2014. – 2020.gada ES struktūrfondu atbalsta programmas uzņēmējiem

Terminu skaidrojums
LIAA – Latvijas investīciju un attīstības aģentūra
Viedās specializācijas jomas – Saskaņā ar Latvijas Viedās specializācijas stratēģiju ir noteiktas 5 jomas – zināšanu ietilpīga bioekonomika; biomedicīna, medicīnas tehnoloģijas, biofarmācija un biotehnoloģijas; informācijas un komunikāciju tehnoloģijas; viedā enerģētika un viedie materiāli, tehnoloģijas un inženiersistēmas
Komersanti – Juridiskas personas, kas reģistrētas LR komercreģistrā
FI – Finanšu instruments

Darbības programmaFinansējuma saņēmējsIeviešanas veidsPasākuma atbalstāmās darbībasProjektu pieņemšana*
1.1.1.2. “Pēcdoktorantūras pētniecības atbalsts”Zinātniskās institūcijas, komersantiGrantsAtbalsts tiks sniegts jaunajiem zinātniekiem pēcdoktorantūras pētījumu īstenošanai, centralizējot atbalstu caur zinātniskajam institūcijām, atbalstot projektus, kas tiek īstenoti viedās specializācijas jomās un ņemot vērā monitoringa rezultātus, t.sk. projektus ar augstu komercializācijas potenciālu, kā arī nodrošinot augsti kvalificētu speciālistu zinātniskam, akadēmiskam un praktiskam darbam sagatavošanu un piesaisti, lai veicinātu cilvēkresursu atjaunotni un kvalificētu speciālistu skaita pieaugumu zinātniskajās institūcijās, augstākās izglītības iestādēs un uzņēmējdarbības sektorā. Diskusijas par atbalsta pasākumu un tā saturu tiks turpinātas monitoringa sistēmas izstrādes ietvaros.09.2015
1.2.1.1. “Atbalsts jaunu produktu un tehnoloģiju izstrādei kompetences centru ietvaros”Zinātnes un komersantu sadarbības platformas – kompetences centriGrantsAtbalsts komersantiem un kompetences centriem komersantu konkurētspējas paaugstināšanai, lai sekmētu jaunu produktu un tehnoloģiju attīstību un ieviešanu ražošanā:
• Atbalsts rūpniecisko pētījumu un eksperimentālo izstrādņu veikšanai;
• Atbalsts pētniecībai, jaunu produktu izstrādei un nepieciešamās kompetences centru koplietošanas infrastruktūras izveidei;
• pētniecības rezultātu ar komercializācijas potenciālu sagatavošanai licencēšanai, patentēšanai u.tml.
Atbalstu plānots piešķirt kompetences centriem gan komersantu individuāliem projektiem, gan sadarbības projektiem starp vairākiem komersantiem un zinātniskajām institūcijām, pēc komersantu pieprasījuma un ja komersantam pašiem nav pētniecisko sturktūrvienību. Pasākums veicinās komersantu pasūtījumus jaunu produktu izstrādei zinātniskajām institūcijām. Atbalstot projektus, kas tiek īstenoti Viedās specializācijas jomās un ņemot vērā monitoringa rezultātus, t.sk. projektus ar augstu komercializācijas potenciālu.
09.2015
1.2.1.3. “Inovāciju vaučeri MVK”LIAAGrantsAtbalsts mikro, mazo un vidējo uzņēmumu inovāciju kapacitātes paaugstināšanai, sniedzot atbalstu kompetenču un ārējās ekspertīzes iegādei, kas nepieciešamas produktu un tehnoloģiju
izstrādei un pilnveidošanai.
Atbalsts ārējo pakalpojumu iegādei, kas nepieciešami jauna vai būtiski uzlabota produkta vai tehnoloģijas izstrādei, rūpnieciskā īpašuma tiesību pieteikuma sagatavošanai un nostiprināšanai, jauna produkta vai tehnoloģijas sertificēšanai.
Atbalstot projektus, kas tiek īstenoti Viedās specializācijas jomās un ņemot vērā monitoringa rezultātus, t.sk. projektus ar augstu komercializācijas potenciālu. Diskusijas par atbalsta pasākumu un tā saturu tiks turpinātas monitoringa sistēmas izstrādes ietvaros.
2016.g. 2.cet.
1.2.1.4. „Atbalsts jaunu produktu ieviešanai ražošanā”KomersantiGrantsAugtas pievienotās vērtības investīcijas – atbalsts komersantiem iekārtu iegādei jaunu produktu un tehnoloģiju ieviešanai ražošanā un komersantu produktivitātes paaugstināšanai, vienlaikus veicinot komersantu pašu ieguldījumus pētniecībā un attīstībā. Atbalstot projektus, kas tiek īstenoti Viedās specializācijas jomās un ņemot vērā monitoringa rezultātus, t.sk. projektus ar augstu komercializācijas potenciālu.09.2015.
