Rīgas ielas dienas Krāslavā 12.un 13.septembrī

Latvija ir viena no 49 valstīm, kur ik rudeni tiek atzīmētas Eiropas kultūras mantojuma dienas. Šogad, par godu tam, ka Rīga ir ieguvusi Eiropas Kultūras galvaspilsētas statusu, kultūras dienu tēma ir veltīta Rīgas ielas kultūrvēsturiskajam tēlam Latvijā. Eiropas Kultūras mantojuma dienu atklāšana notiks Cēsīs, 2014.gada 12.septembrī, bet pasākumi, lai pievērstu uzmanību kultūras objektiem Rīgas ielās, notiks vēl 21 Latvijas pilsētā. Mantojuma dienas ar Valsts Kultūrkapitāla fonda atbalstu rīko Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcija sadarbībā ar pilsētu pašvaldībām.

Nenoliedzami arī Krāslavā Rīgas iela ir viena no vecākajām un skaistākajām ielām ar bagātīgu kultūrvēsturisko mantojumu – vēsturiskām ēkām, koka mājām ar unikāliem kokgriezumiem, skatu perspektīvām uz Daugavu, Jāņupīti, pili un baznīcām. Tādēļ iedzīvotājiem tiek piedāvāta daudzpusīga programma, lai iepazītu vērtības mums līdzās, kurām ikdienā bieži vien paejam garām.

Kā ievadpasākums plānota ilgi gaidītā lielformāta fotogrāfiju atklāšana Krāslavas pilsētas centrā, kuru izveidi pēc foto kluba „Zibsnis” iniciatīvas atbalstīja Rietumu bankas labdarības fonds, iedzīvotāji un sadarbības partneri. Pasākuma laikā sāksies piektais foto plenērs un tiks godināti Rīgas ielas autentiskāko ēku iedzīvotāji. Turpinājumā tiks atklātas divas foto izstādes – izstāde par Rīgas ielas vēsturi Krāslavas Vēstures un mākslas muzejā un Krāslavas Kultūras namā – par ielu mūsdienās foto pulciņa „Kadrs” dalībnieku skatījumā. Pēcpusdienā aktīvākie varēs piedalīties foto orientēšanās sacensībās „Iepazīsti Rīgas ielu Krāslavā” (nolikums būs atrodams mājas lapā pēc 10. septembra), izbaudīt ekskursiju – pastaigu pa Rīgas ielu ar pārsteigumiem. Plānots, ka ekskursija notiks latviešu un krievu valodās. Vakaru varēs noslēgt ar lekciju „Pilsētas ainava fotogrāfijās” Krāslavas Kultūras namā foto kluba „Zibsnis” rīkotā foto plenēra „Krāslava” ietvaros.

Rīgas ielas dienu noslēgums plānots 13.septembrī, kad Krāslavas centrālajā laukumā notiks improvizācijas teātra uzvedums Krāslavas novada skolēnu izpildījumā.

Par godu Rīgas ielas svētkiem Krāslavas Vēstures un mākslas muzejs ir sagatavojis rakstu par ielas vēsturi; savukārt sadarbībā ar Krāslavas Tūrisma informācijas centru ir tapis buklets “Vērtības mums līdzās”, kas būs pieejams visiem pasākumu dalībniekiem.

Laipni aicināti!

Informāciju sagatavoja
Ināra Dzalbe
Krāslavas novada domes Attīstības nodaļas vadītāja,
pasākuma Krāslavā koordinatore