Par pasākumiem Āfrikas cūku mēra (ĀCM) izplatīšanās ierobežošanai

Pamatojoties uz Ministru kabineta 2014. gada 2. jūlija rīkojumu Nr. 322 “Par ārkārtējās situācijas izsludināšanu” un valsts galvenā pārtikas un veterinārā inspektora 2014. gada 14. jūlija rīkojumu Nr. 115 “Par Āfrikas cūku mēra karantīnas inficēto un riska teritoriju noteikšanu un tajā piemērojamiem kontroles pasākumiem”, kā arī ņemot vērā zemkopības ministra sniegto informāciju par nepieciešamību veikt papildu pasākumus Āfrikas cūku mēra izplatīšanās ierobežošanai, Pārtikas un veterinārajam dienestam, saistītajām ministrijām un Lauku atbalsta dienestam uzdots veikt stingrus uzraudzības un kontroles pasākumus.


Āfrikas un klasiskais cūku mēris. Kas Jums jāzina Latgalē!

Karantīnas aizsardzības un uzraudzības teritorija – Krāslavas novada Robežnieku, Indras, Piedrujas, Kalniešu, SkaistasKombuļu un daļa no Kaplavas pagasta; Krāslavas pagasts; Dagdas novada Šķaunes, Asūnes, Dagdas, Konstantinovas, Svariņu, Bērziņu, Ķepovas, Ezernieku, Andzeļu un daļa no Andrupenes pagasta, Dagdas pilsēta; Zilupes novada Pasienes pagasts un Ludzas novada Istras, Rundēnu pagasts

Karantīnas inficētā un riska teritorija (izņemot aizsardzības un uzraudzības zonas) – Daugavpils novada Ambeļu, Biķernieku, Demenes, Dubnas, Laucesas, Maļinovas, Naujenes, Salienas, Skrudalienas, Tabores, Vecsalienas un Višķu pagasts; Aglonas novads; Krāslavas pilsēta, Krāslavas novada Aulejas, Izvaltas, Ūdrīšu, Kuplavas pagasts un rietumu daļa no autoceļa Priedaine – Dvorišķi; Dagdas novada Andrupenes pagasts; Zilupes novada Lauderu un Zaļesjes pagasts, Zilupes pilsēta; Rēzeknes novada Kaunatas pagasts, Mākoņkalna pagasts un Pušas pagasts; Ludzas novada Brigu pagasts, Isnaudas pagasts, Nirzas pagasts, Ņukšu pagasts, Pildas pagasts un Rundēnu pagasts; Ciblas novads.

Informācijas avots: Pārtikas un veterinārais dienests

Aktuāla informācija visiem, bet jo īpaši ĀCM skartās teritorijas cūku turētājiem

Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) inspektori, pārbaudot piemājas saimniecības un cūku novietnes, kā arī veicot ĀCM epidemioloģisko izmeklēšanu skartajās teritorijās, pārliecinājās, ka noteiktie biodrošības pasākumi joprojām ĀCM noteiktajā karantīnas teritorijā netiek ievēroti un rada draudus infekcijas tālākai izplatībai.

Analizējot mājas cūku saslimšanu saimniecībās, kuras skāris ĀCM slimības izplatība saistīta ar meža cūkām.

PVD aicina visus Latvijas cūku turētājus, bet jo īpaši tos, kas atrodas Āfrikas cūku mēra (ACM) ārkārtējās situācijas teritorijā, stingri ievērot noteiktos biodrošības pasākumus, bet jo īpaši:

1. Neizbarot mājas cūkām svaigo zāli, zaļo masu, arī pagalmos pļauto zāli, termiski neapstrādātus kartupeļus, sevišķi, ja cūku novietne atrodas tuvu mežam vai ir iespējams, ka lauku, no kura pļaujot zāli, ir apmeklējušas meža cūkas! Tāpat mājas cūkām nedrīkst izbarot virtuves atkritumus!

2. Neizmantot ārpus dzīvnieku novietnēm apģērbu un apavus, ar kuriem dodaties kopt un barot dzīvniekus! Pēc cūku aprūpes, noteikti mainiet apģērbu, ar kuru dosieties mājās un mazgājiet rokas!

3. Neturēt cūkas āra aplokos, tās ir jātur slēgtās novietnēs, lai nepieļautu saskari ar meža dzīvniekiem!

4. Atgriežoties no sēņošanas, ogošanas vai meža apmeklējuma, jānomazgā apavus un drēbes, kā arī auto riepas vai velosipēda riteņus!

Tikai stingri ievērojot noteiktos biodrošības pasākumus varēs pasargāt savus dzīvniekus no saslimšanas ar infekcijas slimībām un maksimāli samazinot infekcijas slimību izplatīšanos apkārtējā teritorijā!