1.2.2.1. “Atbalsts nodarbināto apmācībām”Nozaru asociācijasGrantsAtbalsts nodarbināto personu apmācību organizēšanai, lai celtu komersantu darbinieku kvalifikāciju, ar mērķi sekmēt darba ražīguma pieaugumu un jaunu vai uzlabotu produktu un tehnoloģiju izstrādi un ieviešanu ražošanā. Atbalstot projektus, kas tiek īstenoti Viedās specializācijas jomās un ņemot vērā monitoringa rezultātus.09.2015.
1.2.2.2. “Atbalsts augstas kvalifikācijas darbinieku piesaistei”LIAAGrantsAtbalsts augstas kvalifikācijas darbinieku piesaistei komersantiem projektu ietvaros specifiskai problēmu risināšanai ar mērķi sekmēt darba ražīguma pieaugumu un jaunu vai uzlabotu produktu un tehnoloģiju izstrādi un ieviešanu ražošanā. Atbalstot projektus, kas tiek īstenoti Viedās specializācijas jomās un ņemot vērā monitoringa rezultātus. Diskusijas par atbalsta pasākumu un tā saturu tiks turpinātas monitoringa sistēmas izstrādes ietvaros.09.2015.
3.1.1.1. “Aizdevumu garantijas”KomersantiFIAizdevuma garantiju nodrošināšana komersantiem kredītu nodrošinājuma segšanai gadījumā, kad komersantam ir nepieciešams lielāks nodrošinājums, nekā tas ir pieejams. Aizdevumu garantijas izmantojamas investīciju aizdevumiem, apgrozāmajiem līdzekļiem, līzingam un faktoringam09.2015.
3.1.1.2. “Mezanīna aizdevumi”KomersantiFIFinansējuma pieejamības nodrošināšana, sniedzot mezanīna aizdevumus komersantiem, kas nevar nodrošināt banku pieprasīto līdzfinansējumu investīciju vai apgrozāmo līdzekļu projektiem.09.2015.
3.1.1.4. “Mikrokreditēšana un aizdevumi biznesa uzsācējiem”KomersantiFIAtbalsts aizdevumu izsniegšanai MVK, lai finansētu apgrozāmo līdzekļu un attīstības investīcijas gadījumos, kad bankas finansējums uzņēmumam nav pieejams vai nav piemērots
nepieciešamo aizdevuma nosacījumu dēļ. Pasākuma īstenošana plānota gan tieši, gan piesaistot finanšu starpniekus.
09.2015.
3.1.1.5. “Atbalsts ieguldījumiem ražošanas telpu un infrastruktūras izveidei vai rekonstrukcijai”KomersantiGrantsAtbalsts apstrādes rūpniecības MVK attīstībai, nodrošinot industriālo teritoriju un telpu izveidi un attīstību, prioritāri atbalstot projektus, kas tiek īstenoti Viedās specializācijas jomās.12.2015.
3.1.1.6. “Reģionālie biznesa inkubatori un radošo industriju inkubators”Komersanti, LIAAGrantsBiznesa inkubatoru pirmsinkubācijas un inkubācijas pakalpojumi, kā arī granti jaunu produktu attīstībai un ieviešanai ražošanā, tekošo izdevumu segšanai.09.2015.
3.1.2.1. “Finansējuma pieejamība straujas izaugsmes komersantiem”KomersantiFIAtbalsts riska kapitāla un izaugsmes fondu izveidei, lai nodrošinātu pieeju finansējumam straujas izaugsmes MVK un jaunu inovatīvu MVK izveidei, nodrošinot riska kapitāla
investīcijas tādos MVK, kuros neiegulda tradicionālie finansētāji pārāk augsta riska dēļ. Pasākuma īstenošana plānota piesaistot finanšu starpniekus (riska kapitāla fondu pārvaldītājus).
09.2015.
3.2.1.1. “Atbalsts starptautiskās konkrētspējas veicināšanai un darījumu tūrisma piesaistei”LIAA, komersantiGrants “Ārējo tirgu apgūšana”
Atbalsts dalībai izstādēs, konferencēs ārvalstīs, dalībai tirdzniecības misijās un kontaktbiržās, starptautisko konferenču organizēšanai Latvijā, atbalsts produkta vai komersantu akreditācijai, sertifikācijai, reģistrācijai, cita starpā, radošajās industrijās u.c., lai stiprinātu Latvijas starptautisko konkurētspēju un veicinātu ārējo tirgu apgūšanu.
