Vietvārdiem Latgalē trūkst konsekvences

Vietvārdi ir nozīmīgi mūsu latgaliskās pašapziņas celšanai. Tas nav tikai ģeogrāfisks apzīmējums, bet savā ziņā – vesels stāsts par vēsturi, kur tikai vienā vārdā tiek iekļauts diez gan daudz par vietu vai objektu un tā nozīmīgumu cilvēkam. Neatrisināto jautājumu par savulaik latviskotajiem vietvārdiem Latgalē raidījumā “Pi myusim Latgolā” aktualizē novadpētnieks Ivars Logins.

“Agrāk, piemēram, kad saimniekiem bija šīs te zemītes sadalītas, viņiem tie mikrotoponīmi bija vienkārši apzīmēšanai. Piemēram, tur bija Leluo akmiņa teirums vai Leiču pļova, ar ko viņiem tas asociējās. Tas diemžēl ar laiku izzūd, jo nav pārmantojamības,” stāsta viena no pirmās kartes ar Nautrēnu pagasta vietvārdu nosaukumiem latgaliešu rakstu valodā sastādītājām, Latvijas Ģeotelpiskās Informācijas aģentūras pārstāve Antra Zubko-Melne.

A.Zubko-Melne atzīst, ka vietvārdiem un mikrotoponīmiem, kas ne vienmēr parādās kartē, ikdienā arī ir liela nozīme kā orientieriem, ko izmanto daudzi, kā piemēram mednieki. Oficiāli smalkākie no vietvārdiem ir ciemu nosaukumi, ar ko Latgale atšķiras no pārējās Latvijas teritorijas, tā kā šeit mazo ciemu vēsturiski ir izveidojies vairāk. “Šie te mazie Latgales ciemi nav īsti viensētas, un īsti nav arī ciemi,” saka A.Zubko-Melne. Likumdošana paredz, ka ciems ir vieta ar attiecīgu infrastruktūru un iedzīvotāju skaitu, tāpēc daudzi mazie ciemi no kartēm pazūd.

Liela problēma ir ne tikai mazo ciemu izzušana, ar ko mēs zaudējam daļu savas kultūrvēstures, bet arī tas, ka daudzi vietu nosaukumi nav pierakstīti tā kā mēs tos lietojam ikdienā. Laika gaitā vietu nosaukumi tikuši latviskoti un latgaliskie nosaukumi tiek atgūti reti.

“Piemērs no Ziemeļlatgales – ir vietvārds “Keibenieki” šobrīd uz kartes, bet pats latgalietis, ja runā tajā brīdī latgaliešu valodā, viņš nesaka Keibenieki, viņš saka Keibenīki un šādā gadījumā arī uz kartes tam tā būtu jābūt rakstītam, bet tā diemžēl nav,” skaidro I.Logins.

Kādas iespējas pastāv pašvaldībām risināt vietvārdu jautājumu Latgalē, klausieties 30. maija raidījumā “Pi myusim Latgolā” latgaliešu valodā, sekojot zemāk norādītajai saitei.

Klaisīties raidījumu:
www.lakuga.lv/2014/05/30/pi-myusim-latgola-30-05-2014/

Informācijai:
Raidījumi “Pi myusim Latgolā” skan radio “Ef-Ei” (FM 91,4 Rēzekne) un “Divu krastu radio” (FM 96,9 Jēkabpils, FM 90,1 Daugavpils):

  • ceturtdien 17:30 (atkārt.piektdien 10:30, 19:30, sestdien 11:00) – kultūras aktualitātes;
  • piektdien 18:30 (atkārt.sestdien 13:00) – nedēļas aktualitātes;
  • sestdien 16:00 (atkārt.svētdien 16:00) – nedēļas intervija.

Raidījumu iespējams noklausīties arī internetvietnēs latgale.lv, lakuga.lv.
Radio raidījumu ciklu “Pi myusim Latgolā” veido producentu grupa “Lietišķā Latgale”.
Raidījumu cikls top Nacionālās Elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes rīkotā konkursa “Par raidījumu veidošanu 2014. gadā Latgales reģionālajos un vietējos plašsaziņas līdzekļos, kas raida radio programmas” ietvaros.

Informāciju sagatavoja:
Producentu grupa “Lietišķā Latgale”

Kontaktinformācija:
Renāte Lazdiņa
Tālr.: 26672107
E-pasts: lietiskalatgale@inbox.lv
www.draugiem.lv/pimyusimlatgola/
www.facebook.com/LietiskaLatgale