Dekšāres pagastā bērni apgūst tradicionālo kultūru

Aizvadītajā nedēļā Viļānu novada Dekšāres pagastā, lauku sētā, kur mājo biedrība Latgales tradicionālās kultūras centrs “Latgaļu sāta” norisinājās ikgadējā tradicionālās kultūras nedēļa. Bērni no Rēzeknes un Varakļānu novadiem kā arī Rīgas, vecumā no 4 līdz 13 gadiem apguva tradicionālo podniecību, koklēšanu, mūzikas instrumentu izgatavošanu, dančus, aušanu un tradicionālo ēdienu pagatavošanu, kā arī citas prasmes.Bērni ar dziesmu palīdzību apguva arī latgaliešu valodu.

Tradicionālās kultūras nedēļas Latgalē organizatore, biedrības “Latgaļu sāta” vadītāja Marika Zeimule uzsver, ka bērni ar nepacietību gaidīja zemes cepļa izņemšanu, vairāki darbi bija neolīta laika podu atdarinājumi, kādus arheologi atraduši tepat Malmutas upes krastā. Podniecības nodarbības vadīja J. Simsona Madonas mākslas skolas pedagogs Māris Karlsons. Bērni varēja izmēģināt arī podu gatavošanu uz koka ripas, kuru savukārt izgatavojis vietējais meistars Ivars Medinieks. Kokapstrādi pasniedza Artūrs Opuls no Murmastienes, koklēšanu Māra Vucina un kulināro mantojumu Astrīda Vucina, savukārt jaunsargu mācības novadīja Juris Strušelis.

Šādas bērnu tradicionālās kultūras nedēļas organizēšanas ideja savulaik smelta ASV un šogad to atbalstījusi arī Valsts kultūrkapitāla fonda Latgales programma.

„Daudzi dalībnieki līdz šim nekad nebija redzējuši, kā top mājas siers, taču vislielākais prieks bija par pašu rokām kultu sviestu un ceptu maizi. Seno prasmju saglabāšana un pārmantojamība ir mūsu pasākumu galvenais vadmotīvs, prieks, ka daži no dalībniekiem pie mums bija jau piekto gadu pēc kārtas”, teic M. Zeimule.

Tradicionālās kultūras nedēļa noslēdzās ar bērnu darbu izstādi dziesmām un dančiem kopā ar sabraukušajiem bērnu vecākiem un viesiem.