Aizvadīta konference „Māksla un mūzika kultūras diskursā”

24. un 25. septembrī Rēzeknes Augstskolā (RA) norisinājās IV starptautiskā zinātniski praktiskā konference „MĀKSLA UN MŪZIKA KULTŪRAS DISKURSĀ”. Konferences mērķis ir attīstīt starptautisko sadarbību starp ES, Ziemeļvalstu un NVS zinātniekiem un zinātnes institūcijām, veicinot starpdisciplināro pētniecību un praktiskās pieredzes apmaiņu mākslā un mūzikā.
Prezentēt zinātniskos pētījumus, praktisko pieredzi un diskutēt par aktuālo mākslā un mūzikā tika aicināti zinātnieki, praktiķi, pedagogi, amatiermākslas kolektīvu vadītāji un to dalībnieki. Šogad konferencē piedalījās aptuveni 120 dalībnieki, tostarp arī ārzemju viesi no Lietuvas, Grieķijas un Krievijas. Rakstu krājumā un mākslas katalogā šogad ir publicēti Latvijas, Lietuvas, Polijas, Grieķijas, Turcijas, Baltkrievijas, Krievijas autoru darbi.
Konferences plenārsēdē Izglītības, valodu un dizaina fakultātes dekāns Jānis Dzerviniks sveica visus konferences dalībniekus. „Mūsu kopīgā darba rezultātā un sadarbībā ar Reģionālistikas zinātnisko institūtu un Mūžizglītības centru pirms četriem gadiem ir tapusi šī zinātniskā konference, kura kļūst par tradīciju,” tā J. Dzerviniks. Visiem konferences dalībniekiem dekāns vēlēja sekmīgu darbu un „lai ikviens gūst jaunas atziņas, jaunas idejas, kuru rezultātā tiks veikti jauni projekti, jauni darbi”.
Arī Zinātņu daļas vadītāja Svetlana Ušča sveica starptautiskās zinātniski praktiskās konferences dalībniekus. „Jau ceturto gadu rudenī augstskola savās telpās pulcē cilvēkus, kuru dzīve vairāk vai mazāk ir saistīta ar mākslu. Manuprāt, māksla ir īpašs cilvēku savstarpējās komunikācijas veids, kas ļauj paskatīties citādāk, daudzkrāsaināk uz daudzajiem sabiedrībā notiekošajiem procesiem. Ļauj apstāties un pamanīt to, ko steigā nesadzirdam vai nesaredzam. Kad paskatāmies uz pašlaik notiekošajām negācijām, tad māksla ir nepieciešama ar savu pozitīvismu un skaistumu. Tāpēc ir neizsakāms prieks, ka augstskola pildās ar radošo un pozitīvo enerģiju,” teica S. Ušča.
Tradicionāli konferences darbs noritēja trīs sekcijās: „KULTŪRA UN SABIEDRĪBA REĢIONĀLĀS IDENTITĀTES DISKURSĀ”, „MŪZIKAS ZINĀTNE PRAKSEI”, „MĀKSLA UN DIZAINS”. Pasākuma dalībnieki varēja piedalīties arī dažādās meistarklasēs – sietspiedes tehnikas apgūšanā, teksta pārkodēšanā tekstila mežģīnēs, kā arī iepazīties ar mūzikas nodarbību modeļiem pirmsskolas mūzikas skolotājiem un, protams, vēl daudzās citās radošās un interesantās meistardarbnīcās.
Visapmeklētākā bija defilē skatuviskās gaitas un stājas izkopšanas meistarklase. Tās pasniedzēja Anna Krastiņa dažāda vecuma meitenes iepazīstināja ar defilē vēstures pirmsākumiem un pēc tam parādīja, kā pareizi koriģēt savu gaitu un stāju. Meitenes veica vingrinājumus mūzikas pavadībā. Agrita, kura mācās Ogres Valsts tehnikumā, saka, ka šāda veida pasākumi viņu ļoti piesaista un interesē defilē mācība. Piedaloties šajā meistarklasē, Agrita papildināja savas zināšanas, jo iepriekš savā skolā jau ir piedalījusies defilē mākslas pulciņā.
