiegūst pilnīgā klusumā, jo ugunij nepatīk troksnis”, tāpēc visi viesi tika lūgti ieturēt klusuma brīdi. Pēc iedegšanas folkloras kopa „Egle” ugunskuru stiprināja ar īpašu dziesmu, bet ar viršu ziedu pušķiem un uguns iekustināšanas rituālu šo mirkli noslēdza Kroma kolna bruolistes meitenes.

Svētkos skatītājiem bija iespēja redzēt cīņu demonstrējumus un turnīrus, kas tika uzsākti ar Kroma kolna bruolistes cīnītāju vairogu deju. Cīņu turnīrā veiksmīgākais izrādījās cīnītājs Artūrs Vilmanis no Daugavpils vēstures modelēšanas kluba „Robeža”. Svētku laikā ikvienam interesentiem bija iespēja iesaistīties dažādās seno latgaļu amatu un prasmju darbnīcās, kā arī piedalīties tematiskās spēlēs. Vīri savus spēkus pārbaudīja vikingu futbolā. Pasākumā daudzās aktivitātēs varēja iesaistīties arī bērni – iejusties cīnītāju lomā un doties bērnu turnīrā, pagatavot pašiem savu vairogu, izgatavot katram savu māla figūriņu vai trauciņu.

Pasākuma ietvaros notika arī Kroma kolna bruolistes sezonas noslēguma publiskā sapulces daļa, kuras laikā ar simbolisku pārbaudījumu tika uzņemti 3 jauni biedri, kā arī godināti aktīvākie Kroma kolna bruolistes biedri aizvadītajā sezonā. Pēc jauno biedru uzņemšanas bruolistes vīri dejoja karavīru deju, ar kuru tika iesvētīti jaunuzņemtie biedri. Turpmāk jaunajā sezonā kopumā darbosies 29 Kroma kolna bruolistes biedri, kurus vieno kopīga motivācija – pētīt, rekonstruēt un imitēt seno latgaļu dzīvesveidu un kultūru, kā arī popularizēt to plašākai sabiedrībai.

Svētku kulminācijā ar degošu māla podu no katapultas šāviena tika aizdedzināta īpašā Kroma kolna svētku uguns skulptūra, caur kuru izgāja esošie un jaunie bruolistes biedri, lai gūtu spēkus nākamajai sezonai. Kā atzīst A. Lubāns „Mūsu pastāvēšanas pamatā ir draudzība, savstarpējs atbalsts un palīdzība, kā arī kopīgais ceļš uz vienotu mērķi – būt par aktīviem Latgales patriotiem, turēt godā un cieņā mūsu seno kultūru, stiprināt un kopt vērtības, kas palīdzējušas latgaliešiem pastāvēt līdz mūsdienām, kā arī atgādināt šīs senās kultūras unikalitāti plašākai sabiedrībai. Šie svētki ir īpaši mums pašiem, jo tie ik reizi mums liek apzināties, cik tālu esam tikuši savā ceļā un cik tālu ceļa posmu varam noiet nākamajā gadā. Nezūdošais entuziasms un kopības gars mums dod spēku it visos pārbaudījumos, arī ejot cauri ugunij.” Bruolistes biedriem svētkos ir arī kāda ģimeniska tradīcija – ar dziesmām, stāstiem un saliedēšanās spēlēm līdz rīta gaismai nosargāt savu svētku ugunskuru, kuru ik gadu rotā jauno un esošo biedru pārbaudījuma laikā kalnā uznestie akmeņi.

Kroma kolna bruoliste ir vēstures aktīvistu un rekonstruktoru biedrība, kas pēta 9.-13. gadsimta Latgales senvēsturi un kultūru, rīko dzīvās vēstures pasākumus, demonstrē unikālās, krāšņās un daudzveidīgās rotas un sagšas, seno karavīru ekipējumu, ieročus, cīņas mākslu un sadzīvi, lai ikviens interesents gūtu priekšstatu par tā laika seno latgaļu vērtībām, laiku un telpu. Kroma kolna svētki katru gadu notiek priekšpēdējā augusta nedēļā. 2016. gadā tie plānoti 20. augustā.