Podnieks Antons Ušpelis svin 70

Latgales podnieks Antons Ušpelis savu 70 dzimšanas dienu nosvinējis Aglonā Vissvētākās jaunavas Marijas debesīs uzņemšanas svētkos, bet šo piektdien, 22.augustā, ciemiņus gaidīja Latgales kultūrvēstures muzejā, kur tika atklāta viņa jubilejas izstāde, vēsta radio raidījums „Pi myusim Latgolā”.

„Kā rakstniekam ir kopotie raksti, tā man tagad kopotie darbi,” intervijā radio raidījumā teic Antons Ušpelis, izrādīdams izstādei paredzētos, tikko no cepļa izņemtos šķīvjus, podus, svilpauniekus un vāzes. Speciāli 70 gadu jubilejas izstādei Antons izveidojis arī māla skulptūru – podnieku pie virpas, tapis arī simbols viņa darba mūžam – māla josta satīta kamolā. „Nu mans kamols ir gadiem biezs,” teic meistars, kurš kā podnieks darbojas jau 40 gadus.

Izrādās, ka senā amata tradīcijas Ušpeļu dzimtā tiek turpinātas jau piecās paaudzēs. „Vectēvs, tēvs, es pats, dēls Aivars un tagad arī mazdēls Jumis – šogad viņam jau 14 gadi.” Antons Ušpelis ar lepnumu radio raidījumā atklāj, ka jubilejas izstādē bez Antona darbiem apskatāmi arī dēla Aivara, vedeklas Vēsmas un mazdēla darbi.

Pats Antons jau no bērnības zinājis, ka būs podnieks, jo, vēl mazs būdams, vērojis, kā uz podnieka ripas strādā tēvs. Agrāk senā amata meistari taisījuši mazāk dekoratīvas, vairāk praktiskas lietas. Vēl tagad Antona Ušpeļa darbnīcā top trauki, ko ikdienā izmantoja mūsu senči, bet kuru nosaukumi mūsdienās skan kā svešvārdi – raķi, vāraunieki, ķērnītes.

Antons teic, ka māla trauki savu aktualitāti nezaudē arī mūsdienās, tāpēc par pieprasījumu viņš nesūdzas – spēj tik strādāt! „Bija tādi laiki, kad tautas mākslai lika lielus nodokļus. Manī toreiz pret funkcionāriem bija tāds niknums! Domāju – neizbendēsiet tautas mākslu! 1959.gadā Rēzeknē atvērās mākslas skola, iesāku mācīties un turpinu podniecībā darboties līdz šim brīdim,” radio raidījumā „Pi myusim Latgolā” saka Antons.

70 gadu ilgajā mūžā ir bijuši visādi brīži, arī grūtāki, bet kā Antons saka – kad izņem cepli, tas ir pats skaistākais laiks. „Māls relaksē. Ja ir nogurums, ienāku darbnīcā, apsēžos pie virpas, paņemu mālu un nogurums pazūd.”

Visu 16.augusta raidījumā „Pi myusim Latgolā” izskanējušo interviju ar podnieku Antonu Ušpeli latgaliešu valodā var noklausīties internetvietnēs www.pimyusimlatgola.lv, latgale.lv un lakuga.lv.

Informācijai:
Raidījumi “Pi myusim Latgolā” skan radio “Ef-Ei” (FM 91,4 Rēzekne) un “Divu krastu radio” (FM 96,9 Jēkabpils, FM 90,1 Daugavpils):

  • ceturtdien 17:30 (atkārt.piektdien 10:30, 19:30, sestdien 11:00) – kultūras aktualitātes;
  • piektdien 18:30 (atkārt.sestdien 13:00) – nedēļas aktualitātes;
  • sestdien 16:00 (atkārt.svētdien 16:00) – nedēļas intervija.

Raidījumu iespējams noklausīties arī internetvietnēs www.pimyusimlatgola.lv, latgale.lv, lakuga.lv.
Radio raidījumu ciklu “Pi myusim Latgolā” veido producentu grupa “Lietišķā Latgale”.
Raidījumu cikls top Nacionālās Elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes rīkotā konkursa “Par raidījumu veidošanu 2014. gadā Latgales reģionālajos un vietējos plašsaziņas līdzekļos, kas raida radio programmas” ietvaros.

Informāciju sagatavoja:
Producentu grupa “Lietišķā Latgale”

Kontaktinformācija:
Renāte Lazdiņa
Tālr.: 26672107
E-pasts: lietiskalatgale@inbox.lv
www.draugiem.lv/pimyusimlatgola/
www.facebook.com/LietiskaLatgale