Savukārt meistarklases pasniedzēja Anna Krastiņa ir ļoti apmierināta ar meiteņu centību un iesaistīšanos. „Var redzēt, ka meitenes nav zinošas un ar defilē sastopas pirmo reizi, bet viss atrodas mūsu ķermenī kaut kur dziļi aprakts, un šo sievišķību ir jācenšas izvilkt ārā,” saka A. Krastiņa. Pasniedzēja uzskata, ka defilē mākslu nepieciešams zināt katrai sievietei, jo tas ceļ pašapziņu un pašsajūtu, kā arī katrai sievietei ir jāapzinās sava sievišķība, savādāk var pazust šajā pasaulē.
Konferences laikā dalībniekiem bija unikāla iespēja apskatīt arī dažādas interesantas izstādes. Varēja iepazīties ar stilizētu viduslaiku iedzīvotāju apģērbu, kuru, kā uzskata dalībnieki, bija vērts apskatīt, jo viduslaiku tēma ir ļoti aktuāla arī mūsdienās. Šie tērpi tapuši sadarbībā ar Lietuviešu tautas dzīvesveida asociāciju un tradicionāli tiek demonstrēti Viļņas svētku „Kaziuko” gadatirgū. Kopumā tika izstrādāti 20 tērpi. Interesanti bija arī Viļņas kolēģijas studentu diplomdarbu vizualizācijas plakāti, kuros slēpās arī kaut kas maģisks un netradicionāls. Arī RA bakalaura studiju programmas „Interjera dizains” un maģistra studiju programmas „Dizains” studenti piedalījās izstādē un piedāvāja apskatīt diplomprojekta izstādi „Ceturtie un Pirmie”.
Kā vēsta izstādes kuratore Diāna Apele, tad nosaukums „Ceturtie un Pirmie” ir radies, jo bakalaura programmā ir bijuši četri izlaidumi un maģistra programmā – viens izlaidums. Tā nu sanāca, ka divas programmas apvienojās un izveidoja izstādi. Diāna saka arī, ka māksla izdaiļo mūsu ikdienišķo dzīvi, padara to skaistāku, interesantāku, neapveramāku, noslēpumaināku.
Izstādes laikā apmeklētāji varēja apskatīt ne tikai diplomprojektus, bet arī interjera aksesuārus, kuri ir funkcionāli dekoratīvie objekti – pulksteņi, kas izgatavoti no plastikas, stikla un koka, dizainēti kā spilgts akcents modernajam interjeram.
Kā viena no radošākajām un krāsainākajām konferences apmeklētāju vietām bija modes skate „Rudens metamorfozes”. Kolekcijas izstrādāja RA un Viļņas Kolēģijas studenti, Ogres un Daugavpils tehnikumu audzēkņi. Modes skatē notika rudenī aktuālu tērpu demonstrēšana, kurā ikviens varēja piedalīties un izjust rudens klātbūtni telpās.
Konferences organizatore Karīne Laganovska norāda: „Izvērtējot paveikto un rezultātus, manuprāt, konference ir izdevusies. Tā ir ieguvusi atpazīstamību un popularitāti, tomēr perspektīvā ir jāpārdomā vairākas ar konferenci saistītas nianses, lai straujāk kāpinātu tās attīstību un paplašinātu internacionālo telpu. Pie šādiem secinājumiem nonācām, diskutējot konferences noslēgumā. Kopā ar konferences dalībniekiem kritiski izvērtējot konferences norisi, esam guvuši vērtīgus ieteikumus un priekšlikumus tās pilnveidei. Paldies ikvienam, kurš līdzdarbojās konferences organizēšanā. Lai izdodas!”

RA Sabiedrisko attiecību nodaļa
M. Justa foto