“Nozaru starptautiskās konkurētspējas veicināšana”
Lai veicinātu starptautisko konkurētspēju, tiks nodrošinātas konsultācijas un atbalsts komersantiem ārējo tirgu apgūšanai un pasākumi ārvalstu investīciju piesaistei.
“Darījumu tūrisma piesaiste”
Lai stiprinātu Latvijas kā darījumu tūrisma galamērķi starptautisko konkurētspēju, tiks atbalstīta darījumu tūrisma veicināšanas pasākumu piesaiste Latvijai.
09.2015.
4.1.1.“Veicināt efektīvu energoresursu izmantošanu, enerģijas patēriņa samazināšanu un pāreju uz AER apstrādes rūpniecības nozarē”KomersantiFI/GrantsApstrādes rūpniecības komersantu ēku energoefektivitātes uzlabošanas pasākumi, ēku energosertifikācija un būvdarbi energoefektivitātes palielināšanai, jaunu un efektīvu AER izmantojošu siltumenerģijas ražošanas un ūdens sildīšanas iekārtu iegādei un uzstādīšanai.2016.g. 3.cet.
4.3.1. “Veicināt energoefektivitāti un vietējo AER izmantošanu centralizētajā siltumapgādē”KomersantiGrantsSiltumavotu rekonstrukcija energoefektivitātes paaugstināšanai un pārejai uz AER izmantošanu centrālapkurē, t.sk. tehnoloģisko iekārtu iegāde un uzstādīšana. Siltumenerģijas pārvades un sadales sistēmas energoefektivitātes paaugstināšana2016.g. 2.cet.
5.2.1.2. “Atkritumu pārstrādes un reģenerācijas veicināšana”KomersantiGrants• Visu veidu atkritumu sagatavošana atkārtotai izmantošanai;
• Visu veidu atkritumu sagatavošana pārstrādei, reģenerācijai;
• Atkritumu pārstrādes, reģenerācijas jaudu palielināšana un jaunas infrastruktūras veidošana.
2016.g. 2.cet
9.1.1.1. “Subsidētās darba vietas nelabvēlīgākā situācijā esošiem bezdarbniekiem”NVA, komersantiGrantsSubsidētas darbavietas nodrošināšana (t.sk. bezdarbnieku un darba devēju informēšana, piesaiste un atlase dalībai pasākumā, konsultācijas darba devējiem par bezdarbnieku ar invaliditāti nodarbināšanu, bezdarbnieku ar invaliditāti nodarbināšanai nepieciešamo speciālistu piesaiste, bezdarbnieku nodarbināšana pie darba devēja un darbam nepieciešamo pamatprasmju un iemaņu apguves nodrošināšana), atbalsts reģionālajai mobilitātei, projekta īstenošanas personāla apmācība darbam ar nelabvēlīgākā situācijā esošiem bezdarbniekiem un lai nodrošinātu darba devēju piesaisti.03.2015.
9.1.1.3. “Atbalsts sociālajai uzņēmējdarbībai”GrantsAtbalsts sociālās uzņēmējdarbības īstenošanai un darbavietu izveidei, t.sk., sadarbības partnera piesaiste, atbalsts biznesa idejām un biznesa plānu izstrādei, mentoringam, konsultācijām, dotāciju piešķiršanai iekārtu, aprīkojuma iegādei, darbaspēka izmaksām, īpaša atbalsta instrumenta izstrāde sociālajiem uzņēmumiem, institucionālās kapacitātes un ekspertīzes veidošana specifiska atbalsta sniegšanai sociālajiem uzņēmumiem (ievērojot sociālās ietekmes vērtēšanas nepieciešamību un sabiedrībai nozīmīga sociāla mērķa prioritāti), informēšanas un izglītošanas pasākumi, speciālistu konsultācijas, apmācībasesošajiem un potenciālajiem sociālās uzņēmējdarbības veicējiem un uzņēmumu darbiniekiem, projekta dalībnieku atlase
un atbalsta sniegšana esošajiem un potenciālajiem sociālajiem uzņēmumiem, izmēģinājumprojekta novērtējums un priekšlikumi tiesiskā ietvara un atbalsta pilnveidošanai.
06.2015

• – projektu iesniegumu pieņemšanas laiks ir provizorisks un atkarīgs no atbalsta pasākumu izstrādes gaitas un saskaņošanas. Ja pasākuma īstenošanai plānots piesaistīt starpniekus vai arī atbalsts tiek sniegts ne pa tiešo komersantiem (piem saņēmējs ir LIAA un tālāk nodrošina finansējuma pieejamību komersantiem), tad atbalsta programmas uzsākšanas laiks nobīdās vismaz uz 2 mēneši.

Apkopojumu sagatavoja Latgales plānošanas reģiona Latgales uzņēmējdarbības centrs, e-pasts: luc@latgale.lv.