Informāciju sagatavoja: PVD Sabiedrisko attiecību daļas vadītāja
Anna Joffe

Informācija par Āfrikas cūku mēra infekcijas dezinfekcijas līdzekļiem

Lai novērstu Āfrikas cūku mēra (ĀCM) vīrusa tālāku izplatību Latvijā, bet jo īpaši karantīnas aizsardzības un uzraudzības teritorijās, kā arī noteiktajā karantīnas inficētajā un riska teritorijā, cūku novietņu īpašniekiem, uzņēmumiem un medniekiem, jāveic noteiktie biodrošības pasākumi, kuru vidū vieni no svarīgākajiem – dezinfekcijas pasākumi.

Pēc PVD rīcībā esošās informācijas uz doto brīdi ĀCM piemērotākos dezinfekcijas līdzekļus var iegādāties lielākajās veterināro zāļu lieltirgotavās.

Par to iegādi var interesēties:
• SIA „Vet Line”, Mazā Rāmavas iela 2, Valdlauči, tālr. 20269055;
• SIA „Bebra serviss”, Bebrenē, Ilūkstes novadā, tālr. 29470510;
• SIA „Dr.Beinerts”, Salaspils novadā, tālr. 67941001;
• SIA „Bertas nams”, Ventspils iela 50, Rīga, tālr. 29493895;
• A/S „Dimela Veta Latvija” , Jaunmārupē, tālr. 29408249;
• SIA „Vet-Med” Mūkusalas ielā 42, Rīgā, tālr. 67625591;
• SIA „Kalnabeites”, Siguldas pagasts, tālr. 29232321;
• SIA „Magnum Veterinārija”, Ulbrokas ielā 23, Rīga, tālr. 29495560.
• SIA „TBC Sistēmas”, tālr. 29420773, dezinfekcijas līdzekļi būs pieejami no pirmdienas, 28.jūlija, jo sarūpētie līdzekļi uz šo brīdi ir izpirkti,
PVD informē, ka iegādājoties kvalitatīvu dezinfekcijas līdzekli, jāņem vērā galvenie izvēles kritēriji:
• jābūt reģistrētam Latvijas vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrā, biocīdu reģistrā www.meteo.lv/lapas/vide/kimiskas-vielas/biocidi/biocidi?id=995&nid=399
• jābūt reģistrētam lietošanai veterinārmedicīnā,
• jābūt jutīgam un efektīvam pret Āfrikas cūku mēra vīrusu,
• attiecīgā dezinfekcijas līdzekļa atšķaidījumā to var lietot darba rīku, transporta līdzekļu, apģērbu, apavu, iekārtu, aprīkojuma un transporta līdzekļu dezinfekcijai.

Atgādinām, ka pirms dezinfekcijas līdzekļa lietošanas rūpīgi jāiepazīstas ar konkrētā preparāta anotācijas aprakstu un drošības lapā pieejamo informāciju, bet strādājot ar dezinfekcijas līdzekli, jāievēro darba drošības noteikumus.

PVD aicina visus dzīvnieku īpašniekus un dzīvnieku turētājus, jo īpaši tos, kuri savā saimniecībā tur cūkas, stingri ievērot noteiktos biodrošības pasākumus, tādejādi pasargājot savus dzīvniekus no saslimšanas ar infekcijas slimībām un maksimāli samazinot infekcijas slimību izplatīšanos apkārtējā teritorijā.

Atgādinām: no plkst. 8:00 līdz plkst. 21:00 darbojas PVD ĀCM „karstais telefons”, kur piezvanot var saņemt atbildi vai skaidrojumu par infekcijas apkarošanas un profilakses pasākumiem.

PVD atgādina, ka dezinfekcijas līdzekļu iegāde un to lietošana ir katra dzīvnieku īpašnieka, dzīvnieka turētāja atbildība. To nosaka arī Ministru kabineta noteikumi Nr.621 „Noteikumi par biodrošības pasākumu kopumu dzīvnieku turēšanas vietām”. Tas ir jāievēro un jānodrošina ikdienas situācijā, bet jo īpaši tagad, ĀCM uzliesmojuma gadījumā.
Šobrīd pārbaužu laikā PVD pārliecinās, ka ne visas saimniecības to ievēro, tāpēc krīzes zonā jau no pirmajām dienām sniedz īslaicīgu atbalstu dzīvnieku īpašniekiem un turētājiem, sevišķi mazajām cūku saimniecībām un medniekiem.

Informāciju sagatavoja: PVD Sabiedrisko attiecību daļas vadītāja
Anna Joffe