Preiļu izglītības iestādes „Pasaciņa” bērni izgatavo atstarotājus

Janvāra sākumā Preiļu pirmsskolas izglītības iestāde „Pasaciņa” iesaistījās radošā kampaņā par drošību uz ielām gada tumšajā laikā, kuras ietvaros visiem bērniem tika dota iespēja izgatavot sev atstarotāju. Kampaņa „Tētis, mamma un es- aizsargāta ģimene” tika organizēta pārrobežu sadarbības programmas 2007-2013 Igaunija – Latvija – Krievija projekta ELRI-109 „Transporta sistēmas potenciāla pastiprināšana Igaunijas-Latvijas-Krievijas starptautiskas nozīmes transporta koridoros”/ „ESTLATRUS TRAFFIC” ietvaros, iesaistot vismaz 12 000 bērnus Latvijas, Igaunijas un Krievijas projekta partneru teritorijās.

Audzinātājas atstarotāju izgatavošanas procesa laikā ar bērniem pārrunāja svarīgākos drošības jautājumus uzvedībā uz ceļa un par atstarotāju izmantošanas nozīmi. Par to, kāpēc pie jakas, somas, cepures vai cimdiņa ir jāpiestiprina pašu rūpīgi izgatavotā atstarojošā rota pastāstīt ieradies bija pat Preiļu krauklis un lelle Lienīte. Savukārt kāda no grupiņām savus atstarotājus gatavoja vecākiem un vecmāmiņām.

Latvijai iedalītais klimats mūs aplaimo ar vakariem, kas ātri satumst, tāpēc dodoties ārā, katram jāparūpējas par to, lai viņš kā kājāmgājējs būtu pamanāms autovadītājiem. Vecākiem atstarotāju nēsāšanā jārāda piemērs, kā arī jāskaidro bērniem, cik svarīgi lietot atstarotāju tumšajā laikā, un jānodrošina bērni ar atstarotājiem. Efektīvi ir atstarotāju piestiprināt pie labā sāna kabatiņas, lai ejot tas plivinātos. Pie apģērba atstarotājs jāpiestiprina ķermeņa labajā pusē vai, ja tā ir aproce, uz labās rokas.

Projekta ietvaros ceļu infrastruktūras uzlabošanas aktivitātēs Preiļos uz tranzīta ielām ir uzstādītas autobusa pieturvietu nojumes ar soliņu un atkritumu urnu, atjaunots tranzīta ielu brauktuvju horizontālais marķējums ar auksto termoplastiku, izbūvētas nožogojuma barjeras. Šā gada maijā Preiļos notiks projekta „ESTLATRUS TRAFFIC” noslēguma pasākums- starptautisks satiksmes drošības Forums.

Preiļu novada domes projekta budžets sastāda 46 654,00 EUR, no kuriem 90% t.i. 41 988,60 EUR tiek finansēti no ENPI. Pašvaldības un valsts līdzfinansējums ir 4 665,40 EUR.

Šis dokuments tika izveidots ar Igaunijas – Latvijas – Krievijas Pārrobežu sadarbības programmas Eiropas kaimiņattiecību un partnerības instrumenta ietvaros 2007-2013 finansiālo atbalstu. Par šī dokumenta saturu pilnībā atbild Preiļu novada dome un tas neatspoguļo Programmas iesaistīto valstu un Eiropas Savienības oficiālo viedokli.

Igaunijas – Latvijas – Krievijas Pārrobežu sadarbības programma Eiropas kaimiņattiecību un partnerības instrumenta ietvaros 2007-2013 finansiāli atbalsta kopīgus pārrobežu attīstības pasākumus, lai uzlabotu reģiona konkurētspēju, izmantojot tā potenciālu un izdevīgo atrašanās vietu krustcelēs starp ES un Krievijas Federāciju.

Programmas mājaslapa: www.estlatrus.eu.

Informāciju sagatavoja:
Līga Upeniece, projekta koordinatore,
tālr.: 65322766, e-pasts: liga.upeniece@preili.lv