Skolēnu vasaras nometne Baltinavā!

Baltinavas Kristīgajā internātpamatskolā ar Latvijas vides aizsardzības fonda atbalstu no 7.07.līdz 11.07. notika Baltinavas Kristīgā internātpamatskolas organizētā Diennakts vides izglītības nometne „Pētnieki” (Nr.1-08/257/2014). Nometnes moto „Atklāsim Baltinavas parku no jauna!” Nometnes mērķis- veicināt izpratni par vidi un dabu, radoši izpētīt Baltinavas parka kokus. Nometnē piedalījās Baltinavas Kristīgās internātpamatskolas un Baltinavas vidusskolas skolēni.

Uzdevumi:
1. Lietderīgi pavadīt brīvo laiku attīstot sadarbības, komunikācijas, orientēšanās prasmes, veicināt bērnu ar speciālajām vajadzībām iekļaušanos sabiedrībā.
2. Izzināt un apkopot informāciju par Baltinavas parkā esošajiem kokiem.
3. Izveidot informatīvos un uzskates materiālus.

Nometnes ikdienā ar bērniem kopā bija Baltinavas Kristīgās internātpamatskolas skolotāji un tehniskie darbinieki.

Pirmdienā -7.jūlijā- no rīta uz nometni ieradās tās dalībnieki -Baltinavas Kristīgās skolas skolēni un Baltinavas vidusskolas skolēni. Skolotājas Gunita, Vineta un Violenta viņus sagaidīja, aprunājās ar vecākiem un ierādīja guļamtelpas. Plkst.10.00 visi dalībnieki tika uzaicināti skolas aktu zālē, lai iepazītos. Tika dota dzijas „slotiņa”. Katram dalībniekam vajadzēja paņemt dažus dzīparus no „slotiņas” un, stāstot par sevi, pīt bizīti. Vienam stāstāmais bija īss, citam garāks, bet rezultātā tika izveidota būtne ar daudzām bizēm. Kopīgi tika izdomāts vārds Modžo-Džodžo. Tas kļuva par nometnes talismanu un dalībniekus sargāja visu nedēļu.

Nometnes vadītāja Violenta Kubuliņa iepazīstināja visus nometnes dalībniekus ar veicamajiem pasākumiem, sagaidāmajiem rezultātiem, dienas gaitu, iekšējās kārtības un drošības noteikumiem. Ar skolotājām izspēlētas dažas sadarbības un komunikācijas spēles, zīmētas istabiņu vizītkartes. Klusajā stundā kārtīgi iepazīti istabiņas biedri un pārrunāti pirmie iespaidi.

Pēcpusdienā nometnes dalībnieki saņēma krekliņus ar nometnes logo „Pētnieki” un devās iepazīt Baltinavas parku. Katrs dalībnieks izvēlējās savu koku, nofotografējās, paņēma koka lapas ielaminēšanai. Vēlāk vadītājs Raimonds pastāstīja, kā mēra koka apkārtmēru, sadalīja dalībniekus četrās grupās un deva uzdevumu – meklēt dižkokus Baltinavā.

„Vakara aplī ” visi pateicās Dievam par dienā paveikto, par jauko laiku, par kopā būšanu. Vadītāja Violenta aicināja, esot Puncuļovas peldvietā, sagatavoties atklāšanai – izdomāt grupas nosaukumu un sagatavot prezentāciju – priekšnesumu. Dalībnieki bija izpeldējušies, atvēsinājušies, izdomājuši nosaukumus un priekšnesumus. Atklāšanā „Ekoki” un „Eglītes” prezentēja sevi dažādās spēlēs, rotaļās. Smejoties, jautrojoties pienāca gulētiešanas laiks, bet dienā piedzīvotais vēl ilgi neļāva aizmigt. Sarunas un čuksti apklusa tikai uz rīta pusi.

Nometnes otrā diena sākās ar rīta rosmi. Tas bija smagi. Kurš mājās brīvdienās ceļas astoņos un vēl vingro? Bet nometnei ir savi noteikumi, katrs ir apņēmies, ka tos ievēros
„Rīta aplī” sveiciens tika nodots ar rokas spiedienu, labiem vārdiem un novēlējumiem šai dienai. Nometnes vadītāja pastāstīja par dienas iecerētajiem darbiem.

Lai labāk iepazītu kokus, dalībnieki klausījās Latvijas Valsts Mežu dienesta Balvu mežniecības iecirkņa vadītāja Aiņa Galvanovska un meistares Ingas stāstījumu un skatījās dažādas prezentācijas par mežu, tā attīstību un dzīvi. Atslodzes brīžos- spēles. Nometnes dalībnieki kopā ar Mežu dienesta darbiniekiem un skolotāju Raimondu pārmērīja vietējās nozīmes dižkokus un noteica koku augstumu.

