Notika pasākums latgaliešu valodas prestiža spodrināšanai

Šī gada 26.aprīlī, Rēzeknes 1.vidusskolā nu jau 14.reizi notika latgaliešu rakstu valodas un kultūrvēstures olimpiāde un skatuves runas konkurss „Vuolyudzāni”. Viens no galvenajiem pasākuma uzdevumiem ir popularizēt un celt latgaliešu valodas prestižu, vēsta radio raidījums „Pi myusim Latgolā”.

„Tas parāda, cik plašas ir valodas pielietojuma iespējas, ka latgaliešu valoda neskan tikai mājās, baznīcā un etnogrāfiskajos ansambļos, bet arī olimpiādē, kurā piedalās cilvēki no visas Latgales,” raidījumā, kas 25. aprīlī izskanēja radio “Ef-Ei” un “Divu krastu radio”, uzsver Baltinavas vidusskolas direktors Imants Slišāns. Viņa skolēni olimpiādē un skatuves runas konkursā piedalās jau no pašiem pirmsākumiem.

Baltinavas vidusskolu pie aktīvāko skolu pulka nosauc arī pasākuma organizatore Latgaliešu valodas, literatūras un kultūrvēstures skolotāju asociācijas vadītāja Veronika Dundure, radio raidījumā atzīstot, ka lielākoties dalībnieki katru gadu tomēr ir no vienām un tām pašām, lielākoties izteikti latviski/latgaliskā vidē esošām skolām. Interesi par latgaliešu valodu un kultūrvēsturi viņa saista ar skolu tradīcijām un pašu skolotāju gribas.

Piemēram, Rēzeknes Katoļu vidusskolas skolotāja Valda Igaune mazos vālodzēnus konkursam gatavo jau desmit gadus. Viņa raidījumā „Pi myusim Latgolā” stāsta, ka tagad konkursā piedalās arī tie bērni, kuri iepriekš latgaliski nav pratuši, bet valodu apguvuši skolā novadu mācības stundā.

Runājot par bērnu repertuāra izvēli skatuves runas konkursam „Vuolyudzāni”, V.Dundure norāda, ka latgaliešu autoru prozas darbu esot daudz, bet problēmas sagādājot piemērota dzejoļa izvēle pirmsskolas un sākumskolas skolēnam. Tas saistīts gan ar salīdzinoši mazo bērnu dzejoļu izvēli latgaliešu valodā, gan finansējuma trūkums skolām iegādāties daiļliteratūras darbus. „Ir bijis pat tā, ka deviņi bērni uzstājas, un visi no viņiem ir izvēlējušies Antona Slišāna dzejoli par vārnu,” radio raidījumā teic Veronika Dundure.

Jāatzīmē, ka šogad „Vuolyudzānūs” piedalījās 57 skolēni, bet olimpiādē vidusskolēniem – sešas komandas. Šis ir otrais gads, kad olimpiādei ir atklātās valsts olimpiādes statuss. Jautājumi tajā ir saistīti ar latgaliešu literatūru, valodu, vēsturi un kultūru.

Visu 25.aprīlī „Pi myusim Latgolā” izskanējušo sižetu latgaliešu valodā var noklausīties internetvietnēs www.latgale.lv un www.lakuga.lv

Informācijai:
Raidījumi “Pi myusim Latgolā” skan radio “Ef-Ei” (FM 91,4 Rēzekne) un “Divu krastu radio” (FM 96,9 Jēkabpils, FM 90,1 Daugavpils):

  • ceturtdien 17:30 (atkārt.piektdien 10:30, 19:30, sestdien 11:00) – kultūras aktualitātes;
  • piektdien 18:30 (atkārt.sestdien 13:00) – nedēļas aktualitātes;
  • sestdien 16:00 (atkārt.svētdien 16:00) – nedēļas intervija.

Raidījumu iespējams noklausīties arī internetvietnēs latgale.lv, lakuga.lv, lietiskalatgale.lv.
Radio raidījumu ciklu “Pi myusim Latgolā” veido producentu grupa “Lietišķā Latgale”.
Raidījumu cikls top Nacionālās Elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes rīkotā konkursa “Par raidījumu veidošanu 2014. gadā Latgales reģionālajos un vietējos plašsaziņas līdzekļos, kas raida radio programmas” ietvaros.

Informāciju sagatavoja:
Producentu grupa “Lietišķā Latgale”

Kontaktinformācija:
Renāte Lazdiņa
Tālr.: 26672107
E-pasts: lietiskalatgale@inbox.lv
www.draugiem.lv/pimyusimlatgola/
www.facebook.com/LietiskaLatgale