NVA reģionālās mobilitātes programmas atbalstu izmantojuši 350 nodarbinātie, aktīvāk piesakās Latgalē

Kopš Nodarbinātības valsts aģentūra (NVA) pērn pavasarī uzsāka piedāvāt reģionālās mobilitātes programmu, šo iespēju jau ir izmantojuši 350 strādājošie, to skaitā 168 cilvēki ar reģionālās mobilitātes programmas atbalstu darbu atradušu šī gada 9 mēnešos. Tāpat kā pērn, arī šogad visvairāk reģionālās darba mobilitātes programmas dalībnieku ir Latgalē – 60, tad seko Vidzeme – 46, Kurzeme – 27, Zemgale – 21 un Rīgas reģions, kur pasākumā šogad ir iesaistījušies 14 cilvēki. Arī šogad vairums pasākuma dalībnieku (93%) izmantoja iespēju saņemt tieši transporta izdevumu kompensāciju un tikai 7% – īres izdevumu atlīdzību. Maksimālā summa, ko nodarbinātais kompensācijā var saņemt četru mēnešu laikā ir 398,40 euro.

Pašreiz mobilitātes programmas dalībnieki strādā visdažādākās nozarēs, pārstāvētas tādas profesijas kā, piemēram, šuvējs, pavārs, konditors, celtnieks, būvnieks, projekta vadītājs, kokapstrādes iekārtu operators, auto vadītājs, agronoms, viesmīlis, elektriķis, elektromontieris, administrators, zivju apstrādātājs, sagādnieks, teksta maketētājs, mehāniķis un citas. Ieguvēji ir ne tikai darba meklētāji, bet arī darba devēji, jo savam uzņēmumam nepieciešamos speciālistus var piesaistīt no attālākām pilsētām vai novadiem. Jāatzīmē, ka 85% nodarbināto pēc mobilitātes pabalsta saņemšanas beigām turpina strādāt pie tiem pašiem darba devējiem.

Reģionālās mobilitātes programmā ir ērti iesaistīties un saņemt NVA atbalstu. Proti, kad NVA reģistrēts bezdarbnieks atrod darbu, kas ir vismaz 20 km attālumā no viņa deklarētās dzīves vietas, viņam jādodas uz savu NVA filiāli un jāiesniedz pieteikums mobilitātes pabalsta saņemšanai. Tas ir jāizdara 10 darba dienu laikā no darba līguma noslēgšanas ar darba devēju. Savukārt darba sludinājumam pirms tam vismaz nedēļu iepriekš ir jābūt publicētam NVA CV/Vakanču portālā. Bezdarbnieks var pieteikties NVA filiālē arī personīgi, pa pastu vai elektroniski ar e-parakstu. Klientu ērtībām, iesnieguma paraugs finanšu atlīdzības saņemšanai atrodams arī NVA mājaslapā – Komersantu nodarbināto personu reģionālās mobilitātes veicināšana.

Savukārt finanšu atlīdzības aprēķinu NVA veic, ņemot vērā iesniegto finanšu atlīdzības pamatojumu un transporta vai īres izdevumus apliecinošos dokumentus. Tas nozīmē, ka jau pirmajā darba attiecību mēnesī nodarbinātajam ir jākrāj biļetes vai degvielas čeki, vai jāslēdz un NVA jāuzrāda īres līgums, kā arī maksājums.

Lai cilvēki, kuri nevar atrast darbu savā pagastā vai pilsētā, varētu sākt strādāt pie attālākiem darba devējiem Latvijā, Nodarbinātības valsts aģentūra (NVA) kopš pērnā gada pavasara īsteno reģionālās mobilitātes pasākumu „Darbs Latvijā”. Tas paredz, ka attālāk no dzīvesvietas nodarbinātām personām pirmo darba attiecību četru mēnešu laikā ir iespēja saņemt finansiālu atbalstu – transporta vai dzīvojamās telpas īres izdevumiem.

Detalizētāka informācija par pasākumu atrodama sadaļā “Klientiem” – “Nodarbinātajiem” – Komersantu nodarbināto personu reģionālās mobilitātes veicināšana.

Sagatavoja:
Iveta Kancēna
Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja
Tālr. 67021808; 67021744
info@nva.gov.lv