Pēcpusdienā iegūtās zināšanas tika liktas lietā. Praktiskajās nodarbībās tapa koka piekariņi, plāksnītes, interaktīvie materiāli par kokiem, tika veidots kalendārs un apkopoti materiāli par nometni. Darbs bija interesants.

Pēc saspringtā darba cēliena bija „Vakara aplis”, peldēšanās un jautrā orientēšanās parkā, ko bija sagatavojis skolotājs Vjačeslavs – bumbiņu meklēšana. Tā ieilga līdz tumsai. Pie ugunskura, cepot desiņas, tika pārrunāti jautrākie orientēšanās mirkļi, smiets un dziedāts. It kā vajadzētu atpūsties, bet, ielienot gultā, miegs pazuda un vēl vajadzēja pārrunāt jautros dienas notikumus.

Paēduši brokastis nometnes trešajā dienā, sēdāmies Baltinavas novada autobusā un braucām uz Tērveti. Septiņu stundu brauciena laikā reizēm iemigām, reizēm pačalojām, parunājam, pasmējāmies, iekodām līdzpaņemtās sviestmaizes, skatījāmies pa logu un rādījām citiem ceļmalās ieraudzītos brīnumus.

AS „Latvijas valsts meži” bija parūpējušies par brīvbiļetēm dabas parkā. Saņēmuši biļetes- aproces, karti devāmies pretī pārsteigumiem. Gājam pāri daudziem tiltiem, laipām, takām, taciņām uz Pasaku mežu, kur mājvietu radušas desmitiem koka skulptūru – rakstnieces Annas Brigaderes pasaku tēli. Apkārt tam vijas jaunā Meža mātes taka, te izvietoti krāsaini stendi un skulptūras, kuri mūs iepazīstināja ar norisēm dabā.

Parkā sastapām Rūķu mammu. Tā mums pastāsta tik daudz informācijas, ka nevarējām saturēt galvā. Nācās arī nosarkt, ja nevarējām atbildēt uz jautājumiem par dzirdēto. Tie, kas pareizi atbildēja, saņēma uzlīmītes un nelielas dāvaniņas.Ar smaidu uz lūpām atvadījāmies un devāmies atkal pa meža taku uz priekšu. Ieraudzījām dažādu amatu pratēju rūķu sētas, izaugušu neredzētu sēņu audzi.

Raganas silā draiskojās sila Raganiņa. Tā mūs pacienāja ar zaķu „spiriņām”, „purva ūdens” tēju, lika dziedāt, dejot un aicināja ielīst Raganas mājiņā, aplūkot lidplaci un lūkotavu, Sabata vietu, Sumpurnīša namiņu un Vilkača būdu. Turpat atradās Vella kambaris, kur tiek malti vella milti, kokos savus tīklus izpletuši zirnekļi, lidinās sikspārņi, aug lielas raganu bekas un mušmires. Vecais Krauklis izdējis milzu olu, no kuras drīzumā izšķilsies jauns Pūķītis. Visu apskatījām. Kur varēja ielīst – ielīdām.

Meža mātes takas malā ieraudzījām Sīkstuli. Skopais vīrs neļāva skatīties ar abām acīm, klausīties ar abām ausīm, elpot ar abām nāsīm, jo viņam dilstot apģērbs. Kas neklausīja, tam sods – bija jālec ar lecamauklu, jāiztur adatas dūriens rokā, jāķer ods zupai, jāskatās pa kliņģera caurumu. Viņš aicināja uz palikšanu Sīkstuļa būdā, bet mēs atvadījāmies un devāmies uz Rotaļu laukumu. Gaidot vilcieniņu, izskrējāmies, izložņājām labirintus.

Ar Pasaku vilcieniņu atbraukuši uz izeju, sēdāmies autobusā un laidām uz „Pūteļkrogu”. Kafejnīcas darbinieces mūs sagaidīja ar klātiem galdiem, burvīgu apkalpošanu, stāstījumu par kroga tapšanas vēsturi. Atpakaļceļā Siguldā iepirkāmies veikalā, apēdām saldējumu un devāmies mājup. Paldies AS „Latvijas Valsts meži” Ziemeļlatgales mežniecības izpilddirektoram Viktoram Reblim, Baltinavas novada domei un šoferim Arnim par iespēju pabūt Tērvetes dabas parkā.

