Novadniece Anita Reščenko iegūst pirtnieku čempionātā 1.vietu un iespēju piedalīties čempionātā Austrijā

Pēdējos gados pasaulē un arī Latvijā cilvēki pievērš lielāku uzmanību veselīgam dzīvesveidam, meklē veidus kā būt saskaņā ar dabu un atrast iekšējo līdzsvaru. Tas ir tik būtiski laikā, kad visi aizņemti darbos, telefona sarunās, sadzīviskās rūpēs un atstāj novārtā savu labsajūtu un ķermeni. Mēs bieži dzirdam par stresu un bezmiegu, par nomāktību un neizpratni par to, kas mums ir vajadzīgs un ko vēlamies. Cilvēks dzīvo sadalīti, bet tajā pašā laikā tiecas būt iekšēji sakārtots un iegūt mieru, pārliecību un veselību.

Viens no veidiem, iespējams pats dabiskākais un latviskākais, kā atkal kļūt veselam- gan atveseļoties, gan iegūt iekšēju veseluma un miera izjūtu, ir pirts.

Pirts Latvijas teritorijā vēsturiski ir kalpojusi par vietu, kur attīrīties no liekā, sakārtoties un gūt enerģiju, kas nepieciešama, lai atgūtu darba sparu un labsajūtu. Tas ir zināms no tautasdziesmām un pārstāstīts no paaudzes paaudzē. Mūsu pirtiņa ir īpaša, jo izmanto dabas veltes- augu slotiņas, zāļu tējas, uguni un ūdeni, kas apvienojumā ar augsto temperatūru, attīra ķermeni no sārņiem un prātu no spriedzes. Savukārt tīrs, sakārtots ķermenis ir arī sakārtots prāts un gars. Šobrīd gandrīz katra māja var lepoties ar lielāku vai mazāku pirtiņu, tomēr telpa vēl nav viss process. Mēs paši gan zinām, ko vēlamies, bet ne vienmēr tas ir tas, kas mums vajadzīgs, un te palīgā nāk pirtnieks. Pirtnieka darbs ir atbildīgs un interesants- piemeklēt īstās slotiņas, sagatavot pirts telpu, veikt pēršanas procesu, kontrasta procedūras un pats svarīgākais, darīt to visu individuāli, tieši tam cilvēkam, kas nācis uz pirtiņu pēc veselības. Profesionāla, prasmīga meistara rokās slotiņas dejo un uz lāvas gulošais piedzīvo attīrīšanās un baudas mirkļus. Pirtnieki arī pilnveido savu meistarību lūkojoties pēc jaunas pieredzes, piedaloties arī pasaules līmeņa pasākumos.

Latvijas pirtnieki šogad piedalījās Latvijas/Lietuvas atlases čempionātā „SAUNA WORLD CUP 2014”, kas septembrī notika Lietuvas kūrortpilsētā Druskininkai. Dalībnieku 15 minūšu garos priekšnesumus vērtēja trīs kategorijās- stāsts, gara vadīšanas prasme un prasme izklaidēt un relaksēt. Pirmo vietu un iespēju piedalīties Pasaules čempionātā Austrijā, ieguva Pirts skolas absolvente, pirtniece Anita Reščenko, kas apbūra publiku ar profesionālu pieeju augu izmantošanā saunā.

Savukārt duetu kategorijā kurzemnieku pāris Dace Porniece un Guntis Fridrihsons, izdejoja Saulgriežu rituālu ‘’Vasaras Saulgriežu maģija’’, ko tika iestudējusi Jelgavas deju studijas ‘’Benefice’’ vadītāja Annika Andersone. Arī viņi ieguva iespēju pārstāvēt Latviju Pasaules čempionātā. Varam lepoties ar mūsu pirtnieku sniegumu, kas bija īpašs, dziļi emocionāls un labas sajūtas raisošs, kur tika parādītas labākās Latvijas pirts tradīcijas- dabas velšu izmantošana un dabas ciklu rituālā nozīme. Latviešu pirtnieki pārsteidza publiku ar bagātīgu svaigo augu izmantošanu pirts gara vadīšanā, jo tipiski šajā procesā saunā izmanto dvieļus vai vēdekļus.

Vēlēsim labu ceļa vēju un veiksmi mūsu pirtniekiem, kas dosies oktobra nogalē uz Austriju. Šī būs lieliska iespēja Eiropā un pasaulē parādīt mūsu tradīcijas un kultūras mantojumu- latvisko pirtiņu un pirtnieka profesiju, kas ir mūsu nacionālās identitātes daļa.

Pirtnieka profesiju ir iespējams apgūt akreditētā izglītības iestādē- Pirts skolā, kur paralēli teorētiskajām lekcijām, audzēkņi apgūst praktiskās iemaņas darbam pirtī- pēršanas procedūras, skaistumkopšana pirtī un darbu ar ķermeni. Pirts skolā mācās cilvēki, kas par savu dzīvesveidu izvēlējušies veselību un palīdz to gūt tiem, kas nāk pie viņiem pērties. Šobrīd Pirts skola uzņem audzēkņus visās filiālēs- Rīgā, Balvos, Aglonā, Cēsīs, Jelgavā, Valdemārpilī un Burtnieku novadā. Informāciju par Pirts skolas programmām un rīkotajiem pasākumiem meklējiet mājas lapā www.pirtsskola.lv vai jautājiet rakstot uz info@pirtsskola.lv.

Informāciju iesniedza: Skaidra Mežiniece, Pirts skolas Latgales filiāles Aglonā vadītāja