NVA aicina darba devējus izmantot darbinieku praktisko apmācību prioritārajās nozarēs

Nodarbinātības valsts aģentūras (NVA) aicina Latvijā reģistrētos uzņēmējus, kuri darbojas apstrādes rūpniecības, transporta un loģistikas, tūrisma vai informācijas un komunikāciju tehnoloģijas jomā, izmantot vienu no NVA finanšu atbalsta iespējām kvalificēta darbaspēka sagatavošanā – „Praktisko apmācību prioritārajās nozarēs”. Kopumā kopš pilotprojekta sākuma darba devēji ir pieteikuši 335 speciālistu praktisko apmācību.

NVA jo īpaši aicina iesaistīties šajā aktivitātē darba devēju organizācijas, kas pilntiesīgi var pārstāvēt darba devējus šajā projektā un piedalīties potenciālo darbinieku atlasē no bezdarbnieku vidus. Šādu sadarbības modeli ar NVA izmanto daudzi uzņēmēji un līgumi par sadarbību NVA jau noslēgti, piemēram, ar Lauksaimnieku organizāciju sadarbības padomi, Latvijas Viesnīcu un restorānu asociāciju, Latvijas Elektrotehnikas un elektronikas rūpniecības asociāciju.

Pieteikt nepieciešamo darbinieku praktisko apmācību var jebkurā NVA filiālē visā Latvijā: darba devējam jāaizpilda NVA mājaslapā ievietotā pieteikuma veidlapa (www.nva.gov.lv/index.php?cid=433&mid=437&txt=3242&from=5) un aizpildītais pieteikums jāiesniedz vai jānosūta pa pastu NVA filiālei, kuras administratīvajā teritorijā plānots veidot darba vietu.

Tad NVA praktiski atlasa piemērotos kandidātus no bezdarbnieku vidus un organizē tikšanos ar darba devēju. Ja darba devējs un vismaz pieci (5) NVA klienti vienojas par kopēju sadarbību, uzņēmējam vienu mēnesi praktiski jāapmāca un jānodarbina bezdarbnieki, atbilstoši sava uzņēmuma specifikai un prasībām. Pēc tam darba devējam ne mazāk par pusgadu jānodarbina vismaz divi no apmācītajiem bezdarbniekiem. Toties darba devējs iegūst paša apmācītus darbiniekus, bet bezdarbnieki – darba tirgū pieprasītu profesiju. Uzņēmējam ir izdevīgi iesaistīties šajā projektā, jo NVA piedāvā finanšu atbalstu 3 pozīcijās:
• līdz 284,57 euro, ja eksperts vai darba vadītājs apmācīs vienu bezdarbnieku (finansējums pieckāršojas, ja jāapmāca vismaz 5 bezdarbnieki!!);
• līdz 1138,30 euro par katru bezdarbnieku, kurš pēc apmācības paliks strādāt pie darba devēja vismaz pusgadu.
• bezdarbnieka obligātās veselības pārbaudi – 28,46 euro par vienu bezdarbnieku;

NVA direktore Inese Kalvāne: “Pērn iespēju pašiem praktiski apmācīt sev nepieciešamos darbiniekus izmantoja uzņēmēji Alūksnē, Daugavpilī, Liepājā, Madonā, Rēzeknē, Rīgā, Tukumā un Valkā. Laba ziņa, ka 85 bezdarbnieki apmācību jau pabeidza un 68 no viņiem turpina strādāt pie tiem pašiem darba devējiem. Savukārt šogad mēneša laikā praktisko apmācību jau uzsāka 11 bezdarbnieki, kuri pie darba devējiem apgūst kravas automobiļa vadītāja un šuvēja profesiju. NVA aicina uzņēmējus izmantot šo atbalsta programmu, ja biznesam patiešām nepieciešams sagatavot kvalificētu un paliekošu darbaspēku, pēc kura darba tirgū ir pieprasījums un vienlaikus pašiem grūti sagatavot!”

Detalizētāka informācija par Praktisko apmācību prioritārajās nozarēs izlasāma NVA mājas lapā.

UZZIŅA: pilotprojekts „Praktiskā apmācība prioritārajās nozarēs” tiek īstenots kopš 2013.gada jūlija Eiropas Sociālā fonda projekta „Bezdarbnieku un darba meklētāju apmācība Latvijā – 2” ietvaros.

(!) Ja nepieciešams, NVA apmaksā surdotulka, ergoterapeita un asistenta pakalpojumus Praktiskajā apmācībā prioritārajās nozarēs iesaistītajiem bezdarbniekiem ar invaliditāti.

Informāciju sagatavoja:
Iveta Kancēna
Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja
Tālr. 67021808; 67021744
info@nva.gov.lv