Izstādes „Aci pret aci ar klimatu” atklāšana

8. decembrī Rēzeknes Augstskolas (RA) bibliotēkā notika zviedru un latviešu mākslinieku karikatūru izstādes „Aci pret aci ar klimatu” atklāšana. Tajā var paraudzīties uz klimata pārmaiņu jautājumiem ar Latvijas un Zviedrijas mākslinieku acīm. Izstādi ar uzrunu atklāja Zviedrijas vēstniecības otrais sekretārs Victor Sandberg.
Pieci mākslinieki un karikatūristi no Zviedrijas rāda mums skatījumu uz klimata pārmaiņām pasaulē. Izstādē līdzās Zviedrijas mākslinieku karikatūrām ir skatāmi arī latviešu mākslinieku darbi. Karikatūru izstāde ir papildināta ar grāmatu izstādi no Rēzeknes Augstskolas bibliotēkas krājumiem – par veselīgu dzīves vidi, globālās sasilšanas draudiem, dabas kataklizmām, kas tai seko u.c. Apmeklētājiem ir iespēja paust savu viedokli, papildinot interaktīvo stendu „Ko es daru klimata labā”.
Pārdomās par izstādi dalījās RA pārstāvji. Stāsta RA studiju prorektore Angelika Juško-Štekele: „Izstādes ideju vērtēju ļoti pozitīvi. Nekad nebūs par daudz runāt par jautājumiem, kas ir saistīti ar klimata pārmaiņām, – ar dabu, ar cilvēku. Gribētu uzsvērt tieši nelabvēlīgo attieksmi uz dabu. Mēs varam redzēt arī mākslinieku interpretācijas par to, kā cilvēks ietekmē un kā varētu pozitīvāk ietekmēt norises dabā. Vēl neesmu paguvusi apskatīt visu šajā izstādē, bet patīk tas, ka cilvēki domā par šiem jautājumiem un tas ir ieguvis tādu kā starptautisku raksturu. Gan Latvijā, gan Zviedrijā ir vieni un tie paši problēmu jautājumi, un mākslinieki ir centušies ieraudzīt to, kas jau ir visai sabiedrībai aktuāli.”
Rektora vietnieks sadarbības un attīstības jautājumos Gunārs Strods: „Ideja pati par sevi ir ļoti pareiza, ja ir iespējams ar humoru runāt par svarīgām, katram cilvēkam nozīmīgām lietām – kā mēs attiecamies pret vidi, kurā dzīvojam, – tas ir apsveicami. Man patīk, ka šeit ir arī latviešu mākslinieku darbi. Tas nozīmē, ka šie darbi, kas ir nākuši no Zviedrijas, šeit nav gluži unikāli. Šī izstāde pierāda, ka mūsu un Zviedrijas sabiedrība domā par līdzīgiem jautājumiem. Tas ir ļoti labi, ka satiekas divu valstu mākslinieku idejas vienā izstādē, turklāt adresāts tam ir studenti un docētāji. Ceru, ka studenti būs tie, kuri ar vieglumu pasniegto karikatūru formāta darbos gūs idejas studijām, varbūt pat mainīs savus ikdienas paradumus”.
RA studiju programmas „Filoloģija” 3. kursa studente Violeta Jašina norāda, ka izstādes ideja ir ļoti laba. Viņai patīk, ka mākslinieki ir mēģinājuši darbos ietvert nelielu humora un ironijas devu, kas piešķir, iespējams, pat lielāku nozīmi šai idejai par klimatu.
Izstāde, kuru ir sarūpējusi Zviedrijas vēstniecība Latvijā, būs skatāma līdz 18. decembrim.

RA Sabiedrisko attiecību nodaļa