Ceturtās dienas rītā celšanās plkst. 8.00 un rīta vingrošana šķita jau ierasta lieta. Mūzikai skanot, tika vingrots, dejots un smiets. Pēc garšīgām brokastīm, „Rīta aplī” saņemti uzdevumi dienai – iestādīt iztrūkstošo koku Baltinavas parka Saules pulkstenī, gleznot kokus, parku, pabeigt koka plāksnītes, darbu ar interaktīvo materiālu, filmiņas par kokiem, izspēlēt dažas spēles, izpeldēties, piedalīties Nakts trasītē, cept desiņas ugunskurā.

Vakara aplī, pārrunājot izdarīto, dalībnieki stāstīja par Holandes liepas stādīšanu Baltinavas parkā. Skolas šoferis to bija atvedis no Zaļenieku stādu centra Rīgā. Vadītājs Ojārs un nometnes zēni iecēla ķerrā „mazo stādiņu” un aizstūma uz parku. Holandes liepa (konteinerā bija garāka par visiem nometnes dalībniekiem) tika iestādīta un nometnes dalībnieki kļuva par krustvecākiem. Viņi solījās rūpēties par liepu un bieži apciemot. Meitenēm patika strādāt ar interaktīvo tāfeli. Skolotājas Lauras sniegtās zināšanas ļāva meitenēm sagatavot interesantu materiālu par kokiem. Interesanti bija strādāt arī kokapstrādes darbnīcās un izgatavot koka plāksnītes, koka piekariņus, glezniņu. Prieku sagādāja laminēšana, griešana ar giljotīnu.

Vakarā pūta vējš un bija vēsi, bet tas netraucēja izbaudīt skolotāja Vjačeslava sagatavoto nakts trasītes burvību. Dalībnieki brauca ar velosipēdu, pārvietojās pāri šķēršļiem, stūma ķerru ar aizsietām acīm, izlīda cauri labirintam, četratā nesa vienu baļķi.
Tumsā pie ugunskura pārrunājām nakts trasītes piedzīvojumus, pajokojām, cepām desiņas un dziedājām.

Pēdējā nometnes diena sākās kā parasti ar rīta rosmi, gatavošanos noslēguma pasākumam, koka plāksnīšu izvietošanu parkā. Cik grūti atcerēties, kur ir kāds koks, krūms! Apjukām. Labi, ka parkā gadījās Ināra, kura neatteica palīdzību un uzraksti tika izvietoti. Prieks par padarīto. Tagad sagatavotā informācija tiek nodota tālāk. Redzam, ka cilvēki jau lasa parkā pie kokiem izvietotās informatīvās plāksnītes. Nospriedām, ka rīt, pilngadības svētkos, tos lasīs svētku apmeklētāji.

Pēc svētku pusdienām, sanācām visi kopā – dalībnieki, skolotāji, vecāki un prezentējām savu nometnes laikā paveikto. Skolotāja Laura pastāstīja, parādīja bērnu veikumu darbā ar interaktīvo tāfeli, skolotāja Vineta stāstīja par filmas tapšanu, skolotāji Ojārs un Raimonds par kokdarbiem. Bērni vecākiem stāstīja savus iespaidus, rādīja priekšnesumu. Vecāki bija priecīgi un pateicīgi nometnes organizatoriem par padarīto, par iespēju bērniem uzzināt ko jaunu un jautri pavadīt laiku. Viņi neslēpj, ka patikusi ekskursija, pavāru gatavotais ēdiens, darbošanās praktiskajās nodarbībās, peldēšana, kopā pavadītie vakari.

Jā, nometnē „Pētnieki” bērni lietderīgi pavadīja laiku, emocionāli relaksējās, mainījās arī viņu attieksme pret dabu un tuvāko vidi, pilnveidojās sadarbības, komunikācijas, orientēšanās prasmes, sadraudzējās. Tagad viņiem būs lielāka izpratne par Baltinavas parkā augošajiem kokiem, saules pulksteni, koku mērīšanu, vides labiekārtošanu. Skolēnu sagatavotā informācija ir nodota tālāk Baltinavā:
• parkā pie kokiem izvietotajās informatīvajās plāksnītēs ikvienam parka apmeklētājam ir lasāma informācija par attiecīgo koku;
• interaktīvās tāfeles materiālus, kalendāru, filmu par kokiem varēs izmantot skolēni mācību stundās. www.youtube.com/watch?v=N7fYtF6u64A

Informāciju sagatavoja
Nometnes vadītāja V.Kubuliņa