Darbs ar sabiedrību palīdzētu mazināt senkapu postījumus

Skaidrojot, kādas arheoloģiskās vērtības un liecības par mūsu senčiem glabājas zemes dzīlēs, kā tās nosargāt no ļaunprātīgiem matračiem un kā saglabāt arheoloģiskos pieminekļus Latgalē, aizvadītajā piektdienā radio raidījumā “Pi myusim Latgolā” viesojās Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcijas pārstāve Vilma Platpīre, novadpētnieks Ivars Logins, biedrības “Kroma kolna bruoliste” vadītājs un Valsts Mežu Dienesta Virsmežniecības pārstāvis Aleksandrs Lubāns un arheologs Artūrs Tomsons.

Nesen sabiedrību pārsteidza ziņa, ka Latgalē vairākās vietās ļaunprātīgi izpostīti arheoloģiskie senkapi. Plaša mēroga senkapu postījumi veikti Viļakas novada Daņilovkas un Loginu senkapos, un Rēzeknes novada Batņu un Rikapoles senkapos, kur ļaunprātīgi mantrači pēc sevis atstājuši vairākus simtus izraktu metru dziļu bedru. Tā kā pirms kristietības ieviešanas Austrumbaltijā cilvēki tika apbedīti goda tērpos, kur katrā reģionā tiem bijušas savas iezīmes, zaudējumi pēc šādiem postījumiem senkapos ir neizmērojami, norāda arheologs Artūrs Tomsons. Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcija Viļakas novadā esošo senkapu postījumos radītos zaudējumus šobrīd novērtē vairāk nekā 1 000 000 eiro apmērā. Bet šie nebūt nav vienīgie senkapi, kas apgānīti Latgalē. Arī iepriekšējo gadu laikā konstatēti postījumi citos senkapos, tomēr kā atzīst valsts policija šāda veida noziegumi aktualizējušies ir tieši pēdējā laikā.

Nevar nepieminēt, ka šādi uzkalniņu senkapi nezinātājiem nebūt nav viegli atrodami, tāpēc cilvēku loks, kas šādus noziegumus varētu pastrādāt ir zināms. Tomē Aleksandrs Lubāns uzskata, ka šādus postījumus no ētiskā viedokļa spējīgi veikt tikai citplanētieši.

Radio raidījuma “Pi myusim Latgolā” diskusijas dalībnieki rosina turpmāk aktīvāk strādāt ar sabiedrību, jau no skolas gadiem bērnus iepazīstinot ar kultūrvēsturi. Tāpat jau šobrīd jāpiesaista ne tikai attiecīgās nozares speciālisti, bet arī skolēni, lai kopīgās talkās palīdzētu senkapu vizuālās rekonstrukcijas darbos, uzsver novadpētnieks Ivars Logins.

Valsts policijā par senkapu apgānīšanu Latgalē ierosinājusi vairākus kriminālprocesus un, kamēr izmeklēšanas process turpinās, iedzīvotāji aicināti būt modri un nekavējoties ziņot par gadījumiem, kad tiek novērota cilvēku darbošanās ar metāldetektoriem.

Kas vēl varētu aizkavēt ļaunprātīgos mantračus Latgalē, vairāk klausies raidījumā “Pi myusim Latgolā”, kas pieejams internetvietnēs latgale.lv, lakuga.lv un www.pimyusimlatgola.lv/pi-myusim-latgola/

Informācijai:
“Kuļturys afiša Pi myusim Latgolā”:
radio “Ef-Ei” – ceturtdienās plkst. 18.30 (atkārtojums piektdienās plkst. 12.30),
“Latgales Radio” – ceturtdienās plkst. 18.05 (atkārtojums piektdienās plkst. 11.05).
“Vārojam, vaicojam i viertejom Pi myusim Latgolā”:
“Divu Krastu radio” – piektdienās plkst. 15.30 (atkārtojums pirmdienās plkst. 10.30),
“Latgales Radio” – piektdienās plkst. 16.30 (atkārtojums sestdienās plkst. 11.00).
“Eimam gostūs Pi myusim Latgolā”:
radio “Ef-Ei” – sestdienās plkst. 16.00 (atkārtojums svētdienās plkst. 18.00),
“Latgales Radio” – sestdienās plkst. 14.00 (atkārtojums svētdienās plkst. 11.00).

Radio raidījumu ciklu “Pi myusim Latgolā” veido producentu grupa “Lietišķā Latgale” ar Nacionālās Elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes atbalstu.

Informāciju sagatavoja:
Producentu grupa “Lietišķā Latgale”

Kontaktinformācija:
Renāte Lazdiņa
Tālr.: 26672107
E-pasts: lietiskalatgale@inbox.lv

www.draugiem.lv/pimyusimlatgola
www.facebook.com/LietiskaLatgale
www.pimyusimlatgola.lv