Aglonā noslēdzas projekts veselīga dzīvesveida veicināšanai

Šī gada maijā noslēdzas projekts, kas pilnveidoja sporta un veselīga dzīvesveida iespējas Aglonā. Aglonas novada iedzīvotāji mīl ziemas sporta veidus un gaida atbilstošus laika apstākļus, lai nodotos ziemas priekiem. Aglonas novads lepojas ar dziļām distanču slēpošanas tradīcijām. Daudzi atceras, ka agrāk šeit bija laba sporta bāze gan distanču slēpošanai, gan biatlonam. Aglonā notika sporta nometnes un sacensības slēpošanā. Aglonas novada vidējā un vecākā paaudze arī pašlaik pievēršas individuāli šim sporta veidam. Aglonas novadā ir labvēlīgs reljefs un klimats slēpošanas attīstībai. Aglonas novada Sporta centrs Latvijas – Lietuvas – Baltkrievijas pārrobežu sadarbības programmas 2007-2013 projekta Nr.LLB-2-255 “„Veselīga dzīvesveida veicināšana Latvijas un Baltkrievijas pierobežas reģionos”/”Move for Life” ietvaros papildināja savu materiāli tehnisko bāzi, iegādājoties sniega motociklu “Polaris” ar trašu veidošanas aprīkojumu, 55 slēpju komplektus (slēpes, nūjas, zābaki), un slēpju sagatavošanas aprīkojumu (slēpju sagatavošanas galdu, gludekli vaska izlīdzināšanai, vaskus un skrāpjus).

Sporta nodarbību dažādošanai tika iegādāti 40 nūjošanas nūju pāri. Sporta aprīkojumu var saņemt bez maksas Sporta centrā, Daugavpils iela 6 b, Aglona, Aglonas novadā.

Projekta laikā 2013. gadā uzbūvēta slēpošanas un nūjošanas trase 1450 metrus garumā, kas izvietota gleznainā Ciriša ezera krastā pie Aglonas estrādes. Pie trases uzstādīti divi informatīvie stendi ar informāciju par iespējām bez maksas izmantot nūjošanas vai slēpošanas inventāru, kā arī padomi, uzsākot un beidzot sporta aktivitātes.

Projekta laikā pilotgrupa “Healthy lifestyle” nodarbojās ar nūjošanu un projekta ietvaros tika novērtēts kā nūjošana ietekmē pilotgrupā iesaistīto dalībnieku veselību.