Par Franci Trasūnu jārunā!

Šogad, latgaliešu kultūras darbinieka Franča Trasūna 150. jubilejas gadā, grāmatu cienītājus beidzot gatava priecēt rakstniece Inga Ābele ar savu romānu “Klūgu mūks”. Aizvadītajā sestdienā intervijā raidījumam “Pi Myusim Latgolā” savos iespaidos par nesen izdoto romānu dalījās tā autore Inga Ābele, kā arī latgaliešu dzejniece Anna Rancāne.

“Šī grāmata tiešām ir jāizlasa katram latvietim, jo, pirmkārt, tā ir Latgales un visas Latvijas vēsture, jo līdz šim Latgales vēsture, Latvijas vēsturē ir maz integrēta. Tās ir tādas lietas par Latgales atmodu, par Pēterpils laiku, arī par Latgales apvienošanas kongresu par ko ir ļoti maz rakstīts,” tā par Ingas Ābeles nesen izdoto romānu “Klūgu mūks” 10. maija raidījumā “Pi myusim Latgolā” izteicās viena no darba redaktorēm, latgaliešu dzejniece un publiciste Anna Rancāne. “Šī grāmata, nav tikai par vēsturi, šī grāmata ir par cilvēka un Dieva attiecībām, par godīgumu, par attiecībām ar savu sirdsapziņu, par izvēli, kas jāizdara katram no mums. Tas ir viens no latviešu literatūras pēdējā laika spilgtākajiem darbiem.”

Rakstniece Inga Ābele uzskata, ka ir jāatgādina un jārunā par Franci Trasūnu, tāpēc tieši viņu autore izvēlējusies par sava romāna galvenā varoņa prototipu. Romāna mērķis ir rosināt lasītāja interesi uzzināt, kas ir Francis Trasūns un kāda ir viņa loma Latvijas vēsturē. Zīmīgi, ka Ingas Ābeles romāns izdots tieši šogad, kad atzīmēsim arī Franča Trasūna 150 gadu jubileju.

Inga Ābele intervijā stāsta, ka ir dzimusi rīdziniece, kurai ikdienā ir svarīga lielas pilsētas sajūta, tomēr autorei nācies aizdomāties, kā dzīve veidojas tad, kad cilvēks piedzims tālu no tā visa. Rakstniece Latgali dēvē par brīnumu lādi, kurā var pasmelties dažādas idejas. Anna Rancāne atzīst, ka romāna “Klūgu mūks” autore Inga Ābele apbur ar savu atvērtību un sirsnību, kā arī ar milzīgu pietāti attiecas pret latgaliešu kultūru un katoļu baznīcu, tāpēc sadarboties bijis viegli.

Visu 10. maija raidījumu “Pi myusim Latgolā” var noklausīties sekojot zemāk norādītajai saitei. Tajā bez jau minētā uzzināsiet, kurā Latgales pusē meklējamas rakstnieces Ingas Ābeles saknes, kādos literatūras žanros autore raksta un ko lasa pati.

Klausīties raidījumu:
latgale.lv (raidījumi izvietoti portāla labajā pusē)
www.lakuga.lv/2014/05/11/pi-myusim-latgola-09-05-2014-i-10-05-2014/

Informācijai:
Raidījumi “Pi myusim Latgolā” skan radio “Ef-Ei” (FM 91,4 Rēzekne) un “Divu krastu radio” (FM 96,9 Jēkabpils, FM 90,1 Daugavpils):

  • ceturtdien 17:30 (atkārt.piektdien 10:30, 19:30, sestdien 11:00) – kultūras aktualitātes;
  • piektdien 18:30 (atkārt.sestdien 13:00) – nedēļas aktualitātes;
  • sestdien 16:00 (atkārt.svētdien 16:00) – nedēļas intervija.

Raidījumu iespējams noklausīties arī internetvietnēs latgale.lv, lakuga.lv.
Radio raidījumu ciklu “Pi myusim Latgolā” veido producentu grupa “Lietišķā Latgale”.
Raidījumu cikls top Nacionālās Elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes rīkotā konkursa “Par raidījumu veidošanu 2014. gadā Latgales reģionālajos un vietējos plašsaziņas līdzekļos, kas raida radio programmas” ietvaros.

Informāciju sagatavoja:
Producentu grupa “Lietišķā Latgale”

Kontaktinformācija:
Renāte Lazdiņa
Tālr.: 26672107
E-pasts: lietiskalatgale@inbox.lv
www.draugiem.lv/pimyusimlatgola/
www.facebook.com/LietiskaLatgale