Pamazām sāk atdzimt stikla tradīcijas Līvānos

Šogad ir sperts būtisks pirmais solis radošās stikla pūšanas darbnīcas izveidei Latgales mākslas un amatniecības centrā. Šī gada pavasarī Līvānu novada pašvaldība startēja Latgales reģiona attīstības aģentūras izsludinātā VKKF mērķprogrammas „Latvijas valsts meži“ atbalstītā Latgales kultūras programmas 2014 projektu konkursā ar projektu „Līvānu novada tradicionālo stikla ražošanas tradīciju saglabāšana un stikla amatniecības attīstība”. Kā rezultātā ar VKKF atbalstu šoruden, tika iegādāta speciāla, stikla karsēšanas krāsns un daži instrumenti, bet ar Līvānu novada domes atbalstu – stikla atlaidināšanas krāsns. Radošās stikla pūšanas darbnīcas izveidei un projekta realizācijai lielu atbalstu sniedza arī zinoši, pieredzējuši un savā arodā ieinteresēti stikla izstrādes speciālisti: bijušais Līvānu stikla fabrikas stikla pūtējs Aleksandrs Košeļevs un SIA „Dunovglass” direktors Juris Dunovskis.
Līdz brīdim, kad šajā radošajā stikla pūšanas darbnīcā apmeklētāji varēs vērot stikla meistaru darbībā, vēl ir nepieciešams iegādāties pašu galveno un finansiāli visdārgāko darbnīcas iekārtu – telpai atbilstošu stikla kausēšanas krāsni, kā arī citu, nozarei specifisku aprīkojumu, instrumentus un palīgierīces, telpas labiekārtošanu un izstrādes materiālus. Neskatoties uz nepieciešamo lielo finansiālo ieguldījumu, un pašvaldības ierobežoto budžetu šādām augstas izmaksas aktivitātēm, pašvaldība mērķtiecīgi strādā pie papildus finansējuma piesaistes, no kura arī atkarīgs tas, kad šī radošā stikla pūšanas darbnīca Latgales mākslas un amatniecības centrā tiks aprīkota pilnībā un būs gatava strādāt.

Šādas radošas stikla pūšanas darbnīcas izveide Līvānos, Latgales mākslas un amatniecības centrā ir pamatota. Līvānos ir vairāku paaudžu sena stikla ražošanas vēsture, kura diemžēl aprāvās brīdī, kad bankrotēja vairāk kā simts gadus pastāvējusī Līvānu stikla fabrika. Līdz ar ko Līvānu stikla fabrikas muzejs, pateicoties pašvaldības iniciatīvai un atbalstam, no bankrotējušās fabrikas ēkas tika pārvests uz jaunu, speciāli aprīkotu muzeja zāli Latgales mākslas un amatniecības centrā. Šāda iniciatīva arī bija par pamatu idejai par radošās stikla pūšanas darbnīcas izveidi, tādējādi veicinot arī stikla ražošanas tradīciju atdzimšanu pilsētā un stikla pūtēja amata prasmju nodošanu nākošajām paaudzēm.