4 Reģionu tūrisma asociāciju pārstāvji tiekas ar Ekonomikas ministri

20. martā pēc reģionu asociāciju iniciatīvas Ekonomikas ministre Dana Reizniece-Ozola tikās ar 4 reģionu Tūrisma asociāciju vadītājiem, lai pārrunātu šobrīd aktuālos nozarei jautājumus.

Tikšanās notika Ekonomikas ministrijas telpās, tikšanās laikā tika pārrunāta virkne sasāpējušu reģioniem jautājumu un meklēti risinājumi. Artis Gustovskis no Kurzemes, Raitis Sijāts no Vidzemes, Liene Rulle no Zemgales un Līga Kondrāte no Latgales ministrei ierosināja stratēģiski mainīt Latvijas tūrisma politiku, veidojot policentrisku valsts tūrisma attīstības modeli, iestrādājot tūrisma plānošanas dokumentos mehānismu, kas veicinātu vienmērīgu tūristu plūsmas virzīšanu uz Latvijas reģioniem, attīstot dažādas piesaistes un tūrisma aktivitātes reģionos, ari attālākajos novados, ierosinot mainīt mārketinga konceptu no „Rīga +„, tas atbilstu valsts sludinātajam sauklim-Izbaudi lēnām!

Viens no svarīgākajiem apspriežamajiem jautājumiem ,kas tika apspriests ar ekonomikas ministri , bija ES fondu līdzekļu un ministrijas pārraudzībā esošo līdzekļu sadale ,tūrisma attīstībai atbilstoši līdzvērtības principam, izskanēja priekšlikums ieviest reģionu kvotu, izvērtēt iespējas EM pieejamos finanšu līdzekļus sadalīt , ņemot vērā Latvijas reģionu intereses un tūrisma nozares attīstības potenciālu, kur tiek gatavoti inovatīvi projekti un organizēti nozīmīgi pasākumi.

Reģionu pārstāvji uzsvēra jautājumu par līdzvērtības principa ievērošanu visos tūrisma nozarē risināmajos jautājumos nozīmi, pamatojot visas Latvijas vienmērīgas attīstības iespēju svarīgumu. Tās attiecināms ari uz mārketinga pasākumiem, ievietot vairāk info par reģionu tūrisma objektiem un pakalpojumu sniedzējiem kopējās Latvijas tūrisma kartēs, vairāk žurnālistu un tūroperatoru vizīšu reģionos, rast iespēju uzstādīt vairāk stendus ar Latvijas un reģionu tūrisma kartēm un objektiem tieši valsts uz robežām, kas ir ļoti svarīgi ne tikai ceļotājiem, bet ari valsts tēla veidošanai. Plānot nākotnē izveidot un uzstādīt interaktīvos mobilos stendus , kādi šobrīd jau atrodas uz Ceļiem Igaunijā un ir moderni un ērti mūsdienu ceļotājiem-ar iespēju ne vien apskatīt kartes, atrast informāciju, bet ari uzlādēt mobilos telefonus, elektromobīļus, piepumpēt riepas velosipēdiem. Tika atgādināts par lāzerskaitītāju nepieciešamību Latvijas TICos un lielākajos tūrisma objektos objektīvu statistikas datu iegūšanai. Izskanēja ierosinājums sazināties ar Satiksmes ministriju Ceļa norāžu standartu izmaiņām, lai varētu uzstādīt zīmes ne tikai uz pēdējās nobrauktuves uz objektu ,bet loģiski novadīt tūristu no valsts nozīmes ceļiem līdz objektam.

Paralēli nozares ikdienas jautājumu risināšanai tika apspriesti tādi svarīgi uzdevumi, kā EM un Tūrisma valsts attīstības aģentūras un reģionu speciālistu komunikācijas uzlabošana, darba jautājumu risināšanas optimizēšana, reģionālo pārstāvju atjaunošana, TAVAS kapacitātes stiprināšana, TAVA vadītāja kandidatūra . Ministrei tika izteikts lūgums uzlabot EM Tautsaimniecības Tūrisma Konsultatīvās padomes darbu, TAVA Konsultatīvās padomes sastāvu iekļaujot padomē visu 4 asociāciju pārstāvjus , ne vienu, kā līdz šim un tas garantēs visu reģionu interešu pārstāvniecību un darba jautājumu labākos rezultātus.

Apkopojot tikšanās rezultātus var droši teikt ,ka saruna ar ministri bija saturīga pilna ieinteresētības un atbalsta. Atvadoties, tika norunāts organizēt reģionu pārstāvjiem regulāras tikšanās Ekonomikas ministrijā un solīts atbalsts reģionu izaugsmei.

Informāciju sagatavoja
Līga Kondrāte,
LRTA valdes priekšsēdētāja, Ludzas TIC